Jobba lite med matematiken varje dag - Intervju med Magnus Delin – Eddler

LOGGA IN

VIA

OBS! Inget publiceras i ditt flöde utan ditt medgivande.

VIA E-POST

E-post/användarnamn

Lösenord

Glömt lösenordet?
eller

Jobba lite med matematiken varje dag – Intervju med Magnus Delin

2015-02-16 Av Simon Rybrand 0 kommentarer

Här på Matematikvideo jobbar vi ganska mycket just nu med att fylla på och utveckla våra övningsfrågor till varje lektion. Vi tror att det är ett bra sätt att effektivt se om man förstår ett område men också att lära sig mer än vad som sägs i videon.

En av de matematiklärare som hjälper oss med detta är Magnus Delin och vi tyckte därför det var kul att lyfta fram honom i vår blogg och ställa några väl valda frågor. Bland annat om hur man lär sig matematik på gymnasiet så effektivt som möjligt.

Hej Magnus! Vem är du?

Jag är ungen som ville bli astronaut, sen kemist, robotbyggare, ingenjör och sen matematiklärare. Nu är jag en 30-årig skåning i Göteborg som jobbar med matematikundervisning, utveckling och marknadsföring. Det såg jag inte framför mig som barn!

Vilken utbildning har du?

Gymnasielärarutbildning med behörighet i matematik och religion. Pluggade teknik på gymnasiet.

Vad inspireras du av?

Personer som vågar testa nya saker och inte ger upp.

Vilka delar i ditt jobb tycker du är allra roligast?

Att jag får varje dag umgås med ungdomar som är mitt i sin utbildning och utveckling. Det är roligt att få vara en inspirationskälla till mina elever och få höra dem säga ”Ahaa!” när de förstår och lär sig något nytt.

Vad tyckte du om ämnet matematik på gymnasiet?

Jag har alltid gillat matematik och haft lätt för det, men under gymnasiet tyckte jag det började bli för svårt. Jag pluggande inte så mycket heller och till slut hoppade jag av den sista matematikkursen.

Du har även läst matematik på högskola, vad tyckte du om det?

När jag började läsa matematik på högskola hade jag inte rört en matematikbok på fem år. Det var en liten chock men när jag kom in i det blev det väldigt roligt. Det var då jag förstod hur socialt matematik kan vara och hur utvecklande och filosofisk matematik egentligen är. Men det är tufft, det kräver att man pluggar mycket och gör sitt bästa.

Om du som lärare skulle ge ett eller flera tips till den som vill lära sig matematik så effektivt som möjligt, vilka skulle det vara?

Det handlar mycket om kontinuitet, alltså att jobba lite med matematiken varje dag så att du håller igång tankarna. Det är som att träna en sport, ha en hobby, spela instrument etc. Gör du det regelbundet så kommer du bli bättre och märka en skillnad efter ett tag, men gör du det endast ett fåtal gånger eller inte alls, då kommer du inte bli bättre på det.

Ett annat roligt men kanske inte så effektivt tips är att sitta tillsammans och plugga matematik. Ta några polare, sätt er på er skola, bibliotek eller var som helst, gärna med en whiteboard och sen snacka, räkna och lev matematik en stund. Det är socialt och det blir bara roligare ju bättre ni blir tillsammans.

Gör som 1100+ matematiklärare, fysiklärare och skolpersonal och följ de senaste nyheterna i vårt nyhetsbrev.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Prova Premium gratis i 14 dagar

Därefter 89 kr per månad.
Avsluta prenumerationen när du vill.
SKAFFA PREMIUM
Nej tack. Inte just nu.

Vad är detta?
Här hittar du matematiska symboler som kan användas när du ställer frågor på forumet eller kommenterar. När du klickar på symbolen markeras denna, kopiera genom klicka med höger musknapp eller använda kortkommandot Ctrl-C (PC) / cmd-C (Mac)
Förhandsvisning Latex:
Latexkod: