LOGGA IN

VIA

OBS! Inget publiceras i ditt flöde utan ditt medgivande.

VIA E-POST

E-post/användarnamn

Lösenord

Glömt lösenordet?
eller

Eddler utvecklar kursen Fysik 2

2022-03-01 Av Simon Rybrand 0 kommentarer

På Eddler utökar och förbättrar vi hela tiden våra befintliga kurser. Vårt mål är också att utveckla nya kurser inom matematik, teknik och naturvetenskap. Just nu pågår ett arbete med att utveckla kursen Fysik 2.

Vi är alldeles i början av detta arbete och endast ett innehållsområde (kapitel) är klart. Men kursen är redan tillgänglig för dig som har Eddler premium. Vi tror att även om inte allt finns så kan dessa lektioner vara till hjälp för dig som redan använder dig av Eddler när du pluggar. Dessutom har vi gjort två lektioner tillgängliga helt gratis för dig som besöker Eddler. Du hittar dem här:

Då får du en bra känsla för hur våra lektioner med video, text och interaktiva övningar fungerar.

Intervju med vår författare Fredrik

Vi tycker också att det i början av det här arbetet är intressant att passa på att ställa några frågor till vår författare Fredrik Vislander som är ansvarig för Fy 2 hos oss.

Hej Fredrik, kan du berätta lite om dig själv och vad du gör just nu?

Jag är 49 år, från Stockholm och jobbar nu framför allt som kursutvecklare i fysik, dvs. skapar webbaserat undervisningsmaterial. Jag har tidigare arbetat som lärare i gymnasieskolan men har även en karriär som musiker bakom mig.

Vad blir du inspirerad av?

Som lärare blir jag inspirerad när jag lär mig nya sätt att förmedla kunskap, t.ex. genom digitala resurser.

Vilken utbildning har du?

Jag har en gymnasielärarutbildning i botten och sedan har jag läst fysikerprogrammet på Linnéuniversitetet.

Vad tyckte du om ämnena fysik och matematik på gymnasiet?

I grundskolan och på gymnasiet så tyckte jag att matte var svårt. Jag läste sedan tekniskt basår och fick då en mycket bra lärare i matte och fysik som verkligen gjorde att det lossnade för mig i båda ämnena.

Hur upplevde du att det var att gå från att plugga matte/fysik på gymnasiet till att plugga dessa ämnen på högskolan?

Det var ett ganska stort steg trots att jag läst tekniskt basår. På högskolan går man djupare i matten och det är en del bevis som man ska kunna genomföra. Dessutom är inte läroböckerna lika ”snälla” som på gymnasiet utan kan vara ganska teoretiska och torra. Klasserna är dessutom mycket större och man har inte samma lärarkontakt som på gymnasiet. Jag tror därför att det är viktigt att hitta en grupp andra studenter att plugga med. Viktigt att ta med sig från gymnasiet är att grunderna i matten sitter, t.ex. bråkräkning, ekvationslösning, trigonometri, kvadreringsreglerna osv. Detta för att inte fastna i dom här sakerna då man egentligen behöver tiden för att lära sig det nya materialet.

Om du som lärare skulle ge ett eller flera tips till den som vill lära sig fysik så effektivt som möjligt, vilka skulle det vara?

  • Att se fysikämnet som ett sätt att tänka och lösa problem. Även om man inte tänkt bli fysiker eller ingenjör så är metoden att angripa problem värdefullt inom många ämnen.
  • Lite mer konkret så är det viktigt att förstå begreppen. Rita gärna bilder så att du får en visuell förståelse av begreppet du ska lära dig.
  • Lös många uppgifter. Precis som om du vill bli bra i fotboll eller spela gitarr så måste du öva. Man blir bra på det man gör ofta.
  • Det underlättar att grunderna i matten sitter bra så att man inte fastnar i det.
  • Ta hjälp av läraren, klasskompisar och resurser på nätet om du inte förstår.

Vi tackar här Fredrik för att han tog sig tid och svarade på våra frågor och kolla gärna in de lektioner som finns till kursen just nu här.

Gör som 1100+ matematiklärare, fysiklärare och skolpersonal och följ de senaste nyheterna i vårt nyhetsbrev.

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras.

*

Prova Premium gratis i 14 dagar

Därefter 99 kr per månad.
Avsluta prenumerationen när du vill.
SKAFFA PREMIUM
Nej tack. Inte just nu.

Vad är detta?
Här hittar du matematiska symboler som kan användas när du ställer frågor på forumet eller kommenterar. När du klickar på symbolen markeras denna, kopiera genom klicka med höger musknapp eller använda kortkommandot Ctrl-C (PC) / cmd-C (Mac)
Förhandsvisning Latex:
Latexkod: