8 Tips för att bli bättre på Matte – (Blogg) Eddler

LOGGA IN

VIA

OBS! Inget publiceras i ditt flöde utan ditt medgivande.

VIA E-POST

E-post/användarnamn

Lösenord

Glömt lösenordet?
eller

Bli bättre på Matte – 8 Tips

2019-10-07 Av Simon Rybrand 1 kommentar

Anledningarna till att bli bättre på matematik är många. Du får högre betyg, fler utbildnings- och jobbmöjligheter. Dessutom ökar det ditt självförtroende och din trygghet med beräkningar.

Men hur går det till att bli bättre på Matte? Efter en diskussion här på kontoret mellan matte- och fysiklärarna så tänkte vi publicera våra 8 bästa tips.

1. Sluta känna dig dum

Det första tipset, eller rådet, är att du omedelbart beslutar dig för att inte känna dig dum om du inte förstår direkt. Idén att man bara förstår matematik om man har någon speciell medfödd egenskap stämmer inte.

Om du därför känner att du inte förstår en uppgift eller ett problem så säg följande till dig själv. ”Jag kan inte detta nu men jag tänker lära mig det”. Då öppnar du upp en väg framåt i din inlärning istället för att låsa in dig med negativa tankar.

2. Våga göra fel

Sluta även att vara rädd för att göra fel. Se istället ”felet” som en möjlighet. Det berättar för dig att du antingen har gjort ett obetydligt slarvfel eller att du behöver lära dig något nytt. Ta därför reda på vad det är som du behöver lära dig så kommer nästa uppgift att gå ännu bättre.

3. Våga ställa frågor

Det finns såklart en stark koppling mellan inlärning och att ställa frågor. Genom att ställa frågor definierar du för dig själv vad du behöver lära dig mer om. Det gör även att du har större möjlighet att lära dig något viktigt om du får ett svar som hjälper dig.

Så tveka inte att börja ställa fler frågor.

4. Börja svara på frågor.

Personligen har jag aldrig lärt mig så mycket matematik som när jag har behövt svara på frågor. Och som matematiklärare får man svara på otroligt mycket frågor :-). Det har gjort att jag lärt mig mer om områden som jag trodde att jag kunde det mesta om.

Så träna gärna på att hjälpa andra, det kommer i sin tur att hjälpa dig.

5. Studera hur andra har löst exempel

Min kollega Anna här hos oss brukar alltid tipsa om att studera hur andra har löst uppgifter. Genom att följa lösningar så kommer du att förstå mycket matematik. I våra övningsuppgifter till våra kursers lektioner så har vi alltid fullständiga förklaringar. Där finns det otroligt mycket tips att hämta på detta område.

6. Problemlösning är inte “magisk” – Du kan lära dig det!

Ibland får jag känslan att många tror att problemlösning är något ”magiskt” som bara vissa kan. Faktum är att problemlösning även kan ses som en metod du kan lära dig. En vanlig metod är Pólyas fyra steg som säger följande:

  1. Börja med att förstå problemet – Lär dig ord och begrepp som ingår i problemet och vad de betyder. Vad är det som du skall lösa?
  2. Skapa en plan – Skissa upp en idé om hur du tror att du kan lösa problemet.
  3. Genomför din plan och lös problemet.
  4. Avsluta med att kontrollera ditt resultat och fundera på om det är rimligt.

I modellen här ovan skulle jag vilja lyfta fram steg 1. Jag har märkt att många sätter igång med att lösa en uppgift innan de har förstått frågan. Tänk därför till ordentligt innan du sätter igång med din lösning så att du verkligen har förstått problemet.

7. Grit – Håll fast vid dina långsiktiga mål

Det engelska ordet ”grit” kan på svenska översättas ungefär till karaktärsstyrka eller ”Jävlar anamma” (ursäkta språket). Det har visat sig att denna egenskap är en nyckel till framgång i skolarbetet. Man kan se det som att en person som har grit är någon som långsiktigt kämpar för att nå sina mål. Det är viktigt att hålla ut och inte ge upp för att bli bättre på matematik. Kurserna är oftast långa och du behöver räkna med att det tar tid att nå målet.

8. Repetition – Hitta den saknade byggstenen

Jag brukar ibland likna matematikinlärning vid att bygga en mur. Man börjar längst ned med byggstenarna där och jobbar sig långsamt uppåt.

Ibland kan du säkert märka att du försöker lösa något men det känns som att du saknar en viktig byggsten från tidigare områden. Det är exempelvis väldigt svårt att förstå hur man deriverar vissa uttryck om man inte förstår vad en funktion är. Eller om du försöker lösa ekvationer med bråk utan att veta hur du exempelvis adderar bråk med varandra.

Då behöver du söka efter vad du har missat i tidigare moment. Det kan ibland vara svårt att hitta själv men ju mer du ställer frågan till dig själv desto snabbare kan det gå.

Detta var våra 8 bästa tips för att bli bättre på matte. Hoppas att något av dessa gjorde dig inspirerad eller att du kanske fick en knuff i rätt riktning!

Med vänlig hälsning
Simon Rybrand
Leg. Gymnasielärare i Matematik

Gör som 1100+ matematiklärare, fysiklärare och skolpersonal och följ de senaste nyheterna i vårt nyhetsbrev.

Diskussion

  1. Noah Juma skrev

    Tack för tipsen !

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Prova Premium gratis i 14 dagar

Därefter 89 kr per månad.
Avsluta prenumerationen när du vill.
SKAFFA PREMIUM
Nej tack. Inte just nu.

Vad är detta?
Här hittar du matematiska symboler som kan användas när du ställer frågor på forumet eller kommenterar. När du klickar på symbolen markeras denna, kopiera genom klicka med höger musknapp eller använda kortkommandot Ctrl-C (PC) / cmd-C (Mac)
Förhandsvisning Latex:
Latexkod: