LOGGA IN

VIA

OBS! Inget publiceras i ditt flöde utan ditt medgivande.

VIA E-POST

E-post/användarnamn

Lösenord

Glömt lösenordet?
eller

Lyckas bättre på matteprovet – Så hanterar du din oro

2015-02-11 Av Simon Rybrand 11 kommentarer

Det är ganska vanligt att man som student känner mer eller mindre oro när det är dags för prov. Och inte är väl det särskilt konstigt, ofta är det ju faktiskt en viktig sak att lyckas på provet. Så lite oro och nervositet är ju förstås berättigad. Men oron kan förstås även påverka resultatet negativt och det är ju inte särskilt bra. I det här inlägget skall jag ge några tips för att jobba med oron och vända den till något positivt.

I det första blogginlägget på det här temat gav jag mer praktiska tips som hjälper till att lyckas på ett matteprov, här tänkte jag mer diskutera oron som kan finnas kring ett matematikprov.

Hur du skall läsa det här blogginlägget

Jag (Simon) som skriver det här blogginlägget är matematiklärare och när jag har skrivit det här inlägget så har jag framförallt lutat mig mot den erfarenhet jag har efter att ha jobbat 12 år som lärare i klassrummet och alla de elever jag möter (digitalt) här på Matematikvideo.

Jag är alltså ingen psykolog som har expertkunskap på oro och ångest utan se det mer som enkla tips som jag har märkt har fungerat när jag har varit i kontakt med elever i vardagen i klassrummet.

Hur känner du – Olika typer av oro

Det finns enligt en del forskning två olika typer av oro inför och under ett prov. Dels oro som beror på negativa tankar kring att misslyckas på provet och dels att man har dålig studieteknik och bristande kunskaper som kanske inte räcker till för att klara provet och att man därför känner oro inför detta.

I det senare fallet kan oron botas genom att träna upp sin studieteknik och att hålla lite bättre disciplin i de regelbundna vanorna att plugga och förbereda sig så att inte all träning görs innan provet.

I det första fallet så är det inte lika enkelt, du kanske kan det du skall kunna men det låser sig ändå under provet? Så vad kan man då göra för att minska oron och därmed förbättra sina provresultat?

Enkla sätt att förbättra oron och provresultatet

Så vad kan du då göra för att minska oron under provet och därmed lyckas bättre? Som jag nämnde ovan så beror ofta oron på negativa tankar att misslyckas på provet. Botemedlet är oftast att istället försöka hantera dessa tankar och istället tänka positiva tankar om sig själv och sin prestation. Istället för att tänka ”Nu går det åt skogen och jag klarar inte det här” så försök att tänka att “jag ska göra mitt bästa på provet, och om jag misslyckas så är det bara ett steg mot att bli bättre på att hantera prov”.

Det här är dock inte alltid lätt men det finns forskning som visar på praktiska metoder att använda sig av. Forskaren Sian Beilock gjorde en undersökning där det visade sig att elever som innan provet startade skrev om sin oro faktiskt kunde prestera markant bättre.

By writing down one’s negative thoughts, students may come to realize that the situation is not as bad as they thought or that they are prepared to take it on, said Beilock, an associate professor of Psychology at the University of Chicago. As a result, they worry less during the test.

Så ett bra tips kan faktiskt vara att ta 5 minuter precis innan provet att skriva ner alla de känslor som du känner och reflektera kring dessa. Försök också att vända dessa till något positivt och tänka att varje prov är ett steg närmre att känna mindre och mindre oro och kunna lyckas bättre.

Har du fler tips?

Alla är vi olika och har olika erfarenheter och kanske sitter du på ett riktigt bra tips som du vill dela med dig av? I så fall så kommentera gärna och diskutera hur man kan förbättra sin teknik kring prov.

Gör som 1100+ matematiklärare, fysiklärare och skolpersonal och följ de senaste nyheterna i vårt nyhetsbrev.

Diskussion

 1. Henrik Jakobsen skrev

  Under ett matteprov jag hade idag 29 oktober 2019, gjorde jag tre uppgifter på A-nivå, är nu lite orolig för att det kan drabba det resultat jag förväntat mig (hann inte den sista A-frågan). Hade 75 minuter på 12 frågor (Matte 2b på gymnasiet). Det var faktorisering, x^(2+n) – (x^n) samt sista uppgiften (x^4 – 12x^2 + 27 = 0). Förväntar ett ”B” på provet, jag är osäker om jag gjorde rätt och är därför extra bekymrad för att svaret (”-”8) kommer drabba poäng, eftersom svaret egentligen är a=+8, man skulle bestämma ”a” för att få dubbelrot, i den ursprungliga ekvationen skulle svaret bli ”a=8”, men att ”a=(-8)” borde vara rätt eftersom 2^2 + 0,5×a =0 under rottecknet. Då måste svaret bli ”a=-8” eftersom, 4 + 0,5×8 = 0, vilket jag svarade på provet

 2. anne skrev

  Hejsan jag går i 7an och hade ett matteprov men misslyckades läran lät mig gör ett omprov men hur ska jag träna smart inför matteprovet om jag inte har självförtroende

  1. Simon Rybrand skrev

   Hej!
   Det första steget tycker jag är att börja med att göra precis som du har gjort, dvs att fundera på hur du skall göra. Då reflekterar du över det som du tycker är svårt. Det finns forskning som visar att reflektion, gärna genom att skriva ner sina tankar, hjälper den som är orolig inför prov. Skriv ner vad du tycker är svårt och jobba med de frågorna. Fortsatt lycka till!

 3. Ahror skrev

  Hej, jag går i gymnasiet ( Teknikvetenskap). I högstadiet hade jag mina högsta betyg bara på matte. Jag har aldrig fått ett betyg som är under D på matte bara B och C. I gymnasiet så förstår jag allt som är i boken om en kapitel, sista frågorna alltså de svåraste på nivå 3 ( den högsta ) jag räcknade på 15 sekunder. Det vad lätt liksom, när jag gjorde prover kändes det lite konstigt, det känndes lite orolig. Men jag hoppades på ett godkänd, jag har ju aldrig haft icke godkänd på matte. Men i betyget så fick jag 10 av 47, det var katastrof jag fick panik. Det var inte äns nära till godkänd. Vad hände? Jag förstår inte. Inte äns min lärare.

 4. sara skrev

  vad ska jag göra?

  1. Simon Rybrand skrev

   Hej
   Ett bra sätt för att börja komma igång och hantera sin oro och stress på proven är att innan provet och även underprovet skriva ner och reflektera kort varför du är orolig. Forskning har visat att detta är ett sätt att skapa mer lugn och koncentration under provet.
   Prata även med din lärare om detta. Kanske har han/hon några tips till dig?

 5. sara skrev

  hej!
  jag har börjat natur i hösten och nu läser jag matte 1c och jag har ett problem. när jag t.ex. gör övningar i boken då kan jag allt fast när jag sitter på provet det kanske kommer frågor som var likadan som i boken fast jag kan inte koncenterea mig, alltså jag kan inte svara på frågorna rätt jag vet inte vad det kan bero på, jag är jätte orolig över min betyg även om jag pluggar mycket innan matteprov då får jag inte den resultat som jag förväntar mig!

 6. Kalle skrev

  Hej jag går i 9:an och har betyget E och mitt betyg hänger på en svag tråd. Jag missade ung. hela 7:an p.g.a lite psykologiska problem. Jag har egentligen väldigt bra betyg i alla andra ämnen men det är matten som är väldigt svårt.Det är också väldigt läskigt att svara rätt ut i klassen eftersom det inte känns bekvämt med matte. Jag skrev precis ett matte prov som det egentligen inte gick så bra på. Jag får typ en blackout så fort jag ser ett mattetal.
  Hur ska jag kunna förbättra mitt betyg, så jag kan känna mig trygg för att komma in på gymnasium? Har du några tips på hur jag blir bättre på matte?
  Jag vill verkeligen kunna komma in på gymnasium!
  Snälla ge mig några tips!
  Tack på förhand//kalle

 7. Khalid skrev

  Jag har betyg E i matte och vill ha betyg C. Hur ska jag göra för att förbättra mig? Snälla hjälp årskurs 7

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras.

*

Prova Premium gratis i 14 dagar

Därefter 99 kr per månad.
Avsluta prenumerationen när du vill.
SKAFFA PREMIUM
Nej tack. Inte just nu.

Vad är detta?
Här hittar du matematiska symboler som kan användas när du ställer frågor på forumet eller kommenterar. När du klickar på symbolen markeras denna, kopiera genom klicka med höger musknapp eller använda kortkommandot Ctrl-C (PC) / cmd-C (Mac)
Förhandsvisning Latex:
Latexkod: