Spelprogrammering och Matematik - Att göra spel i javascript

LOGGA IN

VIA

OBS! Inget publiceras i ditt flöde utan ditt medgivande.

VIA E-POST

E-post/användarnamn

Lösenord

Glömt lösenordet?
eller

Spelprogrammering och Matematik – Intervju med Mikael Tylmad

2013-05-02 Av Simon Rybrand 0 kommentarer

Ibland kan det kännas långt borta att förstå vad matematiken man lär sig om i skolan egentligen kan användas till? Visserligen brukar de flesta i alla fall ha en känsla för att matematiken ligger till grund för fysikens lagar, beräkningar i kemi, biologi och ekonomi men det kan ändå kännas lite långt borta till de verkliga tillämpningarna.

Men det finns områden där man nästan direkt har nytta av att förstå trigonometri, geometri och många av matematikens områden i gymnasiekurserna. Ett av dessa är spelprogrammering och vad passar väl bättre då än att fråga någon som har skrivit en bok om just spelprogrammering i HTML5 och Javascript hur man egentligen kopplar ihop dessa bägge områden.

Så i det här blogginlägget intervjuar vi Mikael Tylmad, som har skrivit en bok i ämnet, om spelprogrammering och matematik.

Kan du beskriva lite kort vem du är och vad du jobbar med och brinner för?

Jag heter Mikael Tylmad, bor i Stockholm och arbetar främst som systemadministratör på en högstadieskola. På skolan arbetar jag mycket med linux och programmering, oftast programmering mot webben. Så ofta som möjligt (minst varje vecka) umgås jag med eleverna i skolans datorklubb där jag lär ut programmering, och de spelar en hel del minecraft. Men det är helt ok, eftersom de givetvis använder minecraft-moddar där man kan programmera! Ibland åker jag på uppdrag med min firma och håller föreläsningar på gymnasiet om programmering, nu senast för teknik-fyrorna på Tumba Gymnasium.

Jag brinner för att göra programmeringsundervisning roligare och mer tillgänglig. Programmering borde finnas i många ämnen, speciellt i fysik och matematik.

Du har skrivit en bok om att programmera spel i html5 och javascript, varför skall man göra spel i dessa tekniker?

Webben är den plattform som alla befinner sig i numera. Det säljs till och med datorer med enbart webbläsare och inget annat. Om man lär sig skapa spel och annat roligt med HTML5 och JavaScript, når man i princip alla användare. Det spelar ingen roll om de använder en dator, surfplatta eller telefon.

Det är dessutom väldigt roligt och enkelt att sätta igång med programmering i HTML5 och JavaScript, man når resultat snabbt!

Vad tycker du om javascript som programmeringsspråk?

JavaScript är ett programmeringsspråk som är väldigt bekvämt att använda. Det går att skriva kod som ser ”traditionell” ut, men det finns även möjligheter att skriva väldigt dynamisk och modern kod. Som nybörjare behöver man inte fördjupa sig i någon större teori, men som avancerad programmerare kan man verkligen spexa till sin kod!

Jag tycker definitivt att JavaScript passar som utbildningsspråk samtidigt som det är häftigt och modernt.

Om du skulle ge ditt bästa tips till någon som vill lära sig programmering, vilket skulle det då vara?

Ge dig själv en uppgift, exempelvis: Jag vill skapa spelet ”Masken”, och sätt sedan igång! Välj ett programmeringsspråk i början som är enkelt att använda, som exempelvis JavaScript där man bara behöver en enkel textredigerare och en webbläsare för att sätta igång.

Om man aldrig programmerat någonsin kan det kännas svårt att sätta igång. Börja då med att hitta en guide på nätet, eller i en bok (som exempelvis min) och följ den. Att programmera tillsammans med en kompis är också jättebra.

Om du fastnar så ska du Googla och hitta andra som gjort samma sak, försök reproducera deras lösningar, ändra några saker och se till att du förstår vad deras lösningar gör.

Vilken användning har du idag av dina matematikkunskaper när du programmerar?

När man programmerar hemsidor och olika webbapplikationer använder man sällan någon större mängd matematik. Men när man programmerar spel kommer matematik in lite här och där, speciellt när man vill göra spelen mer verklighetstrogna.

Jag gillar också att pyssla med ”matematiska konstverk”, exempelvis fraktaler. Då kombinerar man verkligen matematik med programmering och får fram häftiga bilder. Det kan exempelvis se ut så här:

Mandelbrotmängden (denna tar ett tag för din webbläsare att räkna ut):

Ett annat konkret exempel när jag fått nytta av matematik är när man vill skapa tredimensionella figurer som roterar och rör sig. Då behöver man linjär algebra som man oftast lär sig på högskolan, direkt efter gymnasiet (eller under gymnasiet om man är intresserad). Det kan se ut så här:

En roterande kub

Vad minns du själv från dina studier i matematik på gymnasiet? Vad tyckte du om matematik då?

Innan gymnasiet tyckte jag att matematik var rätt roligt, och under gymnasiet blev det lite tråkigare och tråkigare, och när jag sedan läste enbart matematik under en hel termin på Stockholms Universitet tyckte jag att det nog inte var något för mig egentligen, och började istället enbart plugga programmering.

Matematiken på min gymnasieskola var väldigt abstrakt och jag förstod väldigt sällan vad jag kunde använda den till, egentligen. Det är först nu under de senaste åren som jag hittat flera roliga tillämpningar på gymnasiematten och högskolematten, vilket har gjort att jag återupptäckt hur häftigt det faktiskt kan vara med matematik.

Om du skulle ge två tips till alla som pluggar matte för tillfället – vilka skulle det vara då?

Tips nummer ett: Lägg ned tid och energi på inlämningsuppgifter och försök göra resultaten så fina som möjligt. Experimentera med olika sätt att skapa svaren med din dator, använd exempelvis online-baserade grafräknare eller lär dig skriva dokument med LaTeX. Det blir roligare och resultaten kan du komma tillbaka till senare och faktiskt förstå vad du gjort.

Tips nummer två: Det finns nog egentligen inget bättre sätt att lära sig något än mängdträning, hur tråkigt det än låter. Oavsett om det gäller övningskörning eller matematik så gäller samma sak: öva mycket!

Extra tips (en klassiker som verkligen stämmer): En bra figur är oftast halva lösningen! Träna på att rita fint och tydligt.

Läs vidare om Mikael och spelprogrammering

Gör som 1100+ matematiklärare, fysiklärare och skolpersonal och följ de senaste nyheterna i vårt nyhetsbrev.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Prova Premium gratis i 14 dagar

Därefter 89 kr per månad.
Avsluta prenumerationen när du vill.
SKAFFA PREMIUM
Nej tack. Inte just nu.

Vad är detta?
Här hittar du matematiska symboler som kan användas när du ställer frågor på forumet eller kommenterar. När du klickar på symbolen markeras denna, kopiera genom klicka med höger musknapp eller använda kortkommandot Ctrl-C (PC) / cmd-C (Mac)
Förhandsvisning Latex:
Latexkod: