Lägg till som läxa
Lägg till som stjärnmärkt
Frågor hjälpmarkerade!
Alla markeringar försvinner.
KURSER /
Fysik 1
/ Krafter
Mäta krafter, skillnaden på massa och tyngd
Hur man mäter krafter
I fysiken behöver man ofta mäta krafter. Ett verktyg som kan användas för att mäta krafter är den s.k. dynamometern.
Denna består av en fjäder som är innesluten i en cylinder. För att mäta hur stor en kraft är så fäster man dynamometerns krok i det föremål som kraften verkar på. På så sätt kommer dynamometerns fjäder och dras ut och man kan då kika på den skala som finns målad på cylindern.
SI-enheten för krafter
För att mäta krafter behöver vi också ha någon slags enhet som vi kan mäta dem med. Den vanligaste enheten är Newton, och förkortas N. Detta är SI-enheten för krafter. En kraft på $1$ N motsvarar tyngdkraften på ett föremål som väger 102 gram.
En enkel regel för att räkna ut hur stor tyngdkraften är på ett föremål med en viss massa som vi kan kalla ’m’ är genom att multiplicera massan med en faktor $9,82$. Enheten för denna faktor är $m/s^2$.
Från massa till kraft
Ett föremål som har massan m, påverkas av en tyngdkraft som kan beräknas genom att multiplicera massan med faktorn $9,82 m/s^2$. Denna faktor betecknas ofta med bokstaven ’g’ och kallas därför för lilla g.
$F = m \cdot g.$
Skillnaden på massa och tyngd
En skillnad mellan storheterna massa och tyngd är att de mäts i olika enheter. Massan mäts i kilogram medan tyngden mäts i Newton. Men det finns också en viktigare skillnad mellan storheterna.
När vi talar om ett föremåls tyngd i fysiken så syftar vi på hur stor den kraft är som drar föremålet mot jorden. Tyngden mäts alltså i Newton och är en kraft. Om vi vet hur stor massa ett föremål har så kan vi beräkna föremålets tyngd.
En viktig skillnad mellan begreppen massa och tyngd är att tyngden är beroende av var föremålet befinner sig. Ett föremål som är långt ute i rymden upplever ingen märkbar dragningskraft till jorden. Vi säger därför att föremålet är tyngdlöst. När det kommer till massan så är denna oberoende av var föremålet befinner sig. Ett föremål som väger $3$kg väger det oavsett om det är på jorden eller ute i rymden.
Kommentarer
██████████████████████████
████████████████████████████████████████████████████
e-uppgifter (4)
-
1. Premium
Vilket av följande påståenden är falskt?
Bedömningsanvisningar/Manuell rättningRätta själv Klicka i rutorna och bedöm ditt svar.-
-
Rättad
-
+1
-
Rättad
Rättar... -
2. Premium
Beräkna hur stor tyngdkraften är på en person som väger $73$ kg. Glöm inte svara med korrekt enhet och antal värdesiffror.
Svar:Ditt svar:Rätt svar:(Korrekta varianter)Ger rätt svar {[{correctAnswer}]}Bedömningsanvisningar/Manuell rättningRätta själv Klicka i rutorna och bedöm ditt svar.-
-
Rättad
-
+1
-
Rättad
Rättar... -
-
3. Premium
Hur stor massa har ett föremål vars tyngd, här på jorden, är: $56N$?
Bedömningsanvisningar/Manuell rättningRätta själv Klicka i rutorna och bedöm ditt svar.-
-
Rättad
-
+1
-
Rättad
Rättar... -
4. Premium
Om massan för ett föremål som är på jorden dubblas så kommer dess tyngd att…
Bedömningsanvisningar/Manuell rättningRätta själv Klicka i rutorna och bedöm ditt svar.-
-
Rättad
-
+1
-
Rättad
Rättar...
Filip Boman
Hur kommer det sig att man inte får svara 7,2hN (hektonewton) på fråga 2?
Det är ju samma som 0,72kN och har rätt mängd värdesiffror?
Sara Petrén Olauson
Hej Filip,
Tack för en rolig fråga! Du har helt rätt i att $720$ N $=7,2$ hN (hektoNewton) $=0,72$ kN. För de flesta enheter använder man dock vanligtvis inte prefixen hekto, deci och centi utan väljer att gå direkt till $10^3$ (eller $10^{-3}$ om det är ett litet tal). Det är anledningen till att $720$ N och $0,72$ kN är angivna som korrekta varianter, men inte $7,2$ hN. Det skulle förmodligen skapa mer förvirring än hjälp för de flesta.
Maria Peshkova
Kan man få en förklaring till varför man ska svara 0,72 kN och hur man får fram det?
Avid Levin
På fråga två så finns de ingen förklarning hur man räknar ut den till kN? Jag kan räkna ut N men vet inte hur jag ska få de till kN
Veronica Larsson
Hej,
Jag undrar över fråga 2. Varför ändras vikten från 73 till 72 vid uträkningen? och varför avrundas inte svaret till 717 N?
Tack för dessa videos, dem är toppen och hjälper mycket i fysik 1 kursen!
Daniel Johansson
Tack för att du påpekade detta. Frågan hade helt enkelt blivit fel, även om uträkningen var helt korrekt. Testa att göra frågan nu och se om det är tydligare!
Kalle Grönlund
Fel fråga 3 i svaret. Ilösningen ges rätt svar 5.7.
Simon Rybrand (Moderator)
Vi kikar på detta och fixar.
Endast Premium-användare kan kommentera.