Från Portugal till Sverige och plugg i matematik på Komvux – Eddler

LOGGA IN

VIA

OBS! Inget publiceras i ditt flöde utan ditt medgivande.

VIA E-POST

E-post/användarnamn

Lösenord

Glömt lösenordet?
eller

Från Portugal till Sverige och plugg i matematik på Komvux

2015-08-12 Av Simon Rybrand 0 kommentarer

Här på vår blogg intervjuar vi lite titt som tätt allt ifrån forskare, företagare till lärare och elever för att höra efter hur de upplever matematik och om de kanske har lite extra bra tips till dig som pluggar matematik. Idag presenterar vi en intervju med Pedro Veenekamp som via sin skola använde sig av Matematikvideo under våren. Vi är mycket tacksamma för att Pedro tog sig tid att svara på våra nyfikna frågor för han har en väldigt intressant historia att berätta om skolan och att ha pluggat både i Portugal och i Sverige.

Hej Pedro, kan du berätta lite om dig själv och vad du gör just nu?

Pedro heter jag och jag är 37 år gammal, gift med tre underbara barn. Jag kommer ursprunglig från Nederländerna fast jag har bott i Portugal 24 år. Jag har alltid viljat plugga vidare på universitet men utbildningar är otroligt dyra i Portugal och det finns inget stöd (som CSN t.ex.). Ett år på universitet kostar ungefär mellan 6000 och 9000 kr. Därutöver måste elever så klart köper böckerna och betala eventuella kopior, osv. Mycket pengar … Det var därför jag började jobba och det var då slutet av min dröm för att utbilda mig vidare. Jag träffade och gifte min fru som är svensk och efter några år hade vi bestämd oss att flytta till Sverige. När vi kom till Sverige (för tre år sedan) började jag plugga på SFI. Jag kunde nästan inte tro att man fick lära sig språket utan att betala kursen. Det var då jag fick veta att utbildningarna är kostnadsfria och det var då min länge glömda dröm dykt upp igen.
I början tänkte jag bara lära mig svenska så att jag kunde prata och göra mig förstått. Jag pluggade därför under de sista 4 termin flera ämne för att förbättra min svenska: SVAS (1,2 och 3), samhällskunskap (grund och 1b/2b), historia (grund), retoriken, pedagogiskt ledarskap och även kurser som engelska (6) och matematik för skoj skull.

Vad blir du inspirerad av?

Jag blir inspirerad av min familj och min vilja att försöka gå vidare och uppnå nya mål. Att fortsätta plugga är en investering i framtiden och jag tänker inte slösa den underbara möjligheten jag fick här i Sverige.

Du har pluggat matematik under våren, hur tycker du att det har varit?

Jag har hört talas mycket dåligt om svenska matematik kurserna men för mig har det varit en fantastik upplevelsen! Jag har pluggat matte 2 till matte 5. Det finns flera skillnader mellan skolsystemet jag hade i Portugal för över 16 år tillbaka och det skolsystemet jag träffade här i Sverige. Första är att man får internet på skolan och alla möjligheter det innebär … det är ju möjligt att hitta svar till nästan vilken fråga som helst på nätet, särskild om man kan flera språk. Dessutom finns det några bra matte hemsidor som matematikvideo.se (som jag tycker är den bästa). Pingpong var en annan överraskning. Tänk att jag inte hade något sätt att kommunicera med läraren förutom själva lektionen. Frågor och tvivel skulle behöva vänta till nästa lektion. Därefter finns det studiehall här i Sverige! Otänkbar att gå till skolan i Portugal och plugga i ett rum där en lärare går rund och förklarar allt elever behöver veta. I Portugal var den enda lösningen att betala någon för att få stöd hemma eller på biblioteket.

Det jag tycker kan anses som dåligt på Komvux är hur snabbt lärarna är tvungna att gå igenom kursen. Men det är min erfarenhet på Komvux. Det kanske är bättre för ungdomar på den vanliga skolgången? …

Vilka råd skulle du ge till andra som som just nu läser gymnasiematte eller skall börja att plugga?

Jag skulle föreslå att eleverna inser matematik lärandet som att bygga en byggnad där varje våning är en kurs som byggs på den föregående kurs. Det vill säga att det inte går att ta varje kurs för sig och glömma allt man har lärt under sista terminen. På matte 4 använder man begrepp som man har lärt på matte 3, 2, 1 och även på matte från grundskolan. Som elev är det absolut viktigt att öva och förstå vad och varför man gör som man gör.

Sedan är matematik som ett språk … ju mer man använder och övar desto bättre man blir! Jag vet att jag är lite fanatiskt gällande mattematik men jag har gjort alla övningar som finns i böckerna. Lite överdriven men ju mer frågor man svarar på (även om man svarar fel) desto mindre överraskningar kommer man att få på prov. Detta gäller också för NP. Det tar tid men om man behöver eller vill ha ett bra betyg då finns det ingen genväg …

Sista råd … jag vet att de flesta undviker frågorna i boken som är svårare (i serien 5000 markerar författarna de med bokstav c som är svåraste) men om man lyckas svara på de svåra då klarar man de enklare lätt sonen plätt.

Vilka delar i gymnasiekurserna har du tyckt varit mest utmanande och hur har du klarat dem?

Mest utmanande … det ska nog vara statistiken (som jag hatar för okända anledningar) … därutöver tyckte jag det var lite svårt med derivator och integraler och detta blev ännu svårare i matte 4 när man lär sig om rotationsvolymer … och på matte 5 var det tal- och grafteorier som jag tyckte svårast men det är en del av matematik som man vanligtvis inte brukar lära.

Hur har jag klarat dessa svårigheter … på det enda sätt där finns … plugga, öva, fråga, göra om, vila, belåna mig själv, öva mer och upprepa hela processen till jag känner mig trygg. Ett bra sätt att veta om vi har förstått allt är att försöka förklara till andra. Och det är därför jag tycker så mycket om forumet av er hemsidan. Klarar man av att förklara till andra då får man känna sig trygg.

Vilka mål har du med att plugga matematik?

Mitt mål med att plugga matematik är för att komma in i Göteborgs Universitetet och plugga till matematik och svenska som andra språk lärare på gymnasiumnivå.

Vad skall du plugga under hösten?

Om jag lyckas komma in då skall jag plugga ämneslärarprogrammet med inriktning mot arbete i gymnasieskolan, matematik och svenka som andra språk. Just nu är jag upptagen med sommarmatte.

Läs fler intervjuer

Gör som 1100+ matematiklärare, fysiklärare och skolpersonal och följ de senaste nyheterna i vårt nyhetsbrev.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Prova Premium gratis i 14 dagar

Därefter 89 kr per månad.
Avsluta prenumerationen när du vill.
SKAFFA PREMIUM
Nej tack. Inte just nu.

Vad är detta?
Här hittar du matematiska symboler som kan användas när du ställer frågor på forumet eller kommenterar. När du klickar på symbolen markeras denna, kopiera genom klicka med höger musknapp eller använda kortkommandot Ctrl-C (PC) / cmd-C (Mac)
Förhandsvisning Latex:
Latexkod: