Svårt för Matematik? Så gör du det enklare

LOGGA IN

VIA

OBS! Inget publiceras i ditt flöde utan ditt medgivande.

VIA E-POST

E-post/användarnamn

Lösenord

Glömt lösenordet?
eller

Jag har svårt med Matematik – Hur gör jag?

2018-01-15 Av Simon Rybrand 60 kommentarer

Lite då och då får jag ett e-postmeddelande där någon undrar hur man kan komma igång med sina matematikstudier trots att denne definierar sig själv som en någon som har svårt för matematik.

Jag kände därför att jag ville försöka lyfta just den här frågan i hopp om att nå ut till några till som kämpar med just de här sakerna. Själv tror jag nämligen att alla de allra flesta kan klara gymnasiekurserna i matematik, bara det finns en vilja till detta. Det behöver nödvändigtvis inte bli helt smärtfritt men det går.

Jag började skriva ett blogginlägg om det här men märkte snabbt att det blev mer och mer text och för att försöka göra det så överskådligt som möjligt så delade jag istället upp det i 3 stycken olika blogginlägg som jag tänkte publicera över den närmaste tiden.

I det här första blogginlägget tänkte jag ge två stycken råd för dig som tycker att det är svårt med matematik eller att komma igång och plugga matte.

Motivation och den där drömmen

Eftersom jag jobbar halvtid med att undervisa elever på en gymnasieskola i Göteborg så är det förstås ganska vanligt att jag möter även de som inte känner motivation alls för att plugga matte. Ofta så är det kommentarer som ”varför skall man kunna det här?”, ”vilken nytta har jag av det här?” eller ”jag fattar inget av detta” man kan få höra i klassrummet.

Själv så får jag erkänna att jag tycker att det är kul att få ha möjligheten och utmaningen att få ändra på detta synsätt inför matematiken som ämne. Jag brukar utmana mig med att få alla att tycka att matematik är kul (har inte lyckats fullt ut än men skam den som ger sig…).

Men du som läser det här inlägget har troligtvis redan kommit så långt att du vill lyckas med din kurs och göra något åt känslan av att ha svårt för matte. Jag tror att ett bra sätt att komma framåt är att ha ett bra mål med sina studier. Det mesta brukar vara mer överkomligt om man faktiskt vet varför man gör det. Om du exempelvis drömmer om att få bli läkare eller arkitekt så är det precis det du skall måla upp som en inre bild när du sitter kämpande och tränar på algebra.

Att var medveten om den röda tråden i matematik

Svårt med matte och den röda tråden

Mycket av det som du pluggar om i mattekurserna hänger ihop som i en röd tråd. För att förstå räta linjens ekvation så är det t.ex. bra att i någorlunda nämnd ordning kunna aritmetik (räkna med tal), algebra, koordinatsystem, grafer och vad en funktion är för något. Det är nämligen ofta så att någon som har svårt för ett speciellt område och att förstå detta har missat något moment tidigare längs den där röda tråden.

Det praktiska tipset här är att skriva ner de begrepp och ord som du inte förstår innebörden av, slå upp dem, och ta reda på vad de betyder. På det viset kommer du enklare att hitta de områden som du kanske har missat och lära dig mer om dem. Det som inte är så bra här är att strunta i att ta tag i dessa områden vilket kan göra att det blir alltmer kunskapsluckor att fylla igen på slutet.

Om du får igång denna vana så kommer det att hjälpa till på vägen att komma igång och komma ur svårigheter i matematiken. I nästa inlägg i den här serien så fortsätter vi med ännu mer konkreta och praktiska tips för dig som har svårt med matten.

Har du ett tips till redan nu eller håller du inte med? Kommentera gärna så diskuterar vi vidare tillsammans!

Mer tips om hjälp från oss

Det kommer mycket kommentarer och frågor kring detta ämne och vi har skrivit en del artiklar och tips om detta så vi tipsar om mer saker att tänka på här:

Gör som 1100+ matematiklärare, fysiklärare och skolpersonal och följ de senaste nyheterna i vårt nyhetsbrev.

Diskussion

 1. Mona skrev

  Matematik är enkelt i fall man fokuserar

 2. Ssk-student skrev

  Hej! Jag går sjuksköterskeprogrammet och ska snart skriva läkemedelstentan, får absolut inte ha några fel där. Har så klart panik för matte är det svåraste jag vet. Har du några bra tips på vad jag kan göra för att underlätta och förstå hur jag ska räkna osv? 🙂 Vill verkligen klara tentan.

  1. Simon Rybrand skrev

   Svårt att svara utan att veta innehållet på din tenta. Men försök att ta det lugnt och metodiskt och jobba aktivt med att hålla ner stressen, då fungerar tankarna bättre.

 3. Fatemeh Karimi skrev

  Jag har svårt för matte och jag har verkligen tröttnat på det hut kan jag göra jag vill bara ha några tips

  1. Simon Rybrand skrev

   Var det några av de tipsen i artikeln som kan fungera för dig?

 4. Anonym skrev

  Hej jag går just nu på gymnasiet och det är mitt andra år i linjen naturvetenskap jag fick F på Matte 2C och även gjorde prövning och kunde ej klara det jag hade inte svårt i ettan men tycker det mycket svårare med matte 2C tips för att kunna klara av kursen ?

  1. Simon Rybrand skrev

   Hej
   Har du läst igenom tipsen vi har gett till alla andra som kommenterat denna artikel? Där hittar du mycket av de saker som vi tror hjälper den som behöver klara sin matematikkurs. Läs även de andra artiklarna som vi har skrivit i ämnet, du hittar länkar till dem i slutet av artikeln.

 5. Smålänning skrev

  Hej, går om ett år på Samhälle då jag innan gick på NV. På SA är det B matte som gäller. När jag gick i 9:an hade jag betyg C i matte men mitt självförtroende gick rakt ner när jag började på NV och fick F hela tiden. När jag började på SA fortsatte självförtroendet att vara lågt! Har redan fått F på det senaste, sen gick det heller inte så bra på ett annat prov i ett annat ämne… Hur tacklar man denna detta dåliga självförtroende och börjar få godkänt igen?

  Tacksam för svar!

  1. Simon Rybrand skrev

   Ett första steg att tackla detta är ju att göra det som du gör nu. Dvs att börja fråga och reflektera kring varför som det går dåligt för dig i matematiken. Det kan ju exempelvis vara bra att prata om detta med någon som känner dig för att få ett bollplank kring vad det kan vara som har gått dåligt.
   En viktig skillnade mellan högstadiet och gymnasiet är ju att det är mer algebra och funktionslära i gymnasiet. Dvs det kan vara ett sådant typiskt område som du klarade dig utan i högstadiet men måste kunna på gymnasiet. Fundera på om detta är något som du behöver lära dig mer om eller är det kanske något annat område som du har kunskapsluckor inom?

  2. Jomana skrev

   Hej!
   Jag går tredje året på gymnasiet och går i Naturvetenskap programmet! Jag har inte svårt med matte ! Jag förstår allt vad läraren förklarar men kan inte skriva nåt på provet! Jag känner att frågorna på provet kommer får ett annat värld! Nu läser jag Matte 3C.

 6. Mona skrev

  Hej!
  jag går första året på gymnasiet och
  Jag har ett stort problem, jag är usel på matematik eller jag kan förstå matte och då går det som en dans men det handlar om proven. När jag gör proven så känns det som om det går bra men innerst inne vet jag att det går dåligt eller något är fel, jag vill gärna ha ett tips på hur jag ska tänka när jag gör proven eller något liknade. Jag har dessutom Dyskalkuli och det gör matten svårare för mig. Det lustiga är att jag ger aldrig upp förrän jag har fått ett starkt E eller något uppåt, jag gillar matte det är super kul men att det finns gränser i min hjärna som gör det svårt för mig att lyckas känns jobbigt. Jag skulle bli jätte glad över ett få svar och tips.
  Mvh
  Mona

  1. Simon Rybrand skrev

   Hej Mona
   Det låter mycket bra att du tycker att matematik är kul och att du kämpar, då kommer du ju att hitta metoder som hjälper dig att lyckas bättre på proven. Det är ju ofta väldigt individuellt hur man lär sig att skriva prov bra.
   Vi har tidigare skrivit om just matematikprov och jag rekommenderar dig att läsa den här artikeln och den här artikeln (del 2).
   Där skriver vi bland annat om att elever som innan och efter matematikprovet reflekterar över (tex att man skriver ner) de saker som man är orolig över lyckas bättre och bättre. Det kan ta tid men tänk på att det är en inlärningsprocess och dessa tar tid!

 7. lina skrev

  Jag håller på med ekvationer & algebra, jag går i åttan och fattar inte riktigt hur jag ska räkna. Finns det tips?:)

  1. Simon Rybrand skrev

   Hej
   Vi har två videos om detta som är tillgängliga för alla (även utan konto). Du hittar dem här:
   Vad är algebra
   Lösa ekvationer
   Hoppas att dessa hjälper dig vidare!

 8. Tuggifoli skrev

  Hej,
  jag går i sjuan och har svårigheter med bråk och procent har du några tips som jag kan få?

  1. Simon Rybrand skrev

   Hej
   Ett tips som du kan kika på är följande:
   Video om bråktal.
   Där får du en grundläggande videogenomgång på vad bråktal är för något. Hoppas att det kan hjälpa till på vägen!

 9. Anonym skrev

  Har nationella prov i matte 2b imorgon och skulle vilja säga att det nästan känns som att min lärare har gett upp när det gäller mina betyg i matte, känns nästan som att han inte bryr sig längre om mina betyg eller mig, går nästan inte ens att tro på sig själv när inte läraren tror på en, försöker verkligen få ett godkänt imorgon för att bevisa honom fel.

  Jag går på varje lektion och hänger med på lektionerna jag frågar även när jag inte förstår, kanske är det för att jag inte pratar så mycket och inte räcker upp handen (även fast jag kan svaret), iallafall så hoppas jag verkligen att jag får godkänt för att bevisa honom att jag klarar av det! Hoppas verkligen att det går bra och tusen tack för all hjälp även fast jag hittade sidan ”lite” för sent

  1. Simon Rybrand skrev

   Önskar dig stort lycka till!

 10. anonym skrev

  Hej ska ha nationella prov i matte 2c på tisdag är väldigt nervös och rädd för att min måste satsa på nationella nu för attkräva ett E i allra fall tips???

  1. Simon Rybrand skrev

   Hej
   Vi har skrivit en hel del om att skriva nationella prov här på vår blogg och vad man kan göra för att förbereda sig. Nu är det ju väldigt nära provet och jag skulle i det här läget tipsa dig om att jobba med gamla nationella prov och försöka göra så mycket av de uppgifterna där så noggrant som möjligt, försök att verkligen förstå uppgifterna och begreppen i dessa.
   Läs gärna följande blogginlägg också:
   Lyckas på matteprov
   Tips inför nationella prov

 11. Anonym skrev

  Både och men mest studietekniken, är så rastlös

  1. Simon Rybrand skrev

   Vi har skrivit om bra rutiner när man pluggar matte, kolla in det här blogginlägget:
   /att-kampa-med-matematiken/

 12. Anonym skrev

  Jag har helt hyfsat betyg i matte, men behöver tips på hur jag ska plugga:)

  1. Simon Rybrand skrev

   Är det studieteknik du vill lära dig mer om eller är det vilka områden som är viktiga?

 13. Emma skrev

  hej, jag klarar inte av min matte. Klarade inte av den på mellanstadiet och går nu sista året i nian. Jag uppnår inte betyget E och gör jag inte det så kommer jag inte in på en gymnasieskola. Jag har hört minst 70 olika lärare genom åren som har sagt att jag klarar inte av matten men de har ändå inte erbjudit hjälp. De tar för givet att jag ska kunna det när jag INTE har lärt mig grunden. Jag kan räkna jätte svåra ekvationer, algebra och geometri. Detta räcker inte. Jag uppnår C-A frågorna på proven men får inte E poängen och tappar då på betyget. Jag kan inte procent, negativa tal, koordinatsystem och de andra momenten. Min fråga till dig är att kan man träna upp sig på basen? kan man få en grund och sedan förstå? för som det ligger till nu ser matte ut som Koranen för mig. Jag vill lära mig, förstå matte så att jag klarar av min karriär. Tacksam om du svarar.

  1. Simon Rybrand skrev

   Hej
   Du kan absolut träna upp dig på de allra första grunderna och då menar jag verkligen från grunden. Vi har ju tyvärr ingen sådan kurs hos oss då vi just nu bara har gymnasie/högskole kurser. Men jag tror att det är väldigt bra att du har insett att det är just grunderna som du har problem med.
   Kanske att du skulle investera i någon/några matematikböcker som riktar sig till den som vill lära sig grunderna?

 14. Anonym skrev

  Hej! Jag läser mitt första år på ett matematikintensivt program på ett universitet. Jag har ganska svårt att klara av mattetentorna, även om jag har en bra grund att stå på. Jag lyckas prestera bra när jag pluggar hemma, men då det kommer till tentan så går någonting snett. Snälla! Kan du försöka att hitta mitt fel.

  1. Simon Rybrand skrev

   Hej
   Det är väldigt svårt att vet vad som går fel på dina tentor. Fundera på vilka typer av uppgifter som du gör fel på och vilka fel du gör. Är det ”slarvfel” eller missförstår du uppgiften. Ofta kan man själv analysera vad det är som går fel och vad du kan göra bättre.

 15. anonym skrev

  Hej jag är 13 år och går i 7an jag har fått ett D som betyg den här terminen, jag vill verkligen få ett a k slutet av nian. Jag pluggar mycket och försöker men det blir alltid något som är krångligt på provet som gör att jag får mindre poäng har du några tips om hur. Hälsningar anonym

  1. Simon Rybrand skrev

   Hej
   Det låter som att du kan behöva träna mera på att lösa problem. Dvs att kunna klara av uppgifter som du tidigare kanske inte har sett (liknande) och klara av att lösa dessa.
   Vi skall även fundera på om vi kan kan skriva ihop ett blogginlägg där vi skriver om provteknik och att lösa problem.

 16. anonym skrev

  Jag går första året på gymnasiet och jag har valt naturprogrammet. Jag förstår matten och jag älskar matte,och jag hade rätt höga betyg innan, jag läste jag matte 1c och jag fick bara betyget E.jag övar ju mycket och gör alltid mitt bästa och min lärare sa att det gick dåligt på nationella dels för jag hade myckrt slarvfel och dels att jag har ofullständiga lösningar, hur kan jag träna på det . jag vill nu få betyget A

  1. Simon Rybrand skrev

   Slarvfelen minskar du framförallt genom att försöka kontrollräkna så många uppgifter som möjligt. När du är klar och har tid över kan du alltid räkna igenom uppgifterna igen. Exempelvis kan du ju alltid kolla att en lösning till en ekvation stämmer genom att sätta in svaret i ekvationen.

 17. kadija salem skrev

  Och jag läser matte1c på gymnasiet naturvetenskap.

 18. kadija salem skrev

  Hej!! Jag är en väldigt ambitiös människa som alltid försöker att göra sitt bästa! I matten när jag gick nian hade jag B i. Nu första året fick jag E . Det här är första gången i hela mitt liv jag få så lågt betyg och jag vet varken vad jag ska förbättra eller hur jag ska förbättra det.jag förstår ju matten och jag gör uppgifterna bra men på provet gör jag helt annat , jag frågade min lärare för jag kände mig borta men hon sa bara ”Var Säker på grunden så att du kan lösa de andra” och sen sa hon att jag ska tänka på strukturen när jag redovisar för jag tjorva ihop allt och då blir det svårt att följa redovisningen.men jag känner mig säker på grunden..kan det vara att jag bli jättrstressad på provet.

  1. Simon Rybrand skrev

   Hej
   Det är väldigt vanligt att man blir stressad i samband med prov vilket är helt naturligt när dessa kan betyda väldigt mycket. Jag tycker dock att man faktiskt kan lära sig att slappna av i samband med prov. Försök att tänka att du skall ta det lugnt och inte stressa igenom provet. Om du exempelvis känner att en uppgift är svår så försök lämna den så länge och gå vidare. Har du tid över så kan du ju återkomma till den.

 19. anonym skrev

  Hej! Går just nu det första året på naturvetenskapliga programmet och jag stor trivs.
  Problemet är bara matten, jag kan de flesta sakerna på matteboken och skriver ner saker jag inte förstår och övar på det extra men får ändå bara ett E på proven.
  På provet är det alltid mer problemlösningar som jag inte kan plugga på matteboken.
  Min fråga är hur jag ska göra för att få ett högre betyg på matten?

  1. Simon Rybrand skrev

   Hej
   Det låter som om du redan har gjort det tydligt för dig själv vad det är som du behöver träna på, nämligen problemlösning.
   Det kan vara så att du behöver träna mera på att försöka lösa uppgifter som du inte tidigare har sett lösningar på.
   Ett sätt att göra det är att tex använda sig av nationella prov eller extra problemlösningsuppgifter i sin bok.

 20. sara skrev

  Hej !
  Jag går i 9 an och ska snart välja vilken gymnasie linje jag vill gå in på. Jag vill gärna välja natur men är rädd att jag inte kommer att klara av det. Jag har ett D i matte. Jag försöker verkligen få ett C-B i matte men jag lyrkas aldrig med det Har du några tips om vad jag kan göra. Finns det en chans att jag klara av natur? Vad ska man göra för att förbättra sig? Kan man gå från ett D till ett A i matte? Tycker du att jag borde välja natur?
  Tacksam för svar .

  1. Simon Rybrand skrev

   Hej
   Det är förstås mycket svårt för mig att svara på hur du kommer att uppleva att gå ett naturvetenskapligt program och jag vågar inte rekommendera dig något kring detta. Det bästa är nog egentligen att du frågar din matematiklärare, fysiklärare och klassföreståndare på din skola och frågar vad de tror.
   Samtidigt kan det ju alltid vara så att man växer med uppgiften, dvs att din vilja att klara av naturvetenskaplig linje kommer att ta dig långt.

 21. ökänd skrev

  Hej, jag har svårt för matte. Jag går första året på gymnasiet och på linjen natur. Jag tycker det är roligt och jag har inte svårt med andra ämnen. Jag behöver höja mitt betyg i matte för jag är inte speciellt bra på det. Jag undrar om du har några tips för att bli bättre i just mattematik kom gärna med fler förslag. Tacksam för svar! 🙂

  1. Simon Rybrand skrev

   Hej, ett tips kan vara att ofta utmana sig med lite svårare uppgifter än vad du är van vid. Låt det då ta lite extra tid så att du verkligen förstår uppgiften och hur denna löses. På det viset tränar du hjärnan att tänka i nya tankebanor och utvecklas.

   Fortsatt lycka till!

 22. nti_ma2 skrev

  Hej! jag pluggar matte 2b på distans och känner att jag förstår det jag läser i boken och ser i dina videor (har haft motivation till MAX tills jag fick första provet). Men när jag skriver proven är det som dom ber mig att förklara något helt annat än vad jag fått lära mig att metodiskt lösa/förenkla. Frågorna som är på E nivå känns mer som C frågor (vilket är lite överkurs enligt mig).
  Är det Jag som gör något fel? i så fall, vad bör jag ändra i mitt studiebeteende för att klara av kursen? =)

  1. Simon Rybrand skrev

   Hej,

   Som alltid kan det vara lite svårt att veta vad varje sådant här problem kan bero på. Jag ger ändå några förslag på orsaker och försök till konstruktiva åtgärder.

   Det kan vara så att du har fokuserat lite för mycket på att bara räkna och klara av ett antal olika uppgifter och lite för lite på att förstå begrepp och deras innebörd. Sätt dig ned och fundera igenom varför du missat på en del uppgifter och vilka delar som du där inte har förstått.

   Detta problem kan också bero på att frågorna vinklas lite annorlunda mot det du är van vid. Här finns det tyvärr inga andra genvägar än att fortsätta träna vidare och försöka leta upp uppgifter som du inte tidigare har sett och sätta dig in i dem.

   Det kan också bero på att man blir stressad under provtillfället och därmed inte i lugn och ro löser uppgifterna utan stressar igenom dem. Detta är ju ett väldigt vanligt problem som de allra flesta råkar ut för. Försök att ta det lugnt under provet och göra en sak i sänder steg för steg.

   Hoppas att något av dessa förslag hjälper dig att tolka din egen situation och hitta vägar framåt!

 23. Anonym skrev

  Hej jag vill inte nämna mitt namn. Jag går i gymnasiet och läser natur, matte är ett ämne som jag väldigt mycket tycker om, mina lärare tycker att jag är ambitiös. Fastän jag alltid jobbar bra under lektionerna och hittar alltid bra motivation till att plugga får jag F på mina matteprov, snälla förklara för mig varför är det så?:( Jag förstår inte varför det ska behöva vara så, jag vill verkligen bli bra på matte och få höga betyg som till exempel C eller B, det är min dröm!!

  1. Simon Rybrand skrev

   Det som är positivt är ju att du är ambitiös och kämpar! Sluta inte med det, man vet aldrig när det släpper.

   Så här i en kommentar är det förstås väldigt svårt att avgöra vad som är just ditt problem och varför du har svårt att nå dina mål. Det kan ju bero på alltifrån vilka grunder man har till hur bra man kan genomföra själva provet.

   Som jag rekommenderar i andra svar här så tror jag att ett bra sätt att ”felsöka” i sina kunskaper kan vara att skriva ner det man ofta får problem med och försöka reflektera/tänka på vad det är som är just svårt. På det sättet kommer det att bli tydligare för dig själv vad du behöver jobba med.

   Fortsatt lycka till!

   1. Anonym skrev

    Tack för att du svarade på min fråga!:)
    Det beror helt enkelt på grunden, sen jag var liten har jag alltid varit dålig på matte. Nu vill jag ändra på det!

 24. Sista året i 9:an skrev

  Hej jag är en tjej på 15 år och går sista året i 9:an.. Jag har väldigt svårt med matte, just nu ligger jag på ett F i betyget men försöker höja det , har du några tips på vad man kan göra för att förbättra betyget
  🙂

  1. Simon Rybrand skrev

   Hej! Det är väldigt svårt att svara tillräckligt bra för att mitt svar skall passa just dig. Det kan ju vara så olika beroende på vad det är för grundkunskaper som man har och vilka områden som man tycker är svårt. Men grunden till att få högre betyg är förstås att jobba noggrant och målmedvetet med det som man tycker är svårt och försöka att lära sig även de områden som man tycker är svårt. Det här kan ta lite tid men sakta men säkert så kommer man framåt.

 25. anonym skrev

  hej! Jag är en tjej på 14 år som har väldigt svårt för matte. jag har dessutom kunskapsluckor,men jag vill verkligen lyckas.
  på vår skola har vi olika grupper som man går i ,jag går i bas-gruppen, det innebär att det är grunderna i matematiken som vi övar oss på.Vi har oftast ett ”kapitel” som tex. procent, och efter några veckor så avslutas det med ett skriftligt prov. Jag försöker att förstå men gör ändå inte det. Just nu så känns det hopplöst..
  Jag vill inget annat än att lyckas nå betyget E.Jag går nu bara endast i sjuan ,men man har en press på sig att lyckas och prestera bra ,men i slutändan blir jag bara förvirrad.
  Jag undrar om du har några tips? hur jag kan förbättra mig?
  vore till en stor hjälp om någon kunde svara på detta och hjälpa mig! tack på förhand..

  1. Simon Rybrand skrev

   Hej
   Tycker ändå att det låter bra att du tränar mycket på grunderna och övar dig på dem och att du är medveten om att du har kunskapsluckor. Ett bra sätt kan vara att du skriver ner vilka områden som du har kunskapsluckor på och försöker göra det tydligt för dig själv och dina lärare vad det är som du behöver förstå för att kunna ta nästa steg. Om det exempelvis är procent som du tycker är svårt att förstå så kan du skriva ner allt du kan om procent och vad (och vilka uppgifter) det är som känns svåra. Då blir det tydligare vad det är som du behöver träna på.
   Hoppas att detta hjälper lite på vägen och att det går bättre och bättre.

 26. Tobias Johansson skrev

  Jag ska börja lägga matte 2c som den heter idag. Har bara läst matte A som det hette då. Det är dessutom 18 år sedan ungefär.
  Hur kommer man igång lättast då tror du?
  Några förslag?

  1. Simon Rybrand skrev

   Tror att ett rätt bra sätt kan vara att sätta igång med din kurs och varje gång du känner att det är ett begrepp som du inte hört eller har glömt bort så repeterar du det från tidigare kurser. I början kommer detta förstås att kännas tidskrävande men du kommer att få en mycket stabil grund om du ger det tid. Det ger dig även en bra överblick över hur olika delar inom matematiken hänger ihop.

 27. Shabir skrev

  Jag har väldigt svårt med matte, kan inte ens förstå vad det handlar om, matte är den enda ämnen som jag inte kan förstå.
  Jag går andra år på gymnasiet och jag fortfarande läser matte A och har gjort två kapital.
  Jag behöver verkligen era hjälp hur ska jag kunna klara det.
  MVH Shabir

  1. Simon Rybrand skrev

   Hej, det är ganska svårt att veta varför du upplever ämnet som svårt men ofta kan det bero på att man har missat några grundläggande steg i matematiken. En sak som man kan göra är att fundera igenom vart och när man började att tycka matematik var svårt. Vad jobbade du med just då? Kanske kan det vara bråkräkning, negativa tal, algebra eller något annat? Om man kan hitta det som man tycker är svårt kanske det är det man behöver repetera och förstå för att komma vidare i sin inlärning?

 28. Matematik skrev

  Hej!! Går just nu i 9:an och har svårt för matten, jag vill lära mig och är villig till det men saken är att jag inte vet hur och vart jag ska börja. Har även svårt ibland när läraren ska förklara. I övrigt är jag duktig i andra ämnen. Vill ta naturvetenskapliga linjen i gymnasiet därför så är matte extra viktig. Jag vill fråga dig hur ska jag träna upp mig på matten hur ska jag lyckas för att få högre betyg. Tacksaam för svaar :))

  1. Simon Rybrand skrev

   Hej!
   Det är förstås så att träning ger färdighet och om du jobbar mycket med ett ämne så kommer du sakta och säkert att hela tiden lära dig mer. Det är förstås så att alla människor är olika och lär sig på olika sätt. Fundera gärna på vilken inlärningsmetod som passar dig bäst och hur det blir effektivast för dig. Du hittar fler tips i det här blogginlägget.

 29. Sadia skrev

  Jag uppskattar den här sidan väldigt mycket ! Tack för hjälpen ! 🙂 (Y)

  1. Simon Rybrand skrev

   Kul att du gillar den och känner att du blir hjälpt här!

   Edit: Missa inte del 2 med mer konkreta tips: /att-kampa-med-matematiken/

 30. Marcus Näslund skrev

  Strålande idé! Kommer med glädje följa denna serie.

  1. Simon Rybrand skrev

   Trevligt! Kul att läsa att du gillar den.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Prova Premium gratis i 14 dagar

Därefter 89 kr per månad.
Avsluta prenumerationen när du vill.
SKAFFA PREMIUM
Nej tack. Inte just nu.

Vad är detta?
Här hittar du matematiska symboler som kan användas när du ställer frågor på forumet eller kommenterar. När du klickar på symbolen markeras denna, kopiera genom klicka med höger musknapp eller använda kortkommandot Ctrl-C (PC) / cmd-C (Mac)
Förhandsvisning Latex:
Latexkod: