00:00
00:00
KURSER  / 
Matematik 3
B
/  Geometriska talföljder

Geometrisk talföljd

Författare:Simon Rybrand
Så hjälper Eddler dig:
Videor som är lätta att förstå Övningar & prov med förklaringar
Allt du behöver för att klara av nationella provet
Så hjälper Eddler dig:
Videor som är lätta att förstå Övningar & prov med förklaringar
Allt du behöver för att klara av nationella provet

Vad är en talföljd?

En talföljd är en följd av tal, ändligt eller oändligt många. Ofta upprepar talen sig enligt ett mönster som är olika för olika talföljder. Varje tal, som man också kallar för ett element, har en bestämd plats i talföljden. För att kunna urskilja på vilken plats talet står ger man varje tal ett index, en liten siffra som är nedsänkt efter  aaa :et. Det första talet i talföljden betecknas alltså  a1a_1a1 och det andra a2a_2a2 , tredje a3a_3a3 osv. Man har valt att använda bokstaven nnn som index som en allmän beteckning för ett elementets placering i talföljden. Man talar om det  nnn :te elementen eller talet och menar då det ta som står på plats nnn, vilket kan motsvara vilken plats som helst i talföljden.

Det finns flera olika typer av talföljder varav den geometriska talföljden är en. I denna kursen är det just denna talföljd vi lär oss. Två andra ganska kända talföljder är den Aritmetiska, där differensen mellan två på varandra följande tal är konstant. Den andra mest välkända är kanske Fibonacciföljden, där värdet på ett element motsvarar summan av de två föregående elementen.

Den geometriska talföljden

För den geometriska talföljden gäller att kvoten kkk, mellan ett element och det föregående elementen är konstant för hela talföljden. Detta kan du använda både för att kontrollera om en talföljd är geometrisk eller om du ska bestämma kvoten eller något ytterligare element i talföljden.

Den geometriska talföljden har antagligen blivit så känd eftersom att den har många användningsområden. Det kanske mest kända användningsområdet är det som inom ekonomin kallas för ”ränta på ränta”.

För att beräkna vad man kallar för ränta på ränta använder man matematiskt en geometrisk talföljd. I de genomgångar vi har på geometriska talföljder har vi flera exempel på hur man använder den geometriska talföljden för att räkna ut just sådana ekonomiska förlopp.

Formler för geometriska talföljder

I en geometrisk talföljden får vi hela tiden nästa tal genom att multiplicera det nuvarande talet med det som kallas för kvoten k. Så om vi tex har talföljden 3,6,18,54,3,\,6,\,18,\,54, … så är den så kallade kvoten 333, för att nästa tal ges genom att multiplicera föregående tal med talet 333.

Formel för att bestämma kvoten kk

 k=an+1ank=\frac{a_{n+1}}{a_n}k=an+1an       där  ana_nan är talet precis framför talet  an+1a_{n+1}an+1 i talföljden

Formeln för det n:te talet i talföljden

an=a1kn1 a_n = a_1 \cdot k^{n-1}

  • an a_n är det n:te talet.
  • a1 a_1 är det första talet i talföljden
  • kk är kvoten

Om du inte har det först talet kan du bestämma det med hjälp av kvoten och ett annat tal. bara du vet deras placeringar.

an=amknm a_n = a_m \cdot k^{n-m}

  • an a_n är det n:te talet.
  • am a_m är det är det m:te talet.
  • kk är kvoten

Exempel i videon

  • Exempel på aritmetisk taljföljd, geometrisk talföljd och Fibonaccis talföljd.
  • Ange en formel för det n:te talet i talföljden 1,3,9,27,81,243,  1, \,3, \,9, \,27, \,81, \,243, \,…