Så håller du koncentrationen vid liv - 5 tips – (Blogg) Eddler

LOGGA IN

VIA

OBS! Inget publiceras i ditt flöde utan ditt medgivande.

VIA E-POST

E-post/användarnamn

Lösenord

Glömt lösenordet?
eller

Så håller du koncentrationen vid liv – 5 tips

2019-11-19 Av Simon Rybrand 4 kommentarer

Känner du att det är hopplöst att försöka hålla koncentrationen vid liv? Slutar du fokusera när du har läst ett par meningar i din kurslitteratur? Du är i så fall långt ifrån ensam. Många upplever att det är svårt att inte distraheras av sin omgivning, trots att de verkligen vill koncentrera sig på det de har framför sig. Det finns mycket annat som kräver uppmärksamhet, och forskning visar att det tar över en kvart att få tillbaka 100 % fokus när du har blivit avbruten.

Så vad kan du göra för att förbättra situationen?

Det finns både kortsiktiga och långsiktiga lösningar på hur du kan få upp din koncentrationsförmåga. De långsiktiga är sällan något som kan förändra situationen här och nu, men är ändå viktiga. För att få bra grundfokus behöver du lägga extra vikt vid tre saker:

 • Sömn
 • Kost
 • Träning

I den prioriteringsordningen. Sömnbrist tär på de flesta och försämrar ditt arbetsminne. En bra kost gör så att din blodsockernivå är jämnare och du får inte energidippar på samma sätt som du kan få om du äter mycket snabba kolhydrater (alltså mat som innehåller vitt mjöl och socker). Att träna ökar inte bara din muskelstyrka, hjärnan blir faktiskt kvickare ju mer du rör på dig. Dessutom får du ju endorfiner av att träna som gör dig gladare och piggare! Heja träning, säger vi.

Man vad kan du göra för att pluggandet ska gå bättre redan idag?
Självklart finns det snabbare lösningar också, men de kommer att fungera bättre om du har sovit ordentligt, ätit bra och tränar regelbundet. Med det sagt kommer här våra bästa quick fixes för ökad koncentration:

1. Är du en morgon eller kvällsmänniska?

Om du pluggar har du ofta möjlighet att styra över din tid själv. Det innebär att du kan bestämma om du vill plugga på morgonen eller kvällen. Om du presterar bäst genom att starta dagen tidigt så gör det. Är du inte dig själv innan 10? Ta en sovmorgon och ta tag i resten sen. Kom ihåg: Det är du som ska kunna fokusera. Det är du som får sätta reglerna.

2. STÖR EJ!

Eftersom det tar över en kvart för dig att få tillbaka 100 % fokus efter avbrott är det viktigt att du gör risken för att du ska bli störd så liten som möjligt. Stäng av internet helt om det går, eller ha bara den fliken du behöver öppen (nej, ingenting läskigt kommer hända om du inte är inloggad på Facebook precis just nu). Lägg helst telefonen i ett annat rum, eller sätt den på flygplansläge om du vill lyssna på musik. Gör din bästa plugglista tillgänglig offline. PS. När du väljer musik är det bra att välja helt instrumentala låtar. Sång kan vara en riktig fokustjuv.

3. Dela upp och belöna

Det är svårt att hålla fokus uppe längre perioder. Om du vet att du ska sitta en hel dag och plugga är det bättre att dela upp dagen i kortare pass á t.ex. 40 minuter. Och ge dig själv en belöning efter varje pass. En kopp kaffe, fem minuter på Instagram, en kort promenad eller vad du är sugen på som inte tar för lång tid. Och var snäll mot dig själv! Om du inte klarar av att sitta 40 minuter utan paus så ta en extra paus mitt i ett pass. Gör om och gör rätt lite senare bara.

4. Skaffa förförståelse

Det är lättare att läsa om något som du är relativt insatt i än att läsa något som är helt nytt för dig. Försök därför sätta dig in i ämnet du ska läsa om på en gång. Kurslitteratur har ofta sammanfattningar, ibland i varje kapitel. Börja med att läsa dem. Gå sedan på rubriker och inledningar. På det sättet har du en bra förförståelse för ämnet när det är dags att läsa på riktigt.

5. Ge upp – och kom igen

Hör du till de som får en brinnande lust att organisera hela hemmet när det är dags för tentaplugg? Som inte kan läsa en rad innan du får fixa sånt som blivit liggandes? Ja, men städa då. Få det ur ditt system. Se till att böckerna står i bokstavsordning och att badrumsskåpet är skinande rent innan du tar tag i pluggandet på riktigt. Eller ge dig själv en timme åt att streama serier – men sen får det vara slut. Ibland går det faktiskt lättare när du har fått distraktionen ur ditt system. Har du inte tid att städa eller streama? Lämna hemmet! Sätt dig på ett bibliotek eller café istället. Och kom ihåg: både städningen och serierna finns kvar imorgon också.

Den här artikeln är skriven i ett samarbete med Studentum.se. Tillsammans med siterna YHutbildningar.se, Komvuxutbildningar.se, Yrkesutbildningar.se och Distansutbildningar.se är de Nordens största söktjänst för utbildningar. Hitta din drömutbildning där.

Gör som 1100+ matematiklärare, fysiklärare och skolpersonal och följ de senaste nyheterna i vårt nyhetsbrev.

Diskussion

 1. Atefeh Jafari skrev

  Tack för dina tips jag verkligen behövde de för att kunna fokusera och höja mina betyg. Det känns liksom att mitt största fiende för att inte kunna fokusera är min mobiltelefon framförallt Instagram, Tack igen! och jag hoppas det bästa för er 🙂

  1. Anna Admin skrev

   Vad kul att du känner att tipsen kan vara till hjälp! Lycka till!

 2. Hamed Hakimi skrev

  Mycket goda råd och tips. Tack!

  1. Simon Rybrand skrev

   Kanonbra att du gillar dem! Lycka till med pluggandet!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Prova Premium gratis i 14 dagar

Därefter 89 kr per månad.
Avsluta prenumerationen när du vill.
SKAFFA PREMIUM
Nej tack. Inte just nu.

Vad är detta?
Här hittar du matematiska symboler som kan användas när du ställer frågor på forumet eller kommenterar. När du klickar på symbolen markeras denna, kopiera genom klicka med höger musknapp eller använda kortkommandot Ctrl-C (PC) / cmd-C (Mac)
Förhandsvisning Latex:
Latexkod: