Processing math: 100%

LOGGA IN

VIA

OBS! Inget publiceras i ditt flöde utan ditt medgivande.

VIA E-POST

E-post/användarnamn

Lösenord

Glömt lösenordet?
eller

Hjälp och guider

Kurser och lektioner

I den här videon visar vi kort hur du kan komma igång med att plugga med Eddler.
  1. Titta på våra tydliga, tidseffektiva och pedagogiska videos som omfattar allt central innehåll i din kurs.
  2. Läs våra fördjupande texter med förklaringar av begrepp och exempeluppgifter.
  3. Sedan måste du träna och det kan du göra med hjälp av våra övningsuppgifter. Till varje uppgift finns   fullständiga förklaringar och bedömningsanvisningar. De flesta uppgifterna rättas automatiskt av Eddlers system, men vissa kräver manuell rättning. Oavsett är det bra att titta på bedömningsanvisingarna på uppgifter med många poäng för att säkerställa att du fått med allt som krävs i din lösning för att få full poäng vid prov.
  4. Oavsett om du snart har prov eller inte så är repetition viktig för att kunskapen ska sätta sig och bestå. Du kan då använda dig av våra kapiteltest eller alla gamla nationella prov. Välj om du vill göra dem i sin helhet eller filtrera efter dina önskemål bland alla uppgifter i uppgiftsgeneratorn.
Som privatkund hos Eddler får du alltid tillgång till alla kurser direkt. På så sätt kan du lätt repetera tidigare kursinnehåll och blicka framåt. Varje kurs är indelad i avsnitt som består av digitala lektioner. Lektionerna består av
  • Pedagogiska videogenomgång med teori och exempel
  • Teoritexter med fördjupande förklaringar av begrepp och exempel
  • Övningsuppgifter på alla betygsnivåer och förmågor med fullständiga förklaringar och bedömningar. De flesta av dem är självrättande.
I tjänsten ingår dessutom
  • Kapiteltest/Övningsprov på vart avsnitt
  • En uppgiftsgenerator där du kan filtrera fram övningsuppgifter efter dina egna önskemål
  • En kursöversikt som anger vilka videos du har sett, vilka övningar som du klarat eller behöver öva mer på, vilka förmågor du kan eller behöver öva mer på, vilka lektioner du vill repetera eller behöver få hjälp med
  • Genomgångar och uppgifter med förklaringar från alla frisläppta tidigare Nationella prov
  • Sammanfattningar av kursen
  • Formelsamling för varje kurs
  • Inbyggd grafräknare
  • Interaktiva övningar
Följande kurser finns på Eddler Eddler erbjuder även skolkonton där din skola betalar för ditt konto som elev. Fråga din skola om ni har ett skolkonto eller tipsa dem om att ta kontakt med oss för att starta ett.
Uppgifterna i Eddler har förklaringar som steg för steg visar hur du kan lösa uppgiften. Du ser förklaringen till en uppgift genom att klicka på ikonen Förklaring under uppgiften. Ikonen syns först efter att du klickat på att uppgiften ska rättas. Förklaringar  
De flest uppgifterna i våra lektioner automaträttas . Du ser facit till varje uppgift genom att klicka på ikonen Facit efter att du valt att rätta uppgiften. Under korrekta varianter kan du se vilka olika svarsvarianter systemet ger rätt för. Facit och korrekta svarsalternativ Tycker du att det saknas ett korrekta svars alternativ får du gärna rapportera det till oss. Se hur du gör under Rapportera fel.
När du fått fel fast du tycker ditt svar är korrekt kan du göra följande. 1) Klicka på facit 2) Håll muspekaren ovanför "korrekta varianter" för att jämföra ditt svar med alla alternativ som systemet ger korrekt 3) Ändra till korrekt om du är helt säker på att ditt svar är rätt! Du får gärna rapportera ditt svar till oss så att vi kan lägga till det bland de korrekta svaren. Rapportera fel 1) Klicka på de tre punkterna i uppgiftens högra hörn 2) Klicka på Rapportera fel och beskriv vad det är du önskar vi ska korrigera eller lägga till
Även om du när du automaträttat uppgiften i Eddler fått rätt, brukar endast ett svar sällan flera olika poäng vid ett provtillfälle. Klicka på FACIT efter att du rättat uppgiften för att se bedömningsanvisningarna. Där kan du se vad du behöver ha med i din redovisning av uppgiften för att du ska få full poäng vid ett prov. Genom att studera förklaringen till uppgiften kan du se vilka olika steg du bör ha med för att få alla poäng vid provet. Följ länken för att se hur skolverket förklarar De matematiska förmågorna.
Menyn till vänster på lektionssidan ger en bra överblick över kursen. Du kan där lätt navigera mellan olika lektioner och överblicka ditt arbete. I rutan framföra lektionsnamnen ser du om du sett videon, gjort rätt på övningsuppgifter du jobbat med och /eller om du markerat att du ska repetera eller be om hjälp med. Lektionen du just nu jobbar med  markeras med en gråblå överstrykning. Kursmeny med markeringar 1) Fäll ut menyn genom att klicka på turkosblåa fliken till vänster i datorvy 2)  En röd ruta runt lektioner syns kring lektioner du markerat att du vill ha hjälp med 3) En turkosblå ruta runt lektioner syns kring lektioner du markerat att du ska repetera 4) Playsymbolen visar att du sett videon 5) Pennsymbolen visar att du gjort kapiteltestet 6) Ljusgrön färg i rutan visar din andel rätt svar på övningsuppgifterna   För att få en större vy för överblicken som privatkund och mer detaljerad information går du till ALLA KURSER och klickar på kursen du jobbar med.  Du måste vara inloggad för att få tillgång till denna information. Har du konto via din skola klickar du på MIN SIDA för att kunna se ditt arbete, läxor och eventuella provresultat. På varje lektion ser du vilka uppgifter du fått rätt eller fel på i en sammanställning ovanför övningsuppgifterna. Genom att klicka på en av markeringarna kommer du direkt till uppgiften.
För att komma ihåg att repetera en lektion kan du markera den. Repetera
  1. Klicka på +Spara strax till höger under videon
  2. Klicka i att du vill repetera lektionen
Lektioner du markerat att du vill repetera får en blå ram runt sig i kursmenyn.
Om du vill skriva din lösning på ett vanligt papper kan du lägga till den i Eddler genom att ta kort på den med din mobil eller en webbkamera. Funktionen finns både i Anteckningsfunktionen i lektioner och svarsrutan i prov.
Du väljer om du vill fota/skanna med mobil eller webbkamera. Läraren ser elevens skanning automatiskt på proven, men i anteckningen väljer eleven själv om den vill gör skanningen synlig eller ej för läraren. Läraren kan förstora, rotera och spegelvända elevens inskannade bild genom att först klicka på bilden i rättningsläget för ett prov och sedan önskad knapp nedan för bilden. Pilknappar skannade bilder  

Skanna/fota med webbkamera I övningsuppgifterna klickar du först på ikonen Pennikon för anteckningför Anteckningar vid uppgiften för att hitta ikonen för att ladda upp bilder. I prov kommer du åt ikonerna direkt i uppgifter med stora svarsrutor.

1. Klicka på ikonen för webbkamera. 2. Rikta din lösning mot datorns kamera och ta en bild och infoga. Redigera bilden för att se till att den är så tydlig som möjligt innan du infogar den.  
För att din lärare ska din anteckning på en övningsuppgift behöver du klicka i checkboxen längst ner till höger, Dela med lärare. Dela med läraren På provet ser läraren din lösning ändå.  

Skanna/fota med mobil I övningsuppgifterna klickar du först på ikonen Pennikon för anteckningför Anteckningar vid uppgiften för att hitta ikonen för att ladda upp bilder. I prov kommer du åt ikonerna direkt i uppgifter med stora svarsrutor.

  1. Klicka på mobilikonen för att fota/skanna med mobil.
  2. Du får nu upp en ruta där du antingen fotar en QR kod med din mobil eller går till eddler.se/skanna och fyller i en fyrsiffrig kod.
 
3. När du fått upp skanna sidan i sin mobil riktas kameran mot lösningen och klickar på skanna. 4. Redigera sedan bilden genom att rotera, eller ta om den, så att du är säker på att läraren kan se din lösning tydligt.
5. När du är nöjd klickar du på Ladda upp bilden. 6. Klicka sedan på Hämta på datorn. Bilden kan även nu till viss del redigeras. 7. Välj till sist Infoga på dator för lägga till din skanning på dator. För att din lärare ska se lösningen i en övning behöver du klicka i checkboxen längst ner till höger, Dela med lärare. Dela med läraren På provet ser läraren din lösning automatiskt.
Eleven kan markera en uppgift eller lektion som den behöver hjälp med, genom att klicka i symbolen som föreställer en uppräckt hand strax under videon något till höger eller vid uppgiften.  Markera hjälp med lektion eller uppgift 1) Markerar hjälp med hela lektionen. 2) Markerar hjälp på en specifik uppgift. Behovet markeras med en röd ram runt lektionen på MIN SIDA och i den utfällbara sidomeny till vänster.
Du kan enkelt lista alla hjälpmarkerade uppgifter i Övningsgeneratorn. Klicka i Visa endast hjälpmärkta och markera eventuellt ett eller flera kapitel. Klicka sedan Hämta uppgifter så listar systemet dem. På MIN SIDA och i den utfällbara sidomeny till vänster kan du se vilka lektioner du markerat hjälp på. Behovet markeras med en röd ram runt lektionen. Läraren ser markeringen i lektions- och kursgruppsrapporter. Under Så ställer eleven frågor och delar anteckningar med sin lärare kan du läsa mer om hur du kan kommunicera med varandra som elev och lärare.
Vill du att din lärare ska se att du behöver hjälp med något kan du göra så här. 1) Markerar att du vill ha hjälp på uppgiften genom att klicka på ikonen som ser ut som en hand 2) Öppnar anteckningarna och ställ din fråga och/eller skriv din lösning 3) Genom att klicka på ikonen som förställer en mobil eller kamera kan du även välja att infoga en bild på din lösning i anteckningen. Se mer information kring funktionen under Fota/skanna lösning med mobil och webbkamera. Läraren kan nu se att du bett om hjälp i kursgrupps- och lektionsrapporten och skriva ett svar till dig. Lärarens svar markeras med en blå pratbubbla på övningsuppgiften.
För att skriva snyggare och mer avancerade uttryck och formler kan du använda vår formelredigerare. Du har tillgång till den när du gör anteckningar på övningsuppgifterna, på kapiteltesten eller proven på uppgifter som har stora svarsrutor. Ikonen för formelredigeraren är  π2π2 . I övningsuppgifterna behöver du först öppna anteckningsblocket genom att klicka på pennikonen i uppgiften. Ekvationsredigeraren Grunder
  • Genom att klicka på π2π2  (eller Ctrl+e) öppnar du formelredigeraren.
  • Du kan flytta formelredigeraren åt sidan med musen så att du ser vad du skrivit under.
  • Skriv in ditt uttryck eller din ekvation.
  • Tryck enter eller på INFOGA för att gå ut ut formelredigeraren.
För att redigera din formel eller uttryck trycker du på det du vill korrigera och formelredigeraren öppnar sig igen. Gör din ändring och tryck enter för att spara din ändring. Övning ger färdighet För att öva på formelredigeraren kan du göra något av följande kapiteltest. Högstadiet - Träna på att skriva prov med formelredigeraren Ma1 Träna på att skriva prov med formelredigeraren Ma2 Träna på att skriva prov med formelredigeraren Fördjupande tips
  • Snabbkommandot för att öppna formelredigeraren är Ctrl+e.
  • Använd formler från formelredigeraren formelsamling för att spara tid. Du hittar dem inne i formelredigeraren i innehållsförteckningen till höger. Du kan editera formlerna som du vill.
  • De finns många symboler och formler att tillgå. De uppenbaras då du klickar på en av rubrikerna till höger.
  • Bråkstreck skrivs med shift+7
  • Multiplikation skrivs med *
  • Upphöjt till skrivs med shift + ^ (knappen precis till höger om Å)
  • Understreck mellan x:et och ettan,  x_1, ger att index blir nedsänkt, så här x1x1
  • Markera en del och kopiera med kortkommandot  crtl+c
  • Klistra in med kortkommandot crtl+v
  • Med pilarna i svarsrutans meny kan du gå framåt och bakåt i din lösningsprocess.
  • Det går inte att göra radbrytning i formelredigeraren. Öppna i stället en ny formelredigerare för var ny rad.
Öka hastigheten Ett sätt att öka hastigheten vid exempelvis ekvationslösning är följande 1) Öppna formelredigeraren och skriv in den ursprungliga ekvationen eller uttrycket. 2) Kopiera ekvationen 3) Stäng formelredigeraren 4) Trycker enter för ny rad 5) Öppna en ny formelredigeraren, klistra in föregående uttryck för att sedan redigera 6) Stäng formelredigeraren Och så upprepar man tills lösningen är färdig. Begränsningar och möjligheter Formelredigeraren bygger på LaTex. Så du kan klistra in LaTexkoden direkt i redigeraren om du vill.
  • Skriv inte text i formelredigeraren. Säng och öppna en ny efter att du skrivit din text i stället.
  • Vill du ändå skriva text i formelredigeraren skriver du  \text och trycker mellanslag. Då kan du skriva text.
  • Vill du skriva ett ekvationssystem kan du kopiera in följande i redigeringsrutan, alltså inte i formelredigeraren utan textrutan, och byta ut funktionerna. $\begin{cases} y=kx+m \quad (1) \\ y=kx+m \quad (2) \end{cases}$
Några användbara LaTexkoder är
  som skrivs dollartecken\cdot dollartecken an  som skrivs  dollarteckena^ndollartecken ab som skrivs  dollartecken\frac{a}{b}dollartecken a som skrivs  dollartecken\sqrt{a}dollartecken
Hos oss finns det kapiteltest inlagda i kursernas olika områden. Dessa är tänkta att användas för att träna på ett helt område inför exempelvis ett prov. Kapiteltesten har flera uppgifter med manuell rättning där man får möjlighet att själv reflektera kring om man verkligen löst en uppgift på det sätt som krävs för att få alla poäng på en uppgift med flera förmågor och nivåer. Du hittar testen i kurslistorna markerade med etiketten KAPITELTEST eller på vår samlingssida. Det är bara att klicka på dem och börjar göra testet. När det är inlämnat ser du resultatet efter att alla uppgifter rättats manuellt. Du som lärare ser elevernas resultat på samman vis som i lektionsrapporten och kan om du vill gå in och korrigera och kommentera elevens rättning och lösningar.
I våra kurser finner du ett färdigt kursupplägg med lektioner med videogenomgångar, teori texter och övningsuppgifter som är indelade i kapitel utifrån ämnesplanerna i matematik, fysik och programmering. På kurssidan finns ett antal symboler som förklaras nedan. Bilden är tagen från Matematik 2b.
  1. Sammanställning av din totalpoäng av alla övningar som tillhör lektioner som du påbörjat ett arbete med. Till exempel sett en video eller gjort någon av övningsuppgifterna på.
  2. Du kan filtrera lektionerna i kursen genom att klicka på de olika flikarna.
  3. Om du sett videon eller påbörjar arbetet med övningarna ser du det här.
  4. Här ser du hur stor andel av uppgifterna du klarat på respektive lektion.
  5. Här ser du hur stor andel av uppgifterna på ett kapitel du klarat.
  6. På varje kapitel, kurs och lektion kommer du via denna knapp till Uppgiftsgeneratorn där du kan öva mer utifrån just dina behov genom att filtrera på förmåga, nivå och innehåll samt en rad andra användbara filter.
Om du har ett konto via din skola och din lärare har skapat en kursgrupp behöver du koppla dig till den för att kunna se läxor och prov.
Genom att klicka på de tre punkterna vid texten, lektionen eller på en övning kan du hjälp oss att bli bättre! Rapportera fel
  1. Klicka på de tre punkterna för att rapportera hela lektionen.
  2. Klicka på de tre punkterna för att rapportera en specifik övning
  3. Klicka där efter på rapportera för att skriva en kort kommentar kring vad du anser behöver förbättras eller korrigeras.
Vi läser kommentarer dagligen och jobbar ständigt med att förbättra vår tjänst.

Hantering skolkonton

Som skolkund hos Eddler får elever och lärare alltid tillgång till alla kurser direkt. På så sätt kan ni lätt repetera tidigare kursinnehåll och blicka framåt. Varje kurs är indelad i avsnitt som består av digitala lektioner. Lektionerna består av
  • Videogenomgång med teori och exempel
  • Teoritexter med förklaringar av begrepp och exempel
  • Självrättande övningar med fullständiga förklaringar och bedömningar
I tjänsten får eleven även tillgång till
  • Självrättande kapiteltest
  • Genomgångar av tidigare Nationella prov
  • Sammanfattningar av kursen
  • Formelsamling för varje kurs
  • Inbyggd grafräknare
  • System som anger hur stor andel av kursen du gjort, vilka övningar som du klarat eller behöver öva mer på, vilka lektioner du vill repetera eller behöver få hjälp med
  • Funktion för att markera och be läraren om hjälp med specifika uppgifter
  • Möjlighet att lämna in redovisning av uppgifter till läraren, inskannade eller skriva direkt i systemet
Dessutom får läraren tillgång till följande
  • Automatiskt rapporteringssystem på aktivitet hos eleverna på lektionsnivå, individnivå och kursgruppsnivå
  • Möjlighet att ange läxor direkt i systemet
  • Möjlighet att hjälpa eleverna med uppgifter genom att se elevens lösning och fråga och själv lägga upp en ledtråd eller lösning som svar
  • Provbank med färdiga prov att genomföra digital eller skriva ut
  • Digitalt provsystem för redigering och egen konstruktion av prov och uppgifter
Följande kurser får ni som skola tillgång till på Eddler Eddler erbjuder även privatkonton för dig som vill få stöd med matematiken hemma.
Innan aktivering av konto tillhörande en skola behövs en kopplingskod. Observera att dessa är olika för lärare och elever! Administratören eller läraren kan som inloggad hitta dessa under "Mitt konto". Tänk på att ett lärarkonto, till skillnad från elevkonton ger tillgång till provbaken. Aktiveringslänken för lärare och elever, med förifylld kopplingskod till skolan, finns också i det e-postmeddelande som skickas då skolkontot beställs. Så här fungerar sedan registrering för skolkonton:
  1. Följ den länk du fått delad, antingen till skolan eller direkt till en kursgrupp eller gå till /elevreg
  2. Fyll i kopplingskoden om den inte är förifylld genom länken. registrering
  3. Under koden anges vilken skola koden är giltig för.
  4. Eleven/Läraren bestämmer även om man vill logga in via google, facebook eller sin egna e-postadress.
  5. Om man har valt google eller facebook sker inloggningen automatiskt. Om man har valt via e-post så skickas inloggningsuppgifter till den valda e-postadressen.
För att koppla bort en elev eller en lärare från skolans konto så gör följande.
  • Logga in som lärare.
  • Klicka på MIN SIDA i menyn.
  • Klicka på fliken STUDENTER.
  • Här listas alla elever som är kopplade till skolans konto. Klicka i rutan till vänster om elevens/lärarens namn som ni vill koppla bort från ert konto.
  • Klicka på KOPPLA BORT MARKERADE.
Om du som skolelev eller lärare skall koppla bort ditt konto från din skola och koppla dig till en annan så gör du på följande vis.
  1. Logga in och gå till https://eddler.se/mitt-konto
  2. Under Skol-ID klicka på ta bort och fyll i din nya kopplingskod (ges ut av lärare på din skola).
  3. Spara.
Du är nu kopplad till din nya skola.
Ibland kan e-postmeddelandet med inloggningsuppgifterna hamna i skräppostmappen. Om du inte har fått detta meddelande så kolla alltid i denna mapp hos din e-postklient (t ex hotmail, gmail).

Rapporter och funktioner

I kursgruppsrapporten kan du som lärare få överblick av hela kursgruppens arbete på kursnivå. För att kunna se rapporten måste du skapat en kursgrupp. Du hittar kursgruppsrapporten lättast via MIN SIDA.
  1. Gå till MIN SIDA
  2. Klicka på på den kursgrupp du vill se rapporten till
Kursgruppsrapport Markeringarna i rapporten betyder följande. Ljusare grön nyans visar andelen rätt. Genom att föra musen över rapporten kan du markera en lektion och elev vars resultat då visar även med rött. Håller du musen över en ruta ser du poängen på övningen för den eleven. Genom att klicka på ikonen  under lektionsnamnet, kan du se exakt vilken fråga eleven vill ha hjälp med samt ge en kommentera till eleven. Se mer information under Så ger läraren feedback och hjälpkommentarer till sina elever. I kursgruppsrapporten kan du markera läxor och stjärnmärka lektioner. Se mer information under Ge läxa till eleverna. Under varje lektion ser du antalet elever i kursgruppen som sett videon samt gjort övningen till var lektion. Du kan fälla ihop ett kapitel genom att klicka på minustecknet vid kapitlets namn för att få bättre fokus på just det du vill se. Efter elevens namn visas antalet videos samt övningar eleven gjort totalt. Du kan även genomföra viss administrering till exempel och redigera eleverna som ingår i kursgruppen och välja att dölja elevernas namn.
Du som lärare kan se elevernas aktivitet på lektion- och uppgiftssnivå. Det gör du genom den automatiserade lektionsrapporten. Du kommer till lektionsrapporten via ikonen som du hittar på lite olika ställen på Eddler. Från lektionen
  1. Logga in
  2. Gå in på en lektion och klicka på under videon. Väl inne på lektionsrapporten väljer du vilken kursgrupps aktivitet du vill se.
Från Min sida
  1. Logga in och gå till MIN SIDA
  2. Klicka på kursgruppens namn för att få mer detaljerad vy och välj flik eller direkt på vid den lektion du läxmarkerat.
Från Kursgruppsrapporten
  1. Du kan också hitta den via Kursgruppsrapproten.
Så här kan lektionsrapporten se ut Grönmarkerade övningar är rätt, rödmarkerade fel. Du kan, precis som i de digitala proven, gå in och rätt elevernas uppgifter manuellt samt skriv kommentarer till eleven, på uppgifts- eller lektionsnivå. Se mer information under Så ger läraren feedback och hjälpkommentarer till dina elever. För att se lektionsrapporten med information om vilka elever som sett videon och hur det har gått i övningarna så krävs det att dina elever är indelade i en kursgrupp. Se mer information under Så skapar och delar en lärare en egen kursgrupp.
Du kan som lärare för elever i en kursgrupp stjärnmärka lektioner som sedan eleven kan filtrera på för att lättare hitta. När du har stjärnmärkt en lektion hittar eleverna den under fliken "Stjärnmärkta" på sin MIN SIDA (elev vy). Via Lektionen
  1. Klicka på ikonen som ser ut som en stjärna under videon inne på lektionen
2. Välj den kursgrupp du vill stjärnamärka lektionen för genom att klicka i checkboxen framför namnet Du kanstjärnmärka samma lektion till flera olika kursgrupper Via MIN SIDA
  1. Logga in och gå till MIN SIDA
  2. Klicka på kursgruppens namn för att få mer detaljerad vy och välj flik, till exempel Alla Lektioner och markera via checkboxar vilka lektioner du vill stjärnmarkera
Via kursgruppsrapporten
  1. GÅ till MIN SIDA och klicka på för den kursgrupp som du vill välja ut lektioner till.
  2. På raden stjärnmärka markerar du sedan den eller de lektioner som du vill stjärnmarkera för kursgruppen.
Läxa och stjärnmärka
Uppgifterna i Eddler har förklaringar som steg för steg visar hur du kan lösa uppgiften. Du ser förklaringen till en uppgift genom att klicka på ikonen Förklaring under uppgiften. Ikonen syns först efter att du klickat på att uppgiften ska rättas. Förklaringar  
De flest uppgifterna i våra lektioner automaträttas . Du ser facit till varje uppgift genom att klicka på ikonen Facit efter att du valt att rätta uppgiften. Under korrekta varianter kan du se vilka olika svarsvarianter systemet ger rätt för. Facit och korrekta svarsalternativ Tycker du att det saknas ett korrekta svars alternativ får du gärna rapportera det till oss. Se hur du gör under Rapportera fel.
När du fått fel fast du tycker ditt svar är korrekt kan du göra följande. 1) Klicka på facit 2) Håll muspekaren ovanför "korrekta varianter" för att jämföra ditt svar med alla alternativ som systemet ger korrekt 3) Ändra till korrekt om du är helt säker på att ditt svar är rätt! Du får gärna rapportera ditt svar till oss så att vi kan lägga till det bland de korrekta svaren. Rapportera fel 1) Klicka på de tre punkterna i uppgiftens högra hörn 2) Klicka på Rapportera fel och beskriv vad det är du önskar vi ska korrigera eller lägga till
Även om du när du automaträttat uppgiften i Eddler fått rätt, brukar endast ett svar sällan flera olika poäng vid ett provtillfälle. Klicka på FACIT efter att du rättat uppgiften för att se bedömningsanvisningarna. Där kan du se vad du behöver ha med i din redovisning av uppgiften för att du ska få full poäng vid ett prov. Genom att studera förklaringen till uppgiften kan du se vilka olika steg du bör ha med för att få alla poäng vid provet. Följ länken för att se hur skolverket förklarar De matematiska förmågorna.
För att kunna ge eleverna en läxa måste du ha skapat en kursgrupp där eleverna som ska se läxan är kopplad. När du har markerat läxan kommer eleverna hitta den på sin MIN SIDA (elev vy).  Ikonen för läxor ser ut som en öppen bok. Via Lektionen
  1. Klicka på ikonen som ser ut som en bok under videon inne på lektionen
2. Välj den kursgrupp du vill ge läxan till genom att klicka i checkboxen framför namnet Du kan ge samma läxa till flera olika kursgrupper Via MIN SIDA
  1. Logga in och gå till MIN SIDA
  2. Klicka på kursgruppens namn för att få mer detaljerad vy och välj flik, till exempel Alla Lektioner och markera via checkboxar vilka lektioner du vill ge läxa till
Via kursgruppsrapporten
  1. GÅ till MIN SIDA och klicka på för den kursgrupp som du vill markera läxan till.
  2. På raden Läxa/Aktuellt (se bild nedan) markerar du sedan den eller de lektioner som du vill ge i läxa till kursgruppen.
Läxa och stjärnmärkning
  1. Logga in på Eddler
  2. Gå till MIN SIDA
  3. Kontrollera i det övre högra hörnet att du är i rätt kursgrupp. Byt vid behov genom att klicka fram rullgardinsmenyn och välj i listan. Saknas kursgruppen kan du lägga till en ny vi knappen längst ner i listan.
  4. Klicka på fliken LÄXA
På MIN SIDA som elev kan du även se din aktivitet och annan viktig information.  
Eleven kan markera en uppgift eller lektion som den behöver hjälp med, genom att klicka i symbolen som föreställer en uppräckt hand strax under videon något till höger eller vid uppgiften.  Markera hjälp med lektion eller uppgift 1) Markerar hjälp med hela lektionen. 2) Markerar hjälp på en specifik uppgift. Behovet markeras med en röd ram runt lektionen på MIN SIDA och i den utfällbara sidomeny till vänster.
Du kan enkelt lista alla hjälpmarkerade uppgifter i Övningsgeneratorn. Klicka i Visa endast hjälpmärkta och markera eventuellt ett eller flera kapitel. Klicka sedan Hämta uppgifter så listar systemet dem. På MIN SIDA och i den utfällbara sidomeny till vänster kan du se vilka lektioner du markerat hjälp på. Behovet markeras med en röd ram runt lektionen. Läraren ser markeringen i lektions- och kursgruppsrapporter. Under Så ställer eleven frågor och delar anteckningar med sin lärare kan du läsa mer om hur du kan kommunicera med varandra som elev och lärare.
Som lärare kan du kommentera elevernas arbete i lektionsrapporten, samt se elevernas frågor på en specifik uppgift eller lektion. Det gör du genom att klicka på frågan eller pratbubblorna i kursgrupps- och  lektionsrapporten.

Kursgruppsrapporten

I denna vyn, vi kallar den kursgruppsrapporten, visas lektioner som eleven har markerat med Hjälp med en röd ram.

Klicka på den rödmarkerade "lektionsrutan" som är hjälpmarkerad för att komma till lektionsrapporten

Lektionsrapporten

I lektionsrapporten syns en
  • röd hand på raden för eleven som markerat Hjälp på hela lektionen
  • röd hand med ett plustecken på raden för eleven som markerat Hjälp på en specifik uppgift
  • svart hand på den specifika uppgiften som eleven efterfrågat hjälp på
  • svart penna om eleven skrivit en kommentar/fråga/lösning/infogat bild
  • pratbubbla om du som lärare gett en kommentar

Ge feedback/Svara på frågan

Lärarens kommentar till elever
  1. Genom att klicka på en pratbubbla kan du skriva en kommentar till eleven.
  2. Pennikonen  Hand och pennikonvisar att eleven har skrivit en fråga eller delat en anteckning till uppgiften.
  3. Genom att klicka på ikonen med en mobil eller kamera kan du infoga en bild. Se en mer ingående förklaring kring funktionen under Fota/skanna lösning med mobil och webbkamera.
Dina elever ser dina kommentarer genom att klicka på de blåa pratbubblorna vid de aktuella uppgifterna.
Om läraren skriver kommentarer till eleven visas det med blåa pratbubblor vid de aktuella uppgifterna. Kommentarer-Blå pratbubblor 1) Läraren har skrivit en kommentar på hela lektionen. 2) Läraren har skrivit en kommentar på en specifik uppgift. Eleven ser vad läraren skrivit genom att klicka på pratbubblan.  
När eleven har genomfört ett prov kan eleven se sitt resultat om läraren tillåter det. För att resultatet ska synas måste följande punkter vara uppfyllda.
  • Provets status är satt till AVSLUTAD
  • Alla uppgifter är rättade, automatiskt eller manuellt
  • Checkboxen "Visa inte resultat för eller som lämnat in prov" vara UR klickad.
Läraren ändar inställning av huruvida resultatet ska visas eller ej inne på provets digitalt inställningar genom att klicka i eller ur en checkbox. Visa resultat Om läraren anger att provet ska rättas på förmågenivå visas antalet poäng per förmåga och nivå i matrisen. Förmågematris Som elev hittar du resultatet så här.
  1. Gå till MIN PROV
  2. Öppna det prov du vill se resultatet till
Beroende på om läraren valt att dela endast ditt resultat eller hela provet med förklaringar och dina svar ser du nu det. Du kan även få en ännu mer detaljerad resultatmatris genom att klicka på Se detaljerad matris vid resultatmatrisen. Alla uppgifter måste vara rättade av läraren innan ett resultat kan publiceras. Resultatet till ett prov som innehåller uppgifter med manuell rättning kan aldrig visas förrän alla uppgifter är rättade.
Menyn till vänster på lektionssidan ger en bra överblick över kursen. Du kan där lätt navigera mellan olika lektioner och överblicka ditt arbete. I rutan framföra lektionsnamnen ser du om du sett videon, gjort rätt på övningsuppgifter du jobbat med och /eller om du markerat att du ska repetera eller be om hjälp med. Lektionen du just nu jobbar med  markeras med en gråblå överstrykning. Kursmeny med markeringar 1) Fäll ut menyn genom att klicka på turkosblåa fliken till vänster i datorvy 2)  En röd ruta runt lektioner syns kring lektioner du markerat att du vill ha hjälp med 3) En turkosblå ruta runt lektioner syns kring lektioner du markerat att du ska repetera 4) Playsymbolen visar att du sett videon 5) Pennsymbolen visar att du gjort kapiteltestet 6) Ljusgrön färg i rutan visar din andel rätt svar på övningsuppgifterna   För att få en större vy för överblicken som privatkund och mer detaljerad information går du till ALLA KURSER och klickar på kursen du jobbar med.  Du måste vara inloggad för att få tillgång till denna information. Har du konto via din skola klickar du på MIN SIDA för att kunna se ditt arbete, läxor och eventuella provresultat. På varje lektion ser du vilka uppgifter du fått rätt eller fel på i en sammanställning ovanför övningsuppgifterna. Genom att klicka på en av markeringarna kommer du direkt till uppgiften.

Kursgrupper

Här kommer de tre vanligaste svaren på den frågan. Scenario 1 - Eleven har råkat skapa två olika konton, ett på skolmejlen och ett privat, och loggar in på fel mejl än den du kopplat till din kursgrupp. Lösning Skicka kopplingskoden och be eleven koppla sig med rätt adress till din kursgrupp. Scenario 2 -En kollega har varit snäll och rensat bland era gamla elevkonton för att göra plats för nya och råkat ta bort din elev. Lösning Skicka kopplingskoden och be eleven koppla sig igen till din kursgrupp. Alla data är kvar på elevens konto. Scenario 3 - Eleven har registrerat sig till skolan, men inte till din kursgrupp. Lösning Skicka kopplingskoden och be eleven koppla sig igen till din kursgrupp.   Du kan alltid själv koppa elever som är registrerade på din skola till din kursgrupp.  Se mer information under Så redigerar du en befintlig kursgrupp. Men du kan aldrig skapa ett konto åt en elev. Se under Så skapar och delar en lärare en egen kursgrupp hur du lättast hjälper elever att skapa konton och koppla sig till sin kursgrupp samtidigt.
För att kunna följa elevernas aktivitet, ge läxor och genomföra digitala prov, måste läraren skapa egna kursgrupper. För att skapa en kursgrupp gör man på följande vis.
  1. Klicka på MIN SIDA i huvudmenyn.
  2. Klicka på Fyll i ett valfritt namn på kursgruppen (tex din grupps eller klass namn) och välj vilken kurs ni i huvudsak ska jobba med.
  3. Klicka på SKAPA
För att kursgruppen ska fungera måste rätt elever kopplas till just denna kursgruppen. Det kan göras på olika sätt. Eleven kopplar sig själva till kursgruppen. Se instruktioner under "Så kopplar sig elever till en kursgrupp". Läraren kopplar elever till kursgruppen själv
  1. Klicka på kursgruppens namn för att få en mer detaljerad vy.
  2. Klicka på fliken Studenter och sedan
Du kan nu välja att lägga till studenter
  1. Från kursrgrupper - välj en elevgrupp från en befintlig kursgrupp på din skola. Du kan lägga till och ta bort enskilda elever i efterhand
  2. Från e-postadresser - skriv manuellt in elevernas e-postadresser eller kopiera in flera på samma gång. Om eleverna inte har ett konto på skolan sedan tidigare kan du klicka i att du vill skicka en kopplingskod direkt till eleven så att den själv kan skapa ett konto och koppla sig till kursgruppen. Du ser inte eleven i din kursgrupp förrän den skapat ett konto och kopplat sig
  3. Från hela skolan - sök bland alla skolans registrerade elever och lägg till manuellt
Du kan alltid ta bort en elev från kursgruppen genom att klicka på krysset längst till höger En elev kan tillhöra flera kursgrupper samtidigt. Eleven växlar mellan sina kurgrupper på MIN SIDA genom att klicka på under kursgruppsnamnet.
Läraren hittar kopplingskoderna för sina olika kursgrupper på MIN SIDA genom att klicka på de tre punkterna på respektive kursgrupp (se bild nedan). När elever som saknar skolkonto följer länken skapas elevens konto samtidigt som eleven direkt kopplas till den delade kursgruppen.   En elev som inte har ett konto på Eddler kan själv koppla sig till en kursgrupp
  1. via en länk som läraren delat (Skickas automatiskt till elever som inte har konton om läraren angett det vid skapandet av kursgrupp eller kopieras den och delas enligt bild ovan)
  2. genom att vid registreringen skriva in den kopplingskod den fått av läraren. (Sex sista tecknen i länken, tre versaler och tre siffror)
  3. själv välja i listan bland kursgrupper på skolan på MIN SIDA i samband med att skolkontot skapas
En elev som redan har ett konto kan koppla sig till en kursgrupp
  1. genom att logga in och gå till MIN SIDA
  2. byta kursgrupp
En elev kan tillhöra flera kursgrupper samtidigt. Eleven växlar mellan sina kurgrupper på MIN SIDA genom att klicka på under kursgruppsnamnet.
Då elever tillkommer eller slutar i din undervisningsgrupp kan det finnas behov av att uppdatera medlemmarna i kursgruppen. Så här gör du.
    1. Klicka på "MIN SIDA" i huvudmenyn.
    2. Klick på "Kursgruppsrapport" till den kursgruppen du vill redigera.
Redigera elever kursgrupp 3. Klicka på "REDIGERA STUDENTER" och göra dina ändringar genom att klicka i och ur checkboxar framför aktuella elever. 4. När du är klar så trycker du på "UPPDATERA STUDENTER"
För att dela kursgruppen med en eller flera lärare så gör man enligt följande.
  1. Logga in och gå till MIN SIDA
  2. Klicka på namnet på kursgruppen du vill dela med en kollega för mer detaljerad vy
  3. Klicka på fliken Lärare
  4. Markera de lärare som du vill dela gruppen med
Alla prov som kopplas till kursgruppen kan redigeras och rättas av de lärare som kursgruppen delas mellan.
För att skicka ett meddelande till din kursgrupp gör du på följande vis:
  • På MIN SIDA klickar du på pratbubblan vid kursgruppen
  • På KURSGRUPPSRAPPORTEN klickar du på den blå knappen längst upp med pratbubblan och texten meddelande.
Meddelandet visas på elevens "Min Sida" när aktuell kursgrupp är vald.
I kursgruppsrapporten kan du som lärare få överblick av hela kursgruppens arbete på kursnivå. För att kunna se rapporten måste du skapat en kursgrupp. Du hittar kursgruppsrapporten lättast via MIN SIDA.
  1. Gå till MIN SIDA
  2. Klicka på på den kursgrupp du vill se rapporten till
Kursgruppsrapport Markeringarna i rapporten betyder följande. Ljusare grön nyans visar andelen rätt. Genom att föra musen över rapporten kan du markera en lektion och elev vars resultat då visar även med rött. Håller du musen över en ruta ser du poängen på övningen för den eleven. Genom att klicka på ikonen  under lektionsnamnet, kan du se exakt vilken fråga eleven vill ha hjälp med samt ge en kommentera till eleven. Se mer information under Så ger läraren feedback och hjälpkommentarer till sina elever. I kursgruppsrapporten kan du markera läxor och stjärnmärka lektioner. Se mer information under Ge läxa till eleverna. Under varje lektion ser du antalet elever i kursgruppen som sett videon samt gjort övningen till var lektion. Du kan fälla ihop ett kapitel genom att klicka på minustecknet vid kapitlets namn för att få bättre fokus på just det du vill se. Efter elevens namn visas antalet videos samt övningar eleven gjort totalt. Du kan även genomföra viss administrering till exempel och redigera eleverna som ingår i kursgruppen och välja att dölja elevernas namn.
Du som lärare kan se elevernas aktivitet på lektion- och uppgiftssnivå. Det gör du genom den automatiserade lektionsrapporten. Du kommer till lektionsrapporten via ikonen som du hittar på lite olika ställen på Eddler. Från lektionen
  1. Logga in
  2. Gå in på en lektion och klicka på under videon. Väl inne på lektionsrapporten väljer du vilken kursgrupps aktivitet du vill se.
Från Min sida
  1. Logga in och gå till MIN SIDA
  2. Klicka på kursgruppens namn för att få mer detaljerad vy och välj flik eller direkt på vid den lektion du läxmarkerat.
Från Kursgruppsrapporten
  1. Du kan också hitta den via Kursgruppsrapproten.
Så här kan lektionsrapporten se ut Grönmarkerade övningar är rätt, rödmarkerade fel. Du kan, precis som i de digitala proven, gå in och rätt elevernas uppgifter manuellt samt skriv kommentarer till eleven, på uppgifts- eller lektionsnivå. Se mer information under Så ger läraren feedback och hjälpkommentarer till dina elever. För att se lektionsrapporten med information om vilka elever som sett videon och hur det har gått i övningarna så krävs det att dina elever är indelade i en kursgrupp. Se mer information under Så skapar och delar en lärare en egen kursgrupp.
Du kan som lärare för elever i en kursgrupp stjärnmärka lektioner som sedan eleven kan filtrera på för att lättare hitta. När du har stjärnmärkt en lektion hittar eleverna den under fliken "Stjärnmärkta" på sin MIN SIDA (elev vy). Via Lektionen
  1. Klicka på ikonen som ser ut som en stjärna under videon inne på lektionen
2. Välj den kursgrupp du vill stjärnamärka lektionen för genom att klicka i checkboxen framför namnet Du kanstjärnmärka samma lektion till flera olika kursgrupper Via MIN SIDA
  1. Logga in och gå till MIN SIDA
  2. Klicka på kursgruppens namn för att få mer detaljerad vy och välj flik, till exempel Alla Lektioner och markera via checkboxar vilka lektioner du vill stjärnmarkera
Via kursgruppsrapporten
  1. GÅ till MIN SIDA och klicka på för den kursgrupp som du vill välja ut lektioner till.
  2. På raden stjärnmärka markerar du sedan den eller de lektioner som du vill stjärnmarkera för kursgruppen.
Läxa och stjärnmärka
För att kunna ge eleverna en läxa måste du ha skapat en kursgrupp där eleverna som ska se läxan är kopplad. När du har markerat läxan kommer eleverna hitta den på sin MIN SIDA (elev vy).  Ikonen för läxor ser ut som en öppen bok. Via Lektionen
  1. Klicka på ikonen som ser ut som en bok under videon inne på lektionen
2. Välj den kursgrupp du vill ge läxan till genom att klicka i checkboxen framför namnet Du kan ge samma läxa till flera olika kursgrupper Via MIN SIDA
  1. Logga in och gå till MIN SIDA
  2. Klicka på kursgruppens namn för att få mer detaljerad vy och välj flik, till exempel Alla Lektioner och markera via checkboxar vilka lektioner du vill ge läxa till
Via kursgruppsrapporten
  1. GÅ till MIN SIDA och klicka på för den kursgrupp som du vill markera läxan till.
  2. På raden Läxa/Aktuellt (se bild nedan) markerar du sedan den eller de lektioner som du vill ge i läxa till kursgruppen.
Läxa och stjärnmärkning
Som lärare kan du kommentera elevernas arbete i lektionsrapporten, samt se elevernas frågor på en specifik uppgift eller lektion. Det gör du genom att klicka på frågan eller pratbubblorna i kursgrupps- och  lektionsrapporten.

Kursgruppsrapporten

I denna vyn, vi kallar den kursgruppsrapporten, visas lektioner som eleven har markerat med Hjälp med en röd ram.

Klicka på den rödmarkerade "lektionsrutan" som är hjälpmarkerad för att komma till lektionsrapporten

Lektionsrapporten

I lektionsrapporten syns en
  • röd hand på raden för eleven som markerat Hjälp på hela lektionen
  • röd hand med ett plustecken på raden för eleven som markerat Hjälp på en specifik uppgift
  • svart hand på den specifika uppgiften som eleven efterfrågat hjälp på
  • svart penna om eleven skrivit en kommentar/fråga/lösning/infogat bild
  • pratbubbla om du som lärare gett en kommentar

Ge feedback/Svara på frågan

Lärarens kommentar till elever
  1. Genom att klicka på en pratbubbla kan du skriva en kommentar till eleven.
  2. Pennikonen  Hand och pennikonvisar att eleven har skrivit en fråga eller delat en anteckning till uppgiften.
  3. Genom att klicka på ikonen med en mobil eller kamera kan du infoga en bild. Se en mer ingående förklaring kring funktionen under Fota/skanna lösning med mobil och webbkamera.
Dina elever ser dina kommentarer genom att klicka på de blåa pratbubblorna vid de aktuella uppgifterna.
För att radera en kursgrupp görs följande som inloggad lärare.
  1. Klicka på papperskorgssymbolen uppe till höger i rutan för den kursgrupp du vill radera.
  2. Bekräfta att du vill radera kursgruppen.

Prov & Läxförhör

Du kan redigera om en fråga skall rättas manuellt eller automatiskt. Vid automatisk rättning (grundinställning) så rättar systemet automatiskt frågan om det finns korrekta svarsalternativ ifyllda. För att byta till manuell rättning och ge eleverna möjlighet att redovisa sin lösning gör på följande vis.
  1. Klicka på den fråga du vill ändra inställning på.
  2. Klicka i att frågan skall rättas manuellt (se bild)
  3. Välj stor svarsruta och hur många rader den skall vara. (se bild)
  4. Spara
För att minska risken för fusk när du genomför digitala prov med Eddler kan du använda följande inställningar. Samtliga inställningar görs på provet under inställningar. Låst helskärmsläge Prov kan genomföras i låst helskärmsläge, vilket innebär att eleven inte interagera på något annat vis.  Låst helskärmsläge inaktiverar elevernas tillgång till internet under pågående prov. Dessutom inaktiveras externt lagringsutrymme, möjligheten att ta skärmdumpar och göra utskrifter. Se under Genomför prov i låst helskärmsläge hur du aktiverar låst helskärmsläge. Dölj elevens svar efter att det ifyllts För att minska riken för att elever ser varandras lösningar kan du klicka i boxen framför  svarsrutan ska täckas när eleven inte jobbar med just den frågan. Slumpa ordningen på frågor och svarsalternativ Frågorna och svarsalternativen slumpas ut i olika ordning till dina olika elever under provets genomförande vilket gör det svårare att tjuvkika på kompisens svar. När provet lämnas in för rättning har alla uppgifter samma ordning igen. Så här ändrar du provinställningar 1) Öppna ditt prov 2) Fäll ut avdelningen Inställningar. Här kan du ställa in allmänna provinställningar som vilken kurs provet tillhör, tillåtna hjälpmedel och tidsåtgång på provet mm. Under kravgränser för betyg kan du ändra de automatiska gränserna för provet. Under digitala provanställningar hittar du säkerhetsfunktionerna mm. Provinställningar 3) Klicka i de inställningar du vill aktivera.
Låst helskärmsläge Prov kan genomföras i låst helskärmsläge, vilket innebär att eleven inte interagera på något annat vis.  Låst helskärmsläge inaktiverar elevernas tillgång till internet under pågående prov. Dessutom inaktiveras externt lagringsutrymme, möjligheten att ta skärmdumpar och göra utskrifter. Du aktiverar låst helskärmsläge under Digitala inställningar i provet. Så här gör du. 1. Öppna provet du vill genomföra i låst helskärmsläge 2. Fäll ut avdelningen Inställningar genom att klicka på pilen till höger vid rubriken 3. Bocka i boxen för Kör läxförhöret i helskärmsläge Låst helskärmsläge Provet kommer att låsa sig om eleven indikerar till datorn att den vill lämna helskärmsläget. Det görs till exempel när eleven trycker på Escape, får en notis eller tycker på en sökfunktion. För att minska risken att elevens prov råkar låsas rekommenderar vi att du ber eleverna stänga av notiser på sina datorer. På vissa datorer och Chromebooks finns en sök knapp precis vid Shift. Den kan med fördel stängas av för att minska chansen att eleven råkar komma åt den vid provets genomförande. Se hur du låser upp ett prov som låsts under rubriken Så låser du upp en elevs prov under pågående prov.
För att kopiera ett befintligt prov från provbanken gör du på följande vis:
  1. Gå till Provbanken
  2. Sök efter och välj det prov du vill använda dig av.
  3. Klicka på provet.
  4. Längst upp till höger klickar du på knappen KOPIERA PROV.
Du kan sedan ta bort, lägga till och redigera uppgifter i din kopia av provet, samt byta namn om så önskas.
För att söka efter uppgifter och lägga till uppgiften till ett nytt eller befintligt prov så gör du på följande vis. Sök uppgift i lektionen
  1.  Klicka på ikonen Förstorningsglas ikon vid övningsuppgifterna.
  2. Du får nu upp en ruta där du kan söka efter uppgifter på kurs, kapitel/område och du kan även filtrera på förmågenivå.
  3. Genom att klicka på Blå pluss ikonkommer en popup där du väljerdet prov uppgiften ska läggas till i. Antigen skriver du in önskat namn på ditt nya prov eller väljer bland dina befintliga prov.
Sök uppgift i provkonstruktionsläge
  1. Öppna det prov du vill lägga till uppgifter på.
  2. Under uppgiftsavdelningen klickar du på knappen Förstorningsglas ikonSÖK UPPGIFT.
  3. Du får nu upp en ruta där du kan söka efter uppgifter på kurs, kapitel/område och du kan även filtrera på förmågenivå.
  4. Genom att klicka på Blå pluss ikonlägger du till uppgiften till ditt prov.
Du väljer mellan uppgifter som är synliga för eleven under fliken Lektioner. Uppgifter som är dolda för elever hittar du under fliken Provbanken.  
  • Logga in med ditt lärar-konto på Eddler.
  • Välj kurs och sen lektion som behandlar önskat ämnesområde.
  • Klicka på symbolenvid önskad fråga för att lägga till den i ett prov.
  • Ett fönster öppnas med valet att lägga till frågan i ett befintligt prov eller i ett nytt prov.
  • Välj önskat prov eller skriv in namnet på ett nytt. Klicka "LÄGG TILL". Ett kopia av uppgiften läggs nu till det prov du angav.
  • Lägg till fler frågor från samma lektion eller ifrån en annan lektion genom att återigen klicka på symbolenvid önskad fråga och klicka "LÄGG TILL" .
Du hittar ditt skapade prov i "PROVBANKEN" under fliken "Mina egna" och till höger på "MIN SIDA". Du kan gå in på provet och redigera alla uppgifter efter önskemål.
Vi rekommenderar att du tittar på videon som är kopplad till detta hjälpområde. Det är en video på 4:29 minuter där vi går igenom de steg som krävs för att skapa egna uppgifter.
  • Logga in med ditt lärar-konto på Eddler.
  • Klicka på "PROVBANK" eller "MIN SIDA" i huvudmenyn.
  • Klicka på knappen "+ SKAPA NYTT PROV" längst upp till höger.
  • Det nya provet ska nu ha skapats och öppnats i redigeringsläge.
  • Klicka på namnet på provet för att ändra det till något mer passande.
  • Under avdelningen "Uppgifter" så kan du välja att lägga till "Ny Flerval" eller "Ny Fritext"-uppgifter.
  • När du lagt till en fråga så är det viktigt att lägga till rätt svar om frågan ska automaträttas. Tänk på att ange alla olika svar som ger rätt. Tex x=0,5 och x=1/2
  • Du kan enkelt duplicera dina frågor på symbolen och justera dem direkt i redigeringsläget genom att kicka på .
  • Du kan även välja bland alla våra befintliga uppgifter genom att använda "Sök Uppgifter" och filtrera enligt önskemål. Även dessa uppgifter kan du sedan redigera hur du vill.
Längst upp till höger på sidan så klickar du på den stora status-knappen "UTKAST/DOLT" för att ändra status till "PÅGÅENDE" så att eleverna kan köra igång provet.
Du hittar dina skapade prov i "PROVBANKEN" under fliken "Mina egna" och till höger på "MIN SIDA". Du kan gå in på provet och redigera alla uppgifter efter önskemål.
  • Logga in med ditt lärar-konto på Eddler.
  • Öppna provet vars uppgifter du vill redigera.
  • Genom att klicka på eller uppgiften kan du redigera den enligt egna önskemål. Här kan du även lägga till fler svarsalternativ som du anser ska ge rätt svar, samt egna bedömningsanvisningar.
  • Du kan lägga till egna bilder på "Lägg till media".
  • Genom att klicka på  π2π2  kan du skriva "snyggare" matematik i vår ekvationsredigerare. Se mer information om hur man använder den under "Skriv snyggare matematik med ekvationsredigeraren"
  • Klicka på symbolen eller bredvid uppgiften för att spara dina ändringar.
För att skriva snyggare och mer avancerade uttryck och formler kan du använda vår formelredigerare. Du har tillgång till den när du ger kommentarer till elever och konstruerar prov. Ikonen för formelredigeraren är π2π2 Ekvationsredigeraren Grunder
  • Logga in som lärare och öppna ett av dina egna prov.
  • Öppna uppgiften du vill redigera genom att klicka på den.
  • Genom att klicka på π2π2  (eller Ctrl+e) öppnar du formelredigeraren.
  • Du kan flytta formelredigeraren åt sidan med musen så att du ser vad du skrivit under.
  • Skriv in ditt uttryck eller din ekvation.
  • Tryck enter eller på INFOGA för att gå ut ut formelredigeraren.
För att redigera din formel eller uttryck trycker du på den igen och formelredigeraren öppnar sig. Gör din ändring och tryck enter för att spara din ändring. Fördjupande tips
  • Snabbkommandot för att öppna formelredigeraren är Ctrl+e.
  • Använd formler från formelredigeraren formelsamling för att spara tid. Du hittar dem inne i formelredigeraren i innehållsförteckningen till höger. Du kan editera formlerna som du vill.
  • De finns många symboler och formler att tillgå. De uppenbaras då du klickar på en av rubrikerna till höger.
  • Bråkstreck skrivs med shift+7
  • Multiplikation skrivs med *
  • Upphöjt till skrivs med shift + ^ (knappen precis till höger om Å)
  • Understreck mellan x:et och ettan,  x_1, ger att index blir nedsänkt, så här x1x1
  • Markera en del och kopiera med kortkommandot  crtl+c
  • Klistra in med kortkommandot crtl+v
  • Med pilarna i svarsrutans meny kan du gå framåt och bakåt i din lösningsprocess.
  • Det går inte att göra radbrytning i formelredigeraren. Öppna i stället en ny formelredigerare för var ny rad.
Vill du möjliggöra för eleverna att skriva i formelredigeraren vid prov väljer du "Stor textruta" i uppgiften. Dessa uppgifter måste då manuellrättas. Formler i svarsalternativ, svarsrutor och bedömningsanvisningar När du vill ange svarsalternativ eller bedömningsanvisningar som lärare, kommer du till formelredigeraren genom att trycka på knappen π2π2  vid textrutan. Ett virtuellt tangentbord visas då längst ner på sidan och en blå liten ruta visas i textfältet. Du går ur rutan med piltangenten eller mellanslag. Snabbkommandot för att öppna rutan är  Alt Gr+4. Vill du istället skriva ren LaTex kod kan du välja att stänga av formateringen genom att klicka på switchen. Exempelvis om du vill skriva ett ekvationssystem. (Se nedan.) Switchknapp Vill du använda dig av att skriva formler i LaTex direkt i svarsrutan går det lika bra. Kan du inte LaTex kan du använda dig av följande knep. 1. Öppna formelredigeraren i den stora fråga rutan.
Ekvationsedditor
 2. Skriv in ditt uttryck och kopiera texten du skrivit när du fortfarande är inne i formelredigeraren.
Klistra sedan in texten utanför editorn skrivs LaTexkoden mellan två dollartecken.
LaTex
3. Öppna formelredigeraren i den lilla textrutan med knappen π2π2 (altgr+4) 4. Klistra in din LaTexkod
Flervaslalternativ LaTex
Klart!
Några användbara LaTexkoder är
  som skrivs dollartecken\cdot dollartecken an  som skrivs  dollarteckena^ndollartecken ab som skrivs  dollartecken\frac{a}{b}dollartecken a som skrivs  dollartecken\sqrt{a}dollartecken
Öka hastigheten Ett sätt att öka hastigheten vid exempelvis ekvationslösning är följande 1) Öppna ekvationsredigeraren och skriv in den ursprungliga ekvationen eller uttrycket. 2) Kopiera ekvationen 3) Stäng ekvationsredigeraren 4) Trycker enter för ny rad 5) Öppna en ny ekvationsredigerare, klistra in föregående uttryck för att sedan redigera 6) Stäng ekvationsredigeraren Och så upprepar man tills lösningen är färdig. Begränsningar och möjligheter Formelredigeraren bygger på LaTex. Så du kan klistra in LaTexkoden direkt i redigeraren om du vill.
  • Skriv inte text i formelredigeraren. Säng och öppna en ny efter att du skrivit din text i stället.
  • Vill du ändå skriva text i formelredigeraren skriver du  \text och trycker mellanslag. Då kan du skriva text.
  • Vill du skriva ett ekvationssystem kan du kopiera in följande i redigeringsrutan, alltså inte i formelredigeraren utan textrutan, och byta ut funktionerna. $\begin{cases} y=kx+m \quad (1) \\ y=kx+m \quad (2) \end{cases}$
Övning ger färdighet För att öva på ekvationsredigeraren med eleverna kan du be dem genomföra något av följande kapiteltest. Högstadiet - Träna på att skriva prov med ekvationsredigeraren Ma1 Träna på att skriva prov med ekvationsredigeraren Ma2 Träna på att skriva prov med ekvationsredigeraren
Ni kan som kollegor dela era prov med varandra och på så sätt bygga upp en provbank tillsammans, eller göra gemensamma prov.
  • Öppna ditt prov
  • Öppna upp provets Inställningar, genom att klicka på pilen till höger.
  • Klicka på fliken "Digitala provinställningar"
  • Klicka i rutan för " Dela med alla lärare på din skola"
Dela prov med kollegor Nu hittar dina kollegor ditt prov i provbanken under fliken "Delade på din skola". Nu kan din kollega skapa en kopia av ditt prov och koppla en egen kursgrupp till det. Samma redigeringsmöjligheter finns som för alla andra prov.
För att kunna genomföra ett digitalt prov behöver du koppla en KURSGRUPP till provet och gett provet statusen PÅGÅENDE. Så här gör du.
  • Logga in med ditt lärar-konto på Eddler.
  • Klicka på "PROVBANK" i huvudmenyn.
Välj i provbanken bland Eddlers färdiga prov, de prov som är delade på din skola eller dina egna prov. Du kan söka bland proven genom önskade filtreringar under avancerat. Tänk på att du måste göra en egen kopia av provet, om du önskar att använda ett av Eddlers färdiga prov eller ett prov som ni delat på din skola.
  • Öppna din egna kopia av det prov du vill genomföra. Du kan välja bland dem som som finns under fliken MINA EGNA.
  • Under avdelningen "Elevsammanställning" så väljer du den kursgrupp som ska göra det aktuella provet.  Namnen till samtliga elever som kopplats till provet syns i listan.
  • Framför varje elevs namn visas elevens status på provet. Du ändrar elevernas status för detta prov genom att klicka på statussymbolen och ändra till önska status i popuprutan som dyker upp. Till exempel vill du kanske låsa provet för elever som är sjuka vid provtillfället.
  • Under avdelningen "Inställningar" kan du välja flera olika egenskaper för ditt prov. Både "Allmänna" och "Digitala". Här väljer du hur provet visas när det genomförs digitalt. Du väljer om provet ska köras i helskärmsläge, om de ska ha tillgång till sidans räknare och om elevens svar ska döljas på uppgifter den inte jobbar med. Tänk på att dessa inställningar ändrar förutsättningarna för eleverna direkt om provet har statusen "PÅGÅENDE".
  • Har du schemalagt provet körs det igång automatiskt på inställd tid. Om det däremot har status "UTKAST/DOLT" måste du ändra till "PÅGÅENDE" för att eleven ska kunna genomföra provet. Det gör du genom att klicka på statusknappen längst upp till höger och ändrar till önskad status i popuprutan. Tänk på att ändringar här ändrar förutsättningarna för eleverna direkt.
  • Nu är provet igång.
Elevens svar uppdateras kontinuerlig under pågående prov i "Elevsammanställningar". När eleven lämna in provet automaträttas uppgifterna och du kan se resultatet direkt.
Om du vill skriva din lösning på ett vanligt papper kan du lägga till den i Eddler genom att ta kort på den med din mobil eller en webbkamera. Funktionen finns både i Anteckningsfunktionen i lektioner och svarsrutan i prov.
Du väljer om du vill fota/skanna med mobil eller webbkamera. Läraren ser elevens skanning automatiskt på proven, men i anteckningen väljer eleven själv om den vill gör skanningen synlig eller ej för läraren. Läraren kan förstora, rotera och spegelvända elevens inskannade bild genom att först klicka på bilden i rättningsläget för ett prov och sedan önskad knapp nedan för bilden. Pilknappar skannade bilder  

Skanna/fota med webbkamera I övningsuppgifterna klickar du först på ikonen Pennikon för anteckningför Anteckningar vid uppgiften för att hitta ikonen för att ladda upp bilder. I prov kommer du åt ikonerna direkt i uppgifter med stora svarsrutor.

1. Klicka på ikonen för webbkamera. 2. Rikta din lösning mot datorns kamera och ta en bild och infoga. Redigera bilden för att se till att den är så tydlig som möjligt innan du infogar den.  
För att din lärare ska din anteckning på en övningsuppgift behöver du klicka i checkboxen längst ner till höger, Dela med lärare. Dela med läraren På provet ser läraren din lösning ändå.  

Skanna/fota med mobil I övningsuppgifterna klickar du först på ikonen Pennikon för anteckningför Anteckningar vid uppgiften för att hitta ikonen för att ladda upp bilder. I prov kommer du åt ikonerna direkt i uppgifter med stora svarsrutor.

  1. Klicka på mobilikonen för att fota/skanna med mobil.
  2. Du får nu upp en ruta där du antingen fotar en QR kod med din mobil eller går till eddler.se/skanna och fyller i en fyrsiffrig kod.
 
3. När du fått upp skanna sidan i sin mobil riktas kameran mot lösningen och klickar på skanna. 4. Redigera sedan bilden genom att rotera, eller ta om den, så att du är säker på att läraren kan se din lösning tydligt.
5. När du är nöjd klickar du på Ladda upp bilden. 6. Klicka sedan på Hämta på datorn. Bilden kan även nu till viss del redigeras. 7. Välj till sist Infoga på dator för lägga till din skanning på dator. För att din lärare ska se lösningen i en övning behöver du klicka i checkboxen längst ner till höger, Dela med lärare. Dela med läraren På provet ser läraren din lösning automatiskt.
När ett digitalt prov genomförs i helskärmsläge låser sig provet automatiskt om eleven försöker gå ur helskärmsläget. Om du som lärare klickat i "Bevaka status" i fältet för Elevsammanställningen, kommer automatiskt en popup där du direkt kan släppa in eleven i provet igen.  
  • Klicka på "Lås upp provet direkt" i popuppen.
  • Be eleven klicka på "Ladda om provet".
  • Eleven klickar sedan på "Starta" för att fortsätta.
Om du inte har gjort denna inställning kan du ändå alltid manuellt öppna upp provet igen. Under det aktuella provets "Elevsammanställning" kan du låsa upp provet igen och låta eleven fortsätta skriva provet om du vill.
  • Framför berörd elevs namn visas en röd lås-symbol Ikon Låst prov.
  • Klicka på symbolen och ändra status till "PÅBÖRJAT" och klicka "Ja, ändra status"
  • Be eleven klicka på "Ladda om provet".
  • Eleven klickar sedan på "Starta" för att fortsätta.
Elevens arbete med uppgifterna sparas kontinuerligt under pågående prov. Allt finns kvar och kan redigeras när provet låses upp igen. ________________________________ Ett tips för att minska antalet låsta prov är att be eleverna ändra inställningar på sitt tangent bord om de till exempel har en knapp för sök på internet eller liknande som de lätt råkar trycka på.
Läraren bestämmer om och när eleven får se sitt resultat och provets rätta svar och förklaringar. Inne på varje prov finns Inställningar där läraren ändra om eleven ska se resultatet av systemets automat rättning direkt när provet/läxförhöret lämnas in eller inte. Digitala provinställningar Klicka i
  • "Visa inte resultat för elever som lämnat in läxförhör"
  • "Visa inte rätt svar för elever som lämnat in läxförhör"
för att dölja allt för eleven tills provet är rättat. När läraren vill klickar den sedan ur rutorna för att visa resultatet och/eller förklaringar till uppgifterna för eleverna.
För att rätta ett prov behöver du koppa en KURSGRUPP till provet och ändra statusen till AVSLUTAD. Sedan kan du växla mellan att rätta en uppgift eller ett prov i tagen. Så här gör du.
  • Under ELEVSAMMANSTÄLLNING väljer du aktuell kursgrupp. Namnen till samtliga elever som kopplats till provet syns i listan.
  • Genom att klicka på symbolenPennikon ovanför uppgiftens nummer öppnas rättningsläget för just den uppgiften.
  • Du förflyttar dig till nästa och föregående fråga med piltangenterna eller med pilsymbolerna vid uppgiftens sidor.
  • Här klickar du i din bedömning för just denna uppgift elev för elev.
  • Grön färg markerar "rätt", röd färg "fel" och blå "ej rättad".
  • Du kan markera hela kursguppens svar på en förmåga som rätt eller fel samtidigt, genom att klicka i rutan ovanför poänget för förmågan, tex EP eller CM.
  • Du kan markera hela kursguppens svar som "Rättad" på uppgiften samtidigt, genom att klicka i rutan ovanför "Rättad"
  • Genom att kicka i "Alla" kan du markera alla förmågor i uppgiften som rätt med ett klick. Antigen på kursgrupps nivå eller elev nivå.
Genom att markera uppgifter där du ej är säker på hur du ska bedöma som "Ej rättad" kan du enkelt hitta dem i Elevsammanställningen som blåmarkerade uppgifter. Eleven kan skanna in sin lösning med mobil eller datorns kamera. Instruktion finns under Fota/skanna lösning med mobil eller webbkamera. Läraren kan förstora, rotera och spegelvända elevens inskannade bild genom att först klicka på bilden i rättningsläget för ett prov och sedan önskad knapp nedan för bilden. Pilknappar skannade bilder
För att rätta ett prov behöver du koppa en KURSGRUPP till provet och ändra statusen till AVSLUTAD. Sedan kan du växla mellan att rätta en uppgift eller ett prov i tagen. Så här gör du.
  • Under ELEVSAMMANSTÄLLNING väljer du aktuell kursgrupp. Namnen till samtliga elever som kopplats till provet syns i listan.
  • Genom att klicka på elevens namn i listan öppnas rättningsläget för just den elevens prov.
  • Här klickar du i din bedömning uppgift för uppgift för aktuell elev. Du markerar en uppgift eller förmåga som rätt eller fel genom att klicka i rutan vid bedömningsanvisningen tex EP eller CM.
  • Grön färg markerar "rätt", röd färg "fel" och blå "ej rättad".
  • Du förflyttar dig till nästa och föregående elevs prov genom att klicka på elevens namn längst ner på provet.
Elevens resultat uppdateras kontinuerlig under rättningen i matrisen till höger, om du ställt in "Ett poäng per förmåga" under Digitala provinställningar. Genom att markera uppgifter där du ej är säker på hur du ska bedöma som "Ej rättad" kan du enkelt hitta dem i Elevsammanställningen som blåmarkerade uppgifter.
För att rätta ett prov behöver du koppa en KURSGRUPP till provet och ändra statusen till Avslutad. Så här gör du.
  • Logga in med ditt lärar-konto på Eddler.
  • Öppna provet du vill rätta. Du hittar det på MIN SIDA eller PROVBANKEN under fliken MIN EGNA.
  • Ändra provets status till AVSLUTAD, om du inte gjort det tidigare.
  • Under avdelningen "Elevsammanställning" väljer du den kursgrupp som har gjort det aktuella provet. Har du genomfört provet digitalt är rätt kursgrupp redan angiven. Namnen till samtliga elever som kopplats till provet syns i listan.
  • Framför varje elevs namn visas elevens status på provet. Du ändrar alla elevers status samtidigt genom att klicka på symbolen Pennikon ovanför elevernas status och ändra till önska status i popuprutan som dyker upp. Genom att klicka på statussymbolen framför en elevs namn kan du ändra status för en elev i taget. Till exempel vill du kanske ändra statut till EJ PÅBÖRJAT för elever som är sjuka vid provtillfället.
  • Under avdelningen "Inställningar" kan du välja flera olika egenskaper för ditt prov. Både "Allmänna" och "Digitala". Här ställer du tillexempel in om du vill att provet ska ge ett poäng per fråga eller ett poäng per angiven förmåga och nivå. Du väljer även här om rätt svar och förklaringar samt elevens resultat ska visas meddetsamma när provet/läxförhöret lämnats in eller vid ett senare tillfälle.
Nu är det bara att sätta igång och rätta.
När eleven har genomfört ett prov kan eleven se sitt resultat om läraren tillåter det. För att resultatet ska synas måste följande punkter vara uppfyllda.
  • Provets status är satt till AVSLUTAD
  • Alla uppgifter är rättade, automatiskt eller manuellt
  • Checkboxen "Visa inte resultat för eller som lämnat in prov" vara UR klickad.
Läraren ändar inställning av huruvida resultatet ska visas eller ej inne på provets digitalt inställningar genom att klicka i eller ur en checkbox. Visa resultat Om läraren anger att provet ska rättas på förmågenivå visas antalet poäng per förmåga och nivå i matrisen. Förmågematris Som elev hittar du resultatet så här.
  1. Gå till MIN PROV
  2. Öppna det prov du vill se resultatet till
Beroende på om läraren valt att dela endast ditt resultat eller hela provet med förklaringar och dina svar ser du nu det. Du kan även få en ännu mer detaljerad resultatmatris genom att klicka på Se detaljerad matris vid resultatmatrisen. Alla uppgifter måste vara rättade av läraren innan ett resultat kan publiceras. Resultatet till ett prov som innehåller uppgifter med manuell rättning kan aldrig visas förrän alla uppgifter är rättade.
Vid varje uppgift i prov/läxförhör och lektionsövningar kan du som lärare skriva kommentarer till eleven. Du kan välja att göra det på en specifik uppgift eller mer övergripande på ett helt prov eller lektion.
  • Kommentar till en specifik uppgift sker genom att klicka på symbolen vid uppgiften.
  • Kommentar till ett helt prov eller övning sker genom att klicka på symbolen efter resultatet i elevsammanställningen.
  • Eleven ser att den fått en kommentar genom att symbolenuppenbarar sig på uppgiften eller provet. Genom att föra muspilen över den blå pratbubblan kan eleven läsa lärarens kommentar.
 
Resultatet på provet uppdateras kontinuerligt under tiden du rättar. Du kan se resultatet av poängen på betygsnivå direkt i Elevsammanställningen. Vill du få en detaljerad vy på förmågenivå klickar du på  Matrisen öppnas i en ny flik. Här kan du välja på olika visningsalternativ.
  • Slå ihop vissa förmågor och poäng
  • Visa resultat för hela kursgruppen. Vyn är förvald och återfås genom att klicka på knappen "Kompakt klassvy"
  • Visa resultat på individ nivå. Klicka på knappen "Detaljerad vy per elev"
  • Visa resultatet på ett prov eller en sammanställning av flera provs resultat.
Det är under provets digitala inställningar som du klicka i om provet ska räknas med i "Sammanställning av alla prov" eller ej. Du ser vilka prov som är ingår i sammanställningen under matrisen. Matrisen har en förinställd gräns som beräknar 50% av poängen avrundat uppåt. Den går att ändra efter önskemål under provets digitala inställningar.

Distansundervisning och prov på distans

Oavsett om du är lärare eller elev lämpar sig Eddler mycket bra för distansundervisning. Tjänstens startades för att möta behovet hos elever som kände stort behov av att få hjälp i sina matematikstudier när läraren inte fanns inom räckhåll. Tjej vid dator Under åren har fler och fler finesser lagts till och i dag har Eddler blivit ett uppskattat hjälpmedel för så väl privatkunder som skolor. Vi vill här presentera de delar av tjänstens innehåll som lämpar sig extra bra vid distansundervisning. Lektioner
  • Pedagogiska genomgångar med exempel och teori på det centrala innehållet för Högstadiets och Gymnasiets matematik kurser
  • Automaträttande övningsuppgifter med utförliga förklaringar och bedömningsanvisningar
  • Fördjupande teoritexter med förklarande exempel
Kapiteltest, Nationella prov och Provbank
  • Repetera hela kapitel och kurser med hjälp av de publika testen.
  • Fullständiga förklaringar och bedömningsanvisningar på förmåge- och betygsnivå på samtliga uppgifter
  • Som skolkunder får du som lärare tillgång till ett provsystem med färdiga prov, men även möjlighet att redigera och konstruera egna prov. Du kan genomföra dem så väl digitalt som med papper och penna.
  • Skapa enkelt automaträttade digitala exet tickets för lektioner eller läxförhör med hjälp av uppgiftssök
  • För större tillförlitlighet av provunderlaget finns säkerhetsinställningar som möjlighet av övervakning med kamera, helskärmsläge och slumpa ordning av frågor.
Funktioner för kursöverblick och planering
  • Få överblick på vad du gjort och vad du kan med hjälp av kurslistan och menyn
  • Håll koll på vad du vill repetera och få hjälp med genom att markera lektioner i systemet
  • Som skolkunder kan eleven och läraren kommunicera behov av hjälp och förklaringar kring specifika övningar och lektioner i systemet.
  • Eleven kan skanna eller fota sina lösningar och dela med läraren. Både i prov och i övningsuppgifter.
  • Läraren kan i systemet markera läxor och skriva kommentarer och meddelande till kursgrupperna
  • Läraren kan följa elevernas arbete på individ och uppgiftsnivå i lektions- och kursgruppsrapporter
I guiderna nedan finns fördjupande förklaringar till de olika funktionerna ovan. Och har du frågor eller önskningar är det bara att höra av sig till info@eddler.se
Här har vi samlat några tips för dig som har behov att av genomföra ett prov med elever som inte befinner sig i samma lokal som dig. För att kunna känna så stor tillförlitlighet till provresultatet som möjligt, presenteras följande funktioner och tips. Låst helskärmsläge med övervakning Prov kan genomföras i låst helskärmsläge, vilket innebär att eleven inte kan använda datorn till något annat än att skriva provet under pågående prov. Eleven kommer inte åt externt lagringsutrymme, möjligheten att ta skärmdumpar, chatta, göra utskrifter eller använda internet till annat än att köra provet. Läs mer om helskärmsläget  under Så minskar du risken för fusk med digitala provinställningar. Du kan övervaka eleverna med video och ljud under provet, genom att använda låst helskärmsläget tillsammans med olika videomöteslösningar. (t ex Google meet, Zoom, Microsoft Teams, och Google Hangouts).  Detta för att öka tryggheten i att det faktiskt är elevens kunskaper, och ingen annans, som visas på provet. Vi föreslår två metoder som fungerar bra. 1) Övervakning med hjälp av elevens egna mobiltelefon. Fördel: Man vet vad elevens mobilen används till och eleven kan kommunicera med dig via videomötet under tiden provet görs i låst helskärmsläge. Nackdel: Det krävs att eleven har en smartphone med stabilt wifi/bredband Övervakning med videomöte 2) Övervakning med hjälp av datorn eleven genomför provet på. Fördel: Provet kräver ingen övrig utrustning utöver en dator med uppkoppling. Det är mindre krångel med uppriggning av provet. Nackdel: Läraren har sämre koll på vad som finns bredvid elevens arbetsyta då man bara ser eleven ansikte. Till exempel vad mobilen används till. Eleven kan inte heller kommunicera med dig via videomötet under tiden provet görs i låst helskärmsläge, om den stängt av sin mick. Du kan däremot kommunicera med eleven. Videomöte via dator Läs om hur du genomför provet med hjälp av de två metoderna mer ingående under var rubrik. I vår blogg kan du läsa mer om distansundervisning och andra tips. Dela gärna även där dina egna tips, erfarenheter och lösningar. Tillsammans blir vi bättre!
För att kunna känna så stor tillförlitlighet till provresultatet som möjligt rekommenderas att ni följer tipsen under Så kan du som lärare förbereda klassen inför ett distansprov. Innan provet börjar Som lärare går du in på Eddler och förbereder provet enligt instruktionerna under Så genomför du ett prov digitalt. Det underlättar om du satt provets status till KOMMANDE eller schemalagt det. Då kan eleverna hitta det under MINA PROV och ha det redo uppe för start vid provtillfället. De kan inte starta provet förrän provet har status PÅGÅENDE. Se mer under Så genomför du ett prov digitalt. Bjud in eleverna till ett videomöte. Många videotjänster har funktioner där du kan lägga en inbjudan i elevens kalender. Men använd den kanal eleven är mest bekväm med för att förmedla information till hur eleven kan gå med i videomötet. Underprovets genomförande Under provet underlättar det om du har tillgång till en större skärm eller två datorer/skärmar. Du behöver har ett fönster med det aktiverade provet för att kunna se att provet rullar på som det ska, samt eventuellt låsa eller låsa upp provet för enskilda elever. I det andra fönstret har du videomötet där du "övervakar" eleverna. Har du många elever som genomför provet samtidigt kan du i vissa videotjänster själv gå med flera gånger i samma möte. På så vis kan du ha en bild som visar flera elever samtidigt och en där du fokuserar på en i taget. Tänk bara på att sätta av micken då för att inte få rundgång. Riktigt FBI!
Övervakning med videomöte Så här genomför ni ett prov på distans med övervakning med hjälp av elevens egen mobiltelefon 1) Eleven loggar in på Eddler och förbereder sig för att starta det aktuella provet. 2) Eleven går med i ett videomöte för hela klassen via sin mobiltelefon, med kameran och micken på. 3) Läraren genom för ett upprop - Be eleverna placera mobilen ca en och en halv meter ifrån sig på ett sådant vis att den filmar eleven, datorskärmen och arbetsytan. Be eleven stänga av sin mick efter att du sett att det ser ok ut på arbetsplatsen. Men kameran får de INTE stänga av! Den ska vara på hela provet. Om eleven är orolig över att störas av klasskamrater under provet, så uppmana dem att sänka ljudet på sin mobil. Men vi rekommenderar att de har på svagt ljud, så de hör om läraren säger något. Till exempel hur lång tid det är kvar av provet, att man ska lämna in eller om en elev behöver korrigera något för att ge läraren bättre översikt på arbetsytan under provet. 4) Be eleverna starta provet. 5) Under provet ser läraren eleverna och deras arbetsplats. Läraren kan kommunicera med eleverna via videomötet vid behov. Vi rekommenderar dock att läraren stänger av sin mick, för att undvika att störa dem så mycket som möjligt, för att sedan slå på den igen vid behov. 6) För större säkerhet rekommenderar vi att alla elever lämnar in sitt prov samtidigt. Detta eftersom att helskärmsläget bryts när eleven lämnat in. 7) Be eleven vänta på lärarens ok för att lämna videomötet. Detta för att se att provet lämnats in korrekt. Om eleven verkligen skulle behöva hjälp med något, slår den på sin mick på telefonen och ställer sin fråga. Många videotjänster möjliggör för dig att stänga av elevernas mickar, men däremot inte sätta på dem. Fördel: Man vet vad elevens mobilen används till och eleven kan kommunicera med dig via videomötet under tiden provet görs i låst helskärmsläge. Nackdel: Det krävs att eleven har en smartphone med stabilt wifi/bredband Tips: Rekommendera eleven att ha i telefonens laddare under provet för att undvika att batteriet tar slut.
Videomöte via dator Så här genomför du ett prov på distans med övervakning med hjälp av datorn eleven skriver provet på 1) Eleven loggar in på Eddler och förbereder sig för att starta det aktuella provet. 2) Eleven går med i ett videomöte för hela klassen i en ny flik, med kameran och micken på. 3) Läraren genomför ett upprop - Be eleverna, med hjälp av att vrida runt datorn lite, visa dig runt i rummet och arbetsytan. Du får sedan väga fördelar och nackdelar med att eleven stänger av sin mick efter att du sett att det ser ok ut på arbetsytan. Eleven kommer inte ha möjlighet att sätta på den igen under provet. Du ser eleven, men eleven ser inte dig då provet är i helskärm. Eleven hör dig om ljudet på datorn är på, men kan inte prata med dig om den stängt av sin mick. Tänk på att eleven INTE får stänga av kameran! Den ska vara på hela provet. Om eleven är orolig för att störas av klasskamrater under provet, så uppmana dem att sänka ljudet på sin dator. Men vi rekommenderar att de har på svagt ljud så de hör om du säger något. Till exempel hur lång tid det är kvar av provet, att man ska lämna in eller om en elev behöver korrigera något för att ge läraren bättre översikt under provet. 4) Be eleverna starta provet. 5) Under provet kan du nu se eleverna samt kommunicera med dem vid behov. Vi rekommenderar dock att du stänger av din mick, för att undvika att störa dem så mycket som möjligt, för att sedan slå på den vid behov. 6) För större säkerhet rekommenderar vi att alla elever lämnar in sitt prov samtidigt. Detta eftersom att helskärmsläget bryts när eleven lämnat in. 7) Be eleven vänta på lärarens ok för att lämna videomötet. Detta för att se att provet lämnats in korrekt. Om eleven verkligen skulle behöva hjälp med något, blir den tvungen att gå ur helskärmsläget och på så sätt låsa provet. Du kan låsa upp det igen och låta eleven fortsätta. Men under tiden provet är upplåst har eleven tillgång till sin dator i vanlig ordning. Många videotjänster möjliggör för dig att stänga av elevernas mickar, men däremot inte sätta på dem. Fördel: Provet kräver ingen övrig utrustning utöver en dator med uppkoppling. Det är mindre krångel med uppriggning av provet. Nackdel: Läraren har sämre koll på vad som finns bredvid elevens arbetsyta då man bara ser eleven ansikte. Till exempel vad mobilen används till. Eleven kan inte heller kommunicera med dig via videomötet under tiden prover görs i låst helskärmsläge om den stängt av sin mick. Du kan däremot kommunicera med eleven.
Om du vill skriva din lösning på ett vanligt papper kan du lägga till den i Eddler genom att ta kort på den med din mobil eller en webbkamera. Funktionen finns både i Anteckningsfunktionen i lektioner och svarsrutan i prov.
Du väljer om du vill fota/skanna med mobil eller webbkamera. Läraren ser elevens skanning automatiskt på proven, men i anteckningen väljer eleven själv om den vill gör skanningen synlig eller ej för läraren. Läraren kan förstora, rotera och spegelvända elevens inskannade bild genom att först klicka på bilden i rättningsläget för ett prov och sedan önskad knapp nedan för bilden. Pilknappar skannade bilder  

Skanna/fota med webbkamera I övningsuppgifterna klickar du först på ikonen Pennikon för anteckningför Anteckningar vid uppgiften för att hitta ikonen för att ladda upp bilder. I prov kommer du åt ikonerna direkt i uppgifter med stora svarsrutor.

1. Klicka på ikonen för webbkamera. 2. Rikta din lösning mot datorns kamera och ta en bild och infoga. Redigera bilden för att se till att den är så tydlig som möjligt innan du infogar den.  
För att din lärare ska din anteckning på en övningsuppgift behöver du klicka i checkboxen längst ner till höger, Dela med lärare. Dela med läraren På provet ser läraren din lösning ändå.  

Skanna/fota med mobil I övningsuppgifterna klickar du först på ikonen Pennikon för anteckningför Anteckningar vid uppgiften för att hitta ikonen för att ladda upp bilder. I prov kommer du åt ikonerna direkt i uppgifter med stora svarsrutor.

  1. Klicka på mobilikonen för att fota/skanna med mobil.
  2. Du får nu upp en ruta där du antingen fotar en QR kod med din mobil eller går till eddler.se/skanna och fyller i en fyrsiffrig kod.
 
3. När du fått upp skanna sidan i sin mobil riktas kameran mot lösningen och klickar på skanna. 4. Redigera sedan bilden genom att rotera, eller ta om den, så att du är säker på att läraren kan se din lösning tydligt.
5. När du är nöjd klickar du på Ladda upp bilden. 6. Klicka sedan på Hämta på datorn. Bilden kan även nu till viss del redigeras. 7. Välj till sist Infoga på dator för lägga till din skanning på dator. För att din lärare ska se lösningen i en övning behöver du klicka i checkboxen längst ner till höger, Dela med lärare. Dela med läraren På provet ser läraren din lösning automatiskt.
Öva innan skarpt läge För att få ett så bra resultat som möjligt vid provtillfället underlättar det om du och dina elever känner er trygga. Vi rekommenderar därför stark att ni genomför testtillfällen innan skarpt läge. Träna på att använda ekvationsredigeraren För bäst resultat rekommenderar vi att eleverna använder sig av ekvationsredigeraren på uppgifter som kräver redovisningar. De hjälper dem att skriva "snyggare" matematik som bidrar till en större tydlighet i lösningarna. Du kan med fördel använda ett av våra färdig övningsprov. Högstadiet - Träna på att skriva prov med ekvationsredigeraren Ma1 Träna på att skriva prov med ekvationsredigeraren Ma2 Träna på att skriva prov med ekvationsredigeraren Länkarna ovan leder till publika kapiteltest. Eleven har därför tillgång till dem och kan öva att skriva med ekvationsredigeraren utan att du behöver göra något. Men för att få en autentisk provsituation rekommenderar vi att du kopiera ett av proven, eller något annat prov, och genomföra det i låst helskärmsläge. Läs mer om det under Så minskar du risken för fusk med digitala provinställningar. I vår blogg kan du läsa mer om distansundervisning och andra tips. Dela gärna även där dina egna tips, erfarenheter och lösningar. Tillsammans blir vi bättre!
Städad arbetsyta Innan provtillfället är det viktigt att du som elev gör vad du kan för att din lärare ska kunna känna så stor tillförlitlighet till provresultatet som möjligt. Här är några punkter som är bra tänka igenom i god tid innan provtillfället.
  • Vart ska du sitta?
  • Behöver du städa din arbetsyta för att läraren lätt kan se att du inte fuskar?
  • Har du möjlighet att ha laddaren i till datorn och mobilen?
  • Kan du stänga av alla notiser på din dator? Körs provet i helskärmsläge kommer det låsa sig om en notis kommer.
  • Kan du och några kompisar testa att rigga upp allt så att ni vid tillfället för provet vet att allt fungerar. Be även att din lärare genomföra ett testprov med klassen innan det är dags för det riktiga.
  • Om du ska filma din arbetsplats under provet, vart ska du då placera telefonen/datorn för att läraren ska få en bra vy över din arbetsyta? Placera mobilen en bit ifrån dig på ett sådant vis att den filmar dig, din datorskärm och din arbetsyta.
  • Hur högt ljud ska du ha på telefonen/datorn?
  • Kan du ändra inställningar på ditt tangent bord så att du minimerar risken att ditt prov låser sig?
Du kan till exempel få söktangenten att fungera som en Caps Lock-tangent. Har du en Chromebook kan du hitta hur du ändar inställningarna under Ändra tangentbordsinställningarna. Bra att tänka på är att läraren antagligen inte vill att du ska lämna datorn under provtiden. Så ett riktmärke kan vara att förbereda sig för prov på distans på samma vis, med material och andra behov, som vid prov i skolan!

Komvux/folkhögskola

Om du har ett konto hos oss och skall utnyttja ett erbjudande du har via din skola där du bedriver vuxenstudier så gör du på följande vis:
  1. Logga in och gå till https://eddler.se/mitt-konto/
  2. Klicka på fliken Konto/prenumeration. OBS! Om du har en aktiv prenumeration så avsluta den först och klicka på fliken Konto/prenumeration igen.
  3. Fyll i din skolas kopplingskod under Skol-id
  4. Klicka på fliken Konto/prenumeration igen
  5. Klicka på länken "Ditt betalkonto har gått ut. Förnya här!"
  6. Slutför betalningen

Teknik & support

Generellt kan man säga att det enda som krävs för att kunna använda Klearas produkter är en modern webbläsare. Eftersom Klearas produkter är helt och hållet webbaserade är de också plattformsoberoende. Det enda som krävs är att någon av de webbläsare vi stöder finns tillgänglig på aktuell plattform. Webbläsaren måste ha javascript påslaget och acceptera cookies.  

Testning i webbläsare

Det är ett oerhört stort jobb att testa i olika enheter, webbläsare, konfigurationer och situationer. Därför måste vi prioritera testning i de webbläsare som är vanligast förekommande. Följande webbläsare finns med i vår löpande testning, som görs både i datorer, surfplattor och mobiler:
  • Google Chrome: Vi testar senaste versionen på Mac OS, iOS, Windows, Chrome OS och Android OS (surfplatta och mobil).
Om du har betalt ditt konto/kurs och du inte kan logga in så beror det oftast på två olika orsaker:
  • Antingen använder du felaktigt användarnamn eller lösenord så kan du prova med att beställa nytt lösenord. Då fyller du antingen i ditt användarnamn eller din e-postadress och får ditt nya lösenord skickat via mail.
  • Det kan också bero på att din webbläsare har sparat ett felaktigt användarnamn/lösenord i sina inställningar. Prova med att skriva i dina uppgifter igen utan att låta webbläsaren fylla (autofill) dessa åt dig.
När videon inte går igång trots att du har ett konto som är betalt kan det bero på några olika orsaker varav de flesta är enkla att åtgärda. Testa gärna med följande:
  • Uppdatera din webbläsare till senaste versionen.
  • Testa en annan webbläsare. Våra videor har visat sig fungera bäst med Google Chrome. Här kan du ladda ner Google Chrome gratis: http://www.google.com/chrome?hl=sv
  • Om du använder dig av Samsung Galaxy Tab så fungerar den inbyggda webbläsaren för tillfället bäst. Här har faktiskt Google Chrome problem i vissa fall.

Prenumeration Premium

Eddler har tre olika erbjudanden
  1. Prenumeration för 99 kr / mån (14 dagar gratis testperiod). Ingen bindningstid.
  2. 6 månader för 495 kr (en månads rabatt)
Registrera ditt premiumkonto här
För att återuppta din prenumeration på Eddler Premium gör du enligt följande:
  • Logga in.
  • Gå till Mitt konto
  • Klicka på fliken Konto/Prenumeration.
  • Klicka på Förnya Premium
För att avsluta din prenumeration på Eddler Premium gör du enligt följande.
  1. Logga in.
  2. Gå till Mitt konto
  3. Klicka på fliken Konto/Prenumeration.
  4. Klicka på Avsluta Premium
Ditt abonnemang har ingen bindningstid och du kan avsluta det när du vill. Du får alltid tillgång till tjänsten för den tid som du redan har betalat för även om har avslutat abonnemanget.
För att påbörja ett premiumabonnemang hos oss går du till registrera premium och följer anvisningarna där.

Betalning

När du betalar med Swish så får du tillgång till Eddler Premium och allt i alla kurser.  Om du betalar via Swish så kan du inte gå in i en månadsprenumeration utan förbetalar istället för din tid hos oss. Du kan välja mellan 6 eller 12 månader. Du väljer att betala med Swish när du skall fylla i dina betalningsuppgifter.
När du betalar med kontokort så får du tillgång till Eddler Premium och allt i alla kurser. Eddler handhar inte kontokortsbetalningar själva utan använder sig av Stripe för att kunna garantera säker betalning och att inga uppgifter om kontokort hamnar i fel händer. När du går in i en månadsprenumeration hos oss så sparar vi alltså inte några kortuppgifter hos oss utan låter Stripe sköta detta åt oss för maximal säkerhet.
Du avslutar ditt konto genom att inloggad på tjänsten gå in på "Mitt Konto" och välja "AVSLUTA PRENUMERATION" eller genom att kontakta oss på: info@eddler.se. Din ångerrätt, inklusive återbetalning, är tillgänglig i 14 dagar efter ditt köp och går förlorad om du använder Eddler under den tiden.

Prova Premium gratis i 14 dagar

Därefter 99 kr per månad.
Avsluta prenumerationen när du vill.
SKAFFA PREMIUM
Nej tack. Inte just nu.

Vad är detta?
Här hittar du matematiska symboler som kan användas när du ställer frågor på forumet eller kommenterar. När du klickar på symbolen markeras denna, kopiera genom klicka med höger musknapp eller använda kortkommandot Ctrl-C (PC) / cmd-C (Mac)
Förhandsvisning Latex:
Latexkod: