LOGGA IN

VIA

OBS! Inget publiceras i ditt flöde utan ditt medgivande.

VIA E-POST

E-post/användarnamn

Lösenord

Glömt lösenordet?
eller

Hur hjälper man sitt barn i matematik?

2019-11-08 Av Simon Rybrand 0 kommentarer

Nu är vi mitt i höstterminen och både läxor och prov pågår för fullt och som förälder hoppas man förstås att ens barn skall lyckas i skolan så bra som möjligt. Men vad gör man när barnet tycker att det är motigt och jobbigt med matematiken? Ofta är det ju i matematik som problem skapas när läxan skall göras.

Här samlar vi våra tips om vad du som förälder kan göra och tänka på för att hjälpa ditt barn med matten.

1. Att möta barnet i dess problem

Det kan vara intressant att fundera på några olika typer av svar man kan ge sitt barn när problem uppstår. Läs exempelvis följande svar som skulle kunna ges när barnet har problem med plugget:

  • ”Tänk bara logiskt …” (spärrsvar)
  • ”Jag ser att du känner att det är svårt men vi kan hjälpas åt att försöka förstå …” (dörröppnare)
  • ”Men gör bara så här …” (spärrsvar)
  • ”Jag kunde aldrig matematik så då kan nog du inte det heller” (spärrsvar)
  • ”Jag ser att du tycker att det är svårt men det beror på att ingen har lärt dig ännu …” (dörröppnare)
  • ”Det där är ju enkelt, gör bara så här …” (spärrsvar)

Vissa av svaren här ovan är typiska spärrsvar. Det är svar som kan göra att det låser sig mer för barnet. Dessa typer av svar gör vi nog alla lite då och då, det kan vara svårt att alltid vara en förstående och tålmodig förälder.

Men om du aktivt vill gå in och hjälpa ditt barn så kan det vara bra att försöka ge så öppnande svar som möjligt. Det gör att barnet slappnar av, vågar göra fel och ändå vara trygg med att han eller hon kan förstå.

2. Hjälp barnet att förstå grunden till ett begrepp

Många områden i matematik bygger på varandra. Man kan se kunskap i matematik som ett husbygge där grunderna måste sitta på rätt plats. Det är därför som det oftast inte hjälper att förklara samma sak ännu en gång, det kan fattas en viktig grundsten.

Så hur gör man då för att hjälpa sitt barn att hitta vad som fattas? Ett sätt är att fundera på vilka delar som det här området bygger på och söka bakåt efter den byggstenen som barnet inte förstår. Om du som förälder inte kan eller har svårt att hitta detta så är det bra att kommunicera detta med ditt barns lärare. Det bästa är om skolan i dialog med barn och förälder kan stötta barnet.

3. Vad gör man om man inte själv kan matten?

När du som förälder skall hjälpa ditt barn med matematiken så spelar din egen inställning till ämnet stor roll. Kanske tyckte du att ämnet själv var lätt och kul? Eller så upplevde du att det var svårt och att du själv kanske inte riktigt kan det som ditt barn läser?

Ett sätt är att då tillsammans med barnet försöka ta reda på hur exempelvis en ekvation fungerar och hur ni löser den. Du måste inte kunna allt själv utan kan tillsammans med barnet ta reda på det istället.

Det kan också krävas att du själv sätter dig i ”skolbänken” igen. Det finns då mängder av böcker, appar och onlinetjänster till hjälp. Vi har exempelvis ett föräldra-barn konto där ni får snabb och effektiv hjälp att förstå både grunder och fördjupning. Ni kan också följa er utveckling och se hur det går.

4. Prata om att det tar tid att lära sig matematik

När man läser ett ämne i så många som man läser matematik så kan det vara bra att prata om att det tar tid att lära sig. Det är inte alltid så att det finns snabba belöningar som i exempelvis tv-spel.

Samtidigt kan det vara motigt för barnet att år efter år klara av sina läxor och prov. Och när läxorna känns som motigast för barnet kan det vara lätt att bli tjatig istället för att hjälpa barnet att ta ansvar för sina egna läxor.

Då kan det vara bra att tillsammans med barnet diskutera vad som är viktigt och hur man tillsammans hjälps åt att orka hålla ut i längden. Kanske kan det fungera att sätta delmål för att uppnå det slutliga målet. Jag vill också slå ett slag för att prata om kursplanen tillsammans med barnet för att skapa överblick och sammanhang varför just detta matematikområdet är viktigt.

Avslutningsvis, detta är förstås inte en fullständig lita på bra tips. Kanske har du själv som förälder, lärare eller elev något eget tips som du vill dela med dig av? Kommentera i så fall gärna och tipsa andra läsare!

Med vänlig hälsning
Simon Rybrand
Leg. Gymnasielärare i Matematik

Gör som 1100+ matematiklärare, fysiklärare och skolpersonal och följ de senaste nyheterna i vårt nyhetsbrev.

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras.

*

Prova Premium gratis i 14 dagar

Därefter 99 kr per månad.
Avsluta prenumerationen när du vill.
SKAFFA PREMIUM
Nej tack. Inte just nu.

Vad är detta?
Här hittar du matematiska symboler som kan användas när du ställer frågor på forumet eller kommenterar. När du klickar på symbolen markeras denna, kopiera genom klicka med höger musknapp eller använda kortkommandot Ctrl-C (PC) / cmd-C (Mac)
Förhandsvisning Latex:
Latexkod: