LOGGA IN

VIA

OBS! Inget publiceras i ditt flöde utan ditt medgivande.

VIA E-POST

E-post/användarnamn

Lösenord

Glömt lösenordet?
eller

Nyheter i Högskoleprovskursen och tips inför DTK

2015-02-04 Av Simon Rybrand 2 kommentarer

Just nu håller vi på att uppdatera vår kurs till dig som pluggar inför högskoleprovet. Bland nyheterna är bland annat nya övningsuppgifter och inte minst nya videos på en del vi ännu inte haft genomgångar på hos oss.

Träna på DTK

Idag har vi lagt upp den första lektionen som går igenom den del på högskoleprovet som testar dina färdigheter i att kunna tolka och läsa av tabeller och diagram. Den här delen kallas för DTK och det är här viktigt att snabbt och smidigt kunna läsa av statisk information och kunna göra överslagsräkningar och procentberäkningar.

DTK-HT13-P3-29-34_poster

Just nu har vi bara lagt upp en genomgång med sammanlagt 6 uppgifter som vi diskuterar och löser. Inom kort kommer det att komma fler lektioner och även tillhörande övningar.

Under tiden det här läggs upp så kommer det även kontinuerligt att läggas upp fler testuppgifter som är riktade till dig som pluggar inför högskoleprovet. I alla våra testuppgifter så lägger vi även upp lösningsförslag så att du slipper att köra fast.

Tips för dig som pluggar på DTK

På DTK delen så är det också bra att känna till vad du behöver träna på och vad som kan hjälpa dig att lyckas bättre. Här är våra bästa tips och om du själv har fler (och kanske bättre tips) så kommentera gärna!

Tips vid inläsning av uppgiften

 • Som hjälpmedel på provet har du penna och linjal. Använd dessa flitigt på DTK delen genom att  markera och rita stödlinjer. Då blir det enklare att göra rätt avläsningar i tabeller och diagram.
 • Missa inte att läs informationen vid sidan av tabeller och diagram. Där berättas det hur du skall tolka diagrammet och det kan finnas viktig information för att kunna lösa uppgiften.
 • Kolla alltid upp vilka enheter det är på axlar. Exempelvis skulle antalet på en axel kunna vara i tusental eller miljontal. Kolla upp detta innan du börjar att göra beräkningar.

Lär dig vissa bråk och procent utantill

Det kan vara bra att faktiskt lära sig vissa bråk och procenttal utantill. Ofta kan detta göra att du snabbare kan göra beräkningar. Exempelvis går det det snabbare att beräkna $ 2 \cdot \frac19 $ om du vet att $ \frac19≈0,11 $. Några förslag på procent och bråk som kan vara bra att lära sig utantill kan vara

 • $ 50 \, \%= \frac12 = 0,5 $
 • $ 33 \, \% = \frac13 = 0,33 $
 • $ 25 \, \% = \frac14 = 0,25 $
 • $ 20 \, \% = \frac15 = 0,2 $
 • $ 16,7 \, \% = \frac16 = 0,167 $
 • $ 14,3 \, \% = \frac17 = 0,143 $
 • $ 12,5 \, \% = \frac18 = 0,125 $
 • $ 11 \, \% = \frac19 = 0,11 $
 • $ 10 \, \% = \frac{1}{10} = 0,1 $
 • $ 5 \, \% = \frac{1}{20} = 0,05 $

Träna upp dina metoder för överslagsräkning

Ofta behöver du göra överslagsräkningar då du inte har tillgång till en räknare under provet.

Exempelvis kan du beräkna $ \frac{1209}{604}≈\frac{1200}{600} = 2  $.

Här får du inte ett exakt svar men du får ett rimligt svar och kan oftast utifrån det avgöra vilket alternativ som är det rätta på frågan.

Lär dig också att göra multiplikationer genom att dela upp dem.

Exempelvis kan du beräkna $ 640⋅12  = 640⋅10 + 640⋅2 = 6400 + 1280 = 7680 $.

Detta går oftast snabbare än att försöka ta hela multiplikationen på en gång.

Om du kanske har fler tips så kommentera gärna! Alla har vi olika metoder som kan passa olika bra för olika personer så ju fler man känner till desto bättre är det.

Gör som 1100+ matematiklärare, fysiklärare och skolpersonal och följ de senaste nyheterna i vårt nyhetsbrev.

Kommentarer

 1. 5%=12=0,5 , ni menar 50 % .

  123Sef
  1. Jepp, det var det som skulle stå där, det är korrigerat.

   Simon Rybrand

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras.

*

Prova Premium gratis i 14 dagar

Därefter 99 kr per månad.
Avsluta prenumerationen när du vill.
SKAFFA PREMIUM
Nej tack. Inte just nu.

Vad är detta?
Här hittar du matematiska symboler som kan användas när du ställer frågor på forumet eller kommenterar. När du klickar på symbolen markeras denna, kopiera genom klicka med höger musknapp eller använda kortkommandot Ctrl-C (PC) / cmd-C (Mac)
Förhandsvisning Latex:
Latexkod: