Screening i matematik
Screening i matematik
Eddler är så stolta och glada över att kunna berätta att vi sedan våren 2024 jobbar med att utveckla en screening i matematik med tillhörande uppföljningsmaterial. Detta gör vi tillsammans med specialpedagogen Viktoria Andersson.
I augusti 2024 genomförde vi en spännande första testomgång med fokus på gymnasiets första kurs av screening i matematik i samarbete med elever och lärare på en av våra testskolor. Och utifrån positiv respons laddar vi nu för nästa steg i utvecklingen!
Är du intresserad av att vara med vid nästa stora testomgång i augusti-september 2025?
Vi har stora förhoppningar på att detta ska kunna komma många elever och lärare till hjälp.
Innehåll
Varför screening i matematik?
Vad säger olika studier?
Varför just Eddler?
Eddlers screeningtest
Hur och varför ser screeningen i Ma1abc ut som den gör?
Varför ser uppföljningsmaterialet ut som den gör?
Genomförande screening
Intresserad av att testa?
Varför screening i matematik?
Resultaten i matematik har under de senaste åren varit alarmerande i svensk skola. Orsakerna är många, där stora klasser, minskad arbetsro samt brist på utbildade matematiklärare är några av dem alla. Behovet av tidiga insatser i både matematik och svenska är stora. Stödinsatser för elever som har det svårt sätts in för sent och skapar både kunskapsluckor och dåligt självförtroende. I svenskämnet har det sedan många år funnits väl utvecklade screeningmaterial/tester för att ta reda på elevers läs- och skrivförmåga. Dessa tester använder man som underlag för att fördela insatser både på grupp- och individnivå. Materialen är ofta standardiserade och har stora referensgrupper på elever i svensk skola.
Bristen på liknande screeningmaterial i matematik är omfattande. Det finns inga standardiserade eller väletablerade svenska screeningmaterial att tillgå. Då många i skolan redan har en hög arbetsbelastning är det viktigt att screeningtestet är lätt att genomföra. Med det får inte bli på bekostnad av möjligheten att ge en kvalitativ individuell kunskapsinsikt om alla elever i klassen.
De nationella proven i matematik som man bl.a. utför i årskurs 3, årskurs 6 och årskurs 9 under grundskolan ger ofta en tydlig bild av elevers kunskaper i matematik. Men denna information går oftast förlorad i skolbyte eller byte av skolform. Det är av stor vikt att när man som matematiklärare möter en ny klass, få klarhet i hur undervisningen ska läggas upp för att hjälpa gruppen att komma vidare och ta nästa steg i sin matematikutveckling. Det är också ett effektivt verktyg för att tidigt kunna sätta in rätt stödinsatser för de elever som har svårigheter. Vi har också under de senaste åren sett en utveckling där betygen inte alltid är en rättvis måttstock på de förkunskaper som eleven har i matematikämnet när de börjar en ny skola eller skolform.
Vad säger olika studier?
NCM menar att en avgörande faktor för att kunna planera en väl strukturerad matematikundervisning för den enskilda eleven, och för att bedriva en individualiserad undervisning, är god kännedom om var eleven befinner sig i sin matematiska utveckling. Tanken är därför att du ska använda diagnoserna kontinuerligt för att följa elevens kunskapsutveckling under flera år. Tydliga mål för undervisningen och en kontinuerlig uppföljning är avgörande faktorer för elevens framgång (nationellt centrum för matematikutveckling, 2022).
SPSM beskriver vikten av att utröna elever med svårigheter i matematiken tidigt. De menar att oavsett förklaringsmodell behöver man se matematiksvårigheter och förstå dem utifrån elevens perspektiv och det sammanhang eleven befinner sig i. Därefter kan verksamheten göra anpassningar utifrån specifik kunskap om den enskilda eleven. Det är viktigt att uppmärksamma svårigheterna så tidigt som möjligt. Det gäller oavsett ålder eller årskurs, för att skolan ska kunna erbjuda rätt stödinsatser (specialpedagogiska skolmyndigheten, 2020).
I skolans kompensatoriska uppdrag ingår det att skolan ska sträva efter att uppväga skillnader i elevers förutsättningar för att tillgodogöra sig utbildningen. Skolan behöver då se över organisationen runt eleven, hur resurser fördelas, vilka pedagogiska metoder och arbetssätt som används, hur den aktuella elevgruppen fungerar och hur elevens lärmiljöer är organiserade (Skolverket, 2022).
Varför just Eddler?
Två återkommande anledning till att skolor väljer att avstå från att genomföra diagnoser eller screening i matematik är brist på tid och bra material.
Det är ont om tid att hinna genomföra test samtidigt som kursen drar igång eller rullar på, samt hinna göra en bra analys av resultatet. När det dessutom är ont om resurser, anpassat material för uppföljningsarbetet och tid att kunna tillmötesgå de eventuella kunskapsluckor som visar sig, avstår man.
Eddler erbjuder som ett försök att råda bot på detta automatgenererade analyser på både individ och gruppnivå. Dessutom skapar Eddlers system individuella uppföljningskurser automatiskt utifrån resultatet.
Eddlers screeningtest
Eddlers screening i matematik är skapat för att i första hand genomföras digitalt i Eddlers låsta provläge. Systemet rättar och genererar då automatiskt statistik på individ- och gruppnivå. Lärare och specialpedagog får snabbt en överblick på vilka olika områden klassen behöver repetera för att gå vidare i sin matematikutveckling. Screeningtestet omfattar de delar som eleven bör kunna för att kunna tillgodose sig undervisningen i kursen.

Exempel på resultatsammanställning
Eddlers screening system genererar där efter automatiskt ett individanpassat uppföljningsmaterial som bygger på resultatet vid testet. Materialet omfattar videogenomgångar och uppgifter för att repeterar det missade området eller metoden. Läraren och specialpedagogen kan övergripande och på individnivå följa elevernas arbete och se vad enskilda elever fastnar på och behöver hjälp med för att komma vidare.

Läraren kan följa elevernas arbete med uppföljningsmaterialet. Blå rutor motsvarar innehåll eleven vid testet inte visat tillräckligt god kunskap kring. De blå rutorna fylls med grönt allt eftersom att eleven ser videos och löser uppgifter.
Eddlers långsiktiga mål med materialet är att utforma ett test som med ett representativt stickprov ur den utvalda åldersgruppen prövar en så pass stor population så att testpoängen kan omvandlas till standardpoäng till exempel staninepoäng eller percentil. Referensgruppen ska då bygga på elever som går i svensk skola.
Hur och varför ser screeningen i Ma1abc ut som den gör?
Eddlers screening i matematik 1abc är utformad så att elever som har minst E i matematik år 9 ska ha möjlighet att ha i stort sett alla rätt.
Fokus ligger på att visa om eleven har de förkunskaper som önskas. Detta för att eleven på ett tillfredsställande vis ska kunna tillgodose sig undervisningen redan från början i kursen. Inte att ge underlag för eventuella diagnoser.
Matematikscreeningen omfattar 40 uppgifter fördelat på följande centrala innehåll.
- Taluppfattning – tallinjen, avrundning, närmevärde och positionssystemet
- Bråkräkning – andel, blandad- och bråkform, fyra räknesätt och bråk, jämföra bråks storlek
- Prioriteringsregler – operationer och parenteser
- Negativa tal – de fyra räknesätten
- Potenser – potensens värde och lagar, kvadratrötter
- Algebra – teckna uttryck, lösa enkla linjära ekvationer
- Procent – Bråkform, decimalform, procentform, räkna med procent, förändringsfaktor
Samtliga uppgifter kräver endast svar.
Varför ser uppföljningsmaterialet ut som det gör?
Uppföljningsmaterialet är tydligt kopplad till respektive uppgift/avsnitt i screeningen. Varje lektion har en kort videogenomgång där man går igenom aktuella begrepp och metoder. Dessutom finns mellan 4-14 uppgifter per område med fullständiga förklaringar.

Tanken med detta upplägg är att uppföljningsmaterialet inte ska vara allt för omfattande eftersom att eleverna troligtvis läser ordinarie kurs parallellt.
Uppföljningsmaterialets syfte är att ge möjlighet för eleven och läraren att se om detta är områden och metoder eleven själv eller med lite stöd kan repetera/ta till sig eller om läraren tydligt behöver stötta upp. Antalet uppgifter är därför medvetet relativt få för att inte bli allt för tidskrävande för eleven.
Uppföljningsmaterialets syfte är alltså inte att ge förutsättningar för mängdträning eller att lära sig något från grunden, utan i första hand att repetera det man har kunnat men glömt. Behöver eleven mer material för att tillgodose sig området eller metoden följer eleven istället länken på respektive uppgift till lektioner i kursen År9.
Arbetet med materialet kan även visa på om en speciallärare/pedagog behöver kopplas in för mer stöd/ev gå vidare med en utredning.
Genomförande screening
Vi rekommenderar att man gör screeningen digitalt. Om ni göra det sparar ni tid på att rättningen sker automatiskt. Men självklart går det även bra att skriva ut och genomföra på papper. Det ni behöver göra då är att föra in resultatet förhand i provsystemet. Detta för att systemet ska kunna skapa automatgenererat individanpassat uppföljningsmaterial.
Eddler har sedan många år ett beprövat provsystem. Där skriver eleven proven i ett låst helskärmsläge.
Intresserad av att testa?
Låter detta intressant? Vi uppskattar mycket om du som lärare eller speciallärare/specialpedagog vi titta igenom materialet och kanske testa på en elevgrupp. Höstens fokus är på ett test inför gymnasiets första kurs. För att komma åt materialet behöver du som lärare ha ett konto på Eddler. Du kan ansöka om ett gratis skoltestkonto för att utvärdera hela Eddler, inklusive materialet screening i matematik, i 3 månader tillsammans med kollegor och dina elever.
Tveka inte att höra av dig om du har några frågor om materialet eller genomförandet eller Eddler i övrigt för den delen! Vi vill gärna höra dina tankar!
Referenser
Nationellt centrum för matematikutveckling (2022).
Förstå och använda tal.(2:4 uppl.)
Göteborg: NCM, Göteborgs universitet.
Skolverket. (2022).
Kommentarer till Skolverkets allmänna råd om arbete med extra anpassningar, särskilt stöd och åtgärdsprogram.
Specialpedagogiska skolmyndigheten. (2020).
Att upptäcka behov av stöd i matematik.