Från omotiverad elev till Chalmersstudent - (Intervju) - Eddler

LOGGA IN

VIA

OBS! Inget publiceras i ditt flöde utan ditt medgivande.

VIA E-POST

E-post/användarnamn

Lösenord

Glömt lösenordet?
eller

Från omotiverad Gymnasieelev till Chalmersstudent – Bloggintervju

2011-11-08 Av Simon Rybrand 2 kommentarer

Simon Andersson var en av de första kunderna här på MatematikVideo.se som kontaktade mig precis när den här sajten hade startat igång. Då hade vi bara två kurser här och det mesta var under utveckling. Sedan har jag haft turen att, lite på avstånd, få följa Simon på hans resa för att tenta av Matematik C, Matematik D och Matematik E för att till slut hamna som civilingenjörsstudent på Chalmers. En helt klart häftig resa!

Så för att inspirera fler att göra denna resa skickade jag iväg ett mail till Simon för att kolla om han kanske kunde ställa upp på en intervju. Han sa ja och här är resultatet. Läs och inspireras!

Hej Simon, kan du berätta lite om dig själv och vad du gör just nu?

Jag läser till Civilingenjör på Chalmers. Något jag inte hade kunnat föreställa mig för några år sedan :-).

Vad tyckte du om matematik på gymnasiet?

Jag gick musik och vi hade ganska negativ inställning till matematik i klassen överlag. Jag läste upp till matte B i vilken jag halkade efter och fick lite problem. Något jag har svårt att förstå nu 🙂
Du pluggar ju matematik på Chalmers för tillfället, vad tycker du om det?

När man väl kommer in i det tycker jag det är kul! Det är extremt utmanande, och all matte har ju inte direkt uppenbara applikationer. Men samtidigt tycker jag det är spännande att logiken har som sitt ”eget språk”, och att man tränar hjärnan i att tänka mer objektivt och lösningsorienterat.

Chalmers tekniska högskola

Om du jämför gymnasiematematiken med högskolematematiken, vad tycker du är de största skillnaderna?

Jag träffade en vän till min farsa (båda är civilingenjörer) för ett tag sen, och han sa att steget mellan gymnasiet och Chalmers är ungefär som steget från dagis till att börja skolan. Ganska träffande tycker jag :-). Men man ska inte bli avskräckt. Samtidigt som tempot höjs så får man också oändligt mycket bättre förutsättningar att lära sig, då man har motiverade och duktiga klasskamrater runt sig som man kan sammarbeta med, bättre studiemiljö och duktiga övningsledare man kan fråga. Men man får räkna med att lägga ned mycket mer tid på att plugga och jag har fått släppa en hel del av mina sidoprojekt för att prioritera skolan.

Men konkret när det gäller matten, så är en stor skillnad att man väntas memorera mycket. Vi har inga formelblad så t ex alla trigonometriska och geometriska formler etc får man ha i huvudet. Och man kan få t ex 7 nya ”identiteter” på en föreläsning, sen väntas man kunna dem. Vi använder ju inga miniräknare på matten heller, men det var ett mindre steg än jag räknat med. Talen är mer gjorda för att de ska gå att räkna ut i huvudet och med uppställningar så man oftast får ut ett lämpligt svar eller en punkt där man får sluta utan räknare (t ex arcsin för en krånglig vinkel). Sedan har vi även haft bevislistor på t ex 17 matematiska bevis som man ska memorera/förstå så gott det går till tentorna som kan vara runt nån halv sida styck.

Vilka råd skulle du ge till studenter som just nu läser gymnasiematte och siktar på högskolematematik i framtiden? Vad är viktigt att kunna osv?

Det som nästan alla säger är det viktigaste, är att lära sig hantera känslan av att inte fatta ett skit, och att tappa kontrollen ibland då det känns som allt går åt pepparn när det är svårt. Det får man träna sig i på Civilingenjörsutbildningar. Vår mattelärare menar att skillnaden för Volvo om de rektryterade någon randomkille på gatan eller en civilingenjör, är att om de sätter randomkillen i projektarbete så fattar han inte ett dugg och ger upp efter 10 minuter. Civilingenjören fattar inte heller ett dugg, men är van vid den känslan och fortsätter tills han/hon förstår problemet och vad som behöver göras. Det gäller alltså att inte bli avskräckt när det känns svårt, utan se det som en utmaning även om man känner förvirring och press.

Tips i övrigt är att kolla in matematikvideo som har bra genomgångar 😉 Själv tentade jag all teknisk behörighet (till Matte E, Fysik B, Kemi A) på ett år utan att gå basåret eller ha någon lärare. Det hade inte varit möjligt utan matematikvideo som också gjorde att matten kändes mycket roligare! Jag började även gå på Intize på Chalmers som har gratis mattehjälp för gymnasieelever, och där fanns även möjlighet att få en egen mentor som man kunde få hjälp av. Det jag speciellt gjorde var att göra konkreta listor på allt jag inte förstod, och gå dit och fråga så mycket som möjligt. Det hjälpte förstås mycket!

Men då det kan vara många som vill ha hjälp är det bra att förbereda, t ex skriva upp talet färdigt dit man inte fattar och formulera frågan tydligt direkt bredvid. Eller skriva upp mer allmänna frågeställningar ”hur funkar det när man deriverar med kedjeregeln si och så”. Sen i fysik B blev det lite tufft en period (utan lärare..) och då letade jag upp en doktorand som jag tog lite privatlektioner med. Man ska inte dra sig för att ta till alla resurser som behövs! Och komma ihåg att i längden smäller envishet och kreativitet högre än talang :-). Det menar även vår mattelärare. Att det finns en viss ”genidyrkan” på Chalmers som han inte gillar, för konstigt nog är det oftast de som pluggat ihärdigast som är ”genierna”.

Här tackar vi Simon för att han tog sig dit att svara på mina frågor. Och Simon, lycka till med studierna, jag är övertygad om att det kommer gå mycket bra!

Intervju av: Simon Rybrand

 

Gör som 1100+ matematiklärare, fysiklärare och skolpersonal och följ de senaste nyheterna i vårt nyhetsbrev.

Diskussion

  1. mai dao skrev

    hejsan tack för artikeln den berörde mig och jag kanske inte är så dum ändå… jag läser nu efter 4 år på arbetet marknaden till energiingenjör och det är jätte svårt, jag minns inget från gymnasiet och liknelsen mellan gymnasiet och högskolan känner jag är med som dagis till att börja skolan. Ibland så vill jag ge upp och känner mig riktigt dum i huvudet och min klass suger riktigt mycket och jag använder med alla resurser jag kan få tag i .. är engagerad i massor med olika föreningar och alla på skola som är ingenjör vet vem jag är….. jag är ursprungligen från Vietnam och har inte heller gillat matte och fysik men nu så läser jag till energiingenjör och det är svårt men det känns bra att jag inte är ensam om att misslyckas med tentor.. tack för artikeln mvh mai dao

    1. Simon Rybrand skrev

      Kul att du blev inspirerad av Simon och hans framfart i högskolestudierna! Jag hade själv tufft i början av högskolestudierna i matematik men upplevde att jag vande mig vid tempo och svårighetsgrad, så det är nog bara att plugga och kämpa på så kommer det att gå bra!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Prova Premium gratis i 14 dagar

Därefter 89 kr per månad.
Avsluta prenumerationen när du vill.
SKAFFA PREMIUM
Nej tack. Inte just nu.

Vad är detta?
Här hittar du matematiska symboler som kan användas när du ställer frågor på forumet eller kommenterar. När du klickar på symbolen markeras denna, kopiera genom klicka med höger musknapp eller använda kortkommandot Ctrl-C (PC) / cmd-C (Mac)
Förhandsvisning Latex:
Latexkod: