Digitala läromedel och forskning - Tankar om Matematik och Fysik

LOGGA IN

VIA

OBS! Inget publiceras i ditt flöde utan ditt medgivande.

VIA E-POST

E-post/användarnamn

Lösenord

Glömt lösenordet?
eller

Varför digitala läromedel i matematik och fysik – Forskning och åsikter

2018-05-04 Av Simon Rybrand 1 kommentar

Det kommer nyhetsartiklar lite titt som tätt som antingen säger att digitala läromedel i matematik är bra eller att det inte är bra. Tidningar gillar ju sådana nyheter och skapar gärna någon slags för eller emot debatt om ämnet. Men vad säger egentligen forskningen kring ämnet och vad tror vi som utvecklar digitala läromedel i matematik om framtiden? Detta kommer denna artikel att handla om.

Rapporter från forskningen om digitala läromedel

Det kan kännas lätt förvirrande när man söker på google efter digitala läromedel och forskningen kring denna. Detta då många tidningar ömsom skriver att det är bra (dn.se) med digitala läromedel ömsom att det är dåligt (svd.se). Vissa säger att digitala läromedel är alldeles utmärkta, andra att de är undermåliga (skolvärlden).

Det är inte lätt att veta vad man skall tro.

Nu är det förstås inte så enkelt att det digitala är antingen bra eller dåligt.

Sanningen ligger nog inte ens mitt emellan då det självklart handlar helt om hur det digitala läromedlet i fråga fungerar och hur det är uppbyggt. Forskningen jobbar nog fortfarande på att undersöka och utforma hur ett digitalt läromedel fungerar och de flesta andra testar och prövar sig fram.

Kan man undvika det digitala läromedlet i matematik och fysik?

Att det digitala kommer att fylla en stor del av det som kallas för läromedel i skolan är vi helt övertygade om. Självklart kommer det att ta tid, både för oss läromedelsutvecklare men även för skolor och elever att hitta rätt väg. Hos oss så försöker vi hålla så mycket kontakt som möjligt med våra runt 100 skolor som använder vår tjänst och de tusentals privatanvändare som dagligen går in hos oss.

Det är så vi alla kan jobba oss framåt med dessa nya verktyg i skolans värld. I dialog mellan forskning, utvecklare och författare, lärare och elever.

 

Vad tycker vi som jobbar med lärande online?

Vi här menar förstås att digitala hjälpmedel, verktyg, läromedel eller vad man vill kalla det för är alldeles fantastiskt. Det digitala öppnar upp massor av nya användningsområden och kan göra teori mer levande och praktik mer varierande.

Men det krävs mycket av utvecklare och författare och det tar tid.

Läroboken har utvecklat sitt innehåll under mängder av år medan onlineverktyg fortfarande bara är i sin linda. Det finns massor att göra och det är en otroligt spännande framtid som vi går mot.

Personligen tycker jag att debatten om för eller emot är lite tröttsam och att det intressanta istället är vad som krävs av ett digitalt verktyg/läromedel för att det skall hjälpa eleven att nå målen. Dessutom tycker jag att det är svårt att följa forskningen om ämnet, det fattas ofta centrala punkter att söka efter pedagogisk, didaktisk och metodisk forskning kring det digitala lärandet. Det är i alla fall något som jag eftersöker.

Vad tycker du? Gå gärna ner i kommentarerna här nedanför och tyck till så fortsätter vi diskussionen där!

Med vänlig hälsning
Simon Rybrand

Gör som 1100+ matematiklärare, fysiklärare och skolpersonal och följ de senaste nyheterna i vårt nyhetsbrev.

Diskussion

  1. Per Hammar skrev

    Hej igen, vill bara kommentera att många stater i USA gör en jättesatsning på digitala prov i Science-ämnen. Konsortiet ”Smarter Balanced Assessement Consortium” (där Kalifornien och 15 andra stater ingår) håller just nu på med framtagning av ett stort antal digitala provuppgifter i Science-ämnen. Storskalig lansering kommer våren 2019.

    Preliminära provuppgifter i Science kan beskådas om ni loggar in på ”Practice Tests” från Kalifornien, väljer grade 5, och sedan väljer det prov som kallas CAST.
    Länk till inloggning hittar ni på mitt Twitter-konto

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Prova Premium gratis i 14 dagar

Därefter 89 kr per månad.
Avsluta prenumerationen när du vill.
SKAFFA PREMIUM
Nej tack. Inte just nu.

Vad är detta?
Här hittar du matematiska symboler som kan användas när du ställer frågor på forumet eller kommenterar. När du klickar på symbolen markeras denna, kopiera genom klicka med höger musknapp eller använda kortkommandot Ctrl-C (PC) / cmd-C (Mac)
Förhandsvisning Latex:
Latexkod: