LOGGA IN

VIA

OBS! Inget publiceras i ditt flöde utan ditt medgivande.

VIA E-POST

E-post/användarnamn

Lösenord

Glömt lösenordet?
eller

Varför är det så svårt att lösa textuppgifter i Matematik?

2023-10-16 Av Simon Rybrand 2 kommentarer

Tycker du att det går bra att lösa matematikuppgifter när det framförallt är räkneuppgifter? Men när det är en textuppgift så känns det nästan omöjligt? Det är många som tycker att just problemlösning utifrån en textuppgift är svårt. Även fast det kanske bara är en enkel beräkning som krävs för att få fram svaret.

I det här blogginlägget vill vi därför ge 5 tips till dig som känner så här. Vi tror nämligen att du genom träning kan blir bättre på att lösa problem i textuppgifter.

1. Stanna upp och försök förstå problemet

Om du lätt blir stressad av större textuppgifter så kan det vara bra att först bara stanna upp och andas djupt. Läs textuppgiften både två och tre gånger tills att hjärtat inte klappar så snabbt. Stress hjälper sällan vid problemlösning.

Det är först när du har lugnat ner dig som du kan börja att förstå problemet. Ett vanligt fel är att man är för snabb i steget från att ha läst uppgiften tills det att man börjar skriva ner en lösning utan att ha riktigt ha förstått vad problemet handlar om.

Så ta det lugnt och se till att du verkligen förstår frågan och vad det är som du skall räkna ut. Sammanfatta gärna kort huvudfrågan längst upp på ditt papper innan du skriver ner lösningen.

När du väl har helt klart för dig vad huvudfrågan så gör också en gissning på vad som skulle kunna vara rätt svar. Det behöver inte vara rätt utan bara så rimligt som det möjligt. Det gör att du har en liten känsla för om du är på rätt väg.

2. Lista och förklara matematiska begrepp

Det kan vara så att du behöver lista förklaringar av matematiska begrepp under tiden som du försöker förstå frågan. Att förstå frågan och kunna de matematiska begreppen hänger ihop.

Kanske är det några matematiska begrepp som är avgörande för att förstå frågan. Därför är det bra att du skriver ner begreppen och letar upp betydelsen av de begrepp som du inte förstår.

Det är särskilt viktigt att du gör det när tränar matematik under lektioner eller hemma. När du väl sitter på matteprovet kanske du inte har möjlighet att googla eller leta efter en förklaring i en bok.

3. Rita en figur om det går

Nästa tips för att förstå och lösa textuppgifter i matematik kan vara att rita en figur. Du kan exempelvis ställa dig frågor som ”Går det att rita upp något av det som förklaras i figuren?” eller ”finns det jämförelser av tal/enheter som går att rita ut på papper?”.

Det är olika hur vi lär oss och för många av oss så är figurer (visualiseringar) av problem ett bra sätt för att förstå något. Exempelvis kan vi ställa oss en fråga som kanske blir lättare när du har ritat upp den.

Claudia har sju kulor. Hon har två kulor fler än Thomas. Oliver har tre kulor fler än Thomas. Hur många kulor har Oliver?” [1]

I den här uppgiften får vi relationer mellan tal, d.v.s. om de är större/mindre än varandra. Ett sätt att rita upp detta kan var ungefär så här.

Poängen med att rita upp det så här från vänster till höger Thomas – Claudia – Oliver är för att vi är vana att lista tal med det minsta till vänster och det största till höger. Kanske gör du det naturligt när du löser uppgiften eller så ritar du något liknande för att få en bild över hur förhållandet mellan antalet kulor är.

4. Bli medveten om din taluppfattning

Många tänker att problem med textuppgifter hänger samman med mindre bra läsförmåga. Detta hävdar t.ex. den här artikeln inte stämmer. Istället menar artikelförfattaren att det i större grad beror på hur man uppfattar tal och relationer mellan tal. Med detta menas exempelvis hur tal förhåller sig till varandra, om de är större/mindre, färre/mer o.s.v.

Så hur kan denna information hjälpa dig som vill förbättra din problemlösning?

Framförallt tänker jag att det viktiga är att kunna vara medveten om detta. Finns det ord som färre, mer/mindre än, hälften av o.s.v. i uppgiften som du kan behöva fundera igenom om de stämmer. I matematik från högstadiet eller gymnasiet kan det vara andra ord som du behöver försäkra dig om att du förstår, det hänger då ihop med punkt 2 här ovan där vi diskuterade vikten av att lista och förklara begrepp.

5. Diskutera tillsammans med andra

När du räknar matematik så är det i slutändan bara du som kommer att skriva provet. Därför är det viktigt att du själv tar ansvar för att du förstår något. Men på vägen fram till det att du förstår så kan en stor hjälp vara att lyfta sina frågor och funderingar tillsammans med andra. Kanske tillsammans med din lärare, föräldrar eller klasskamrater? Du lär du dig hur andra förstår textuppgifter och vilka metoder de använder för att ta reda på vad som efterfrågas och hur man räknar ut detta efterfrågade.

Sammanfattning

Sammanfattningsvis så rekommenderas här att stanna upp och försök förstå problemet först, lista och förklara matematiska begrepp, rita figurer, bli medveten om din taluppfattning och diskutera med andra för att bli bättre på att lösa matematiska problem i textformat.

Jag hoppas att du har fått med dig några pusselbitar på vägen mot att bli bättre på matematik!

Referenser

[1] Denna uppgift är lånad från ”Varför är textuppgifter så svåra? – Förhållandet mellan matematik och språk” – https://ncm.gu.se/pdf/namnaren/1317_07_4.pdf Författare: Arne Engström, artikeln behandlar varför många elever har svårt för textuppgifter.

Gör som 1100+ matematiklärare, fysiklärare och skolpersonal och följ de senaste nyheterna i vårt nyhetsbrev.

Diskussion

  1. Peder Norling skrev

    Jättebra diskussion om benämnda tal. Har märkt att dessa tal skapar mycket osäkerhet och oro under den läxhjälp jag bedriver i en skola i Jakobsberg utanför Stockholm

    1. Anna Eddler Redaktör skrev

      Vad roligt att höra att du tycker diskussionen varit givande! Lycka till med din läxhjälp.

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras.

*

Prova Premium gratis i 14 dagar

Därefter 99 kr per månad.
Avsluta prenumerationen när du vill.
SKAFFA PREMIUM
Nej tack. Inte just nu.

Vad är detta?
Här hittar du matematiska symboler som kan användas när du ställer frågor på forumet eller kommenterar. När du klickar på symbolen markeras denna, kopiera genom klicka med höger musknapp eller använda kortkommandot Ctrl-C (PC) / cmd-C (Mac)
Förhandsvisning Latex:
Latexkod: