Författare:
Fredrik Vislander
Vi ska i den här lektionen fortsätta titta på brytning av ljus men undersöka ett specialfall, något som kallas totalreflektion.
Vi minns från tidigare lektioner att när ljus går från ett medium till ett annat ändrar ljuset riktning, det bryts. Vi har även sett att då ljuset går från ett optiskt tätare medium till ett optiskt tunnare medium bryts ljuset från normalen. Notera även att då ljus passerar en gränsyta mellan två medier passerar inte allt ljus, utan en del av ljuset reflekteras, och följer då reflektionslagen i=ri=r.
Vi tittar på ett exempel där en dykare lyser med en ficklampa under ytan upp mot vattenytan. Ytan utgör ju en gränsyta mellan två medium, vatten och luft, där vatten är ett optiskt tätare medium än luft.
Detta innebär att ljuset kommer att brytas från normalen ovanför vattenytan, dvs brytningsvinkeln bb kommer vara större än infallsvinkeln ii. Samtidigt kommer en del av ljuset att reflekteras tillbaka ner i vattnet enligt i=ri=r.
Vi tänker oss nu att dykaren ökar infallsvinkeln i något. Det gör att ljuset bryts ännu mer från normalen, och brytningsvinkeln ökar då också. Notera även att en mindre andel ljus transmitteras genom gränsytan och andelen reflekterat ljus ökar.
Dykaren ökar infallsvinkeln ytterligare och vi ser att brytningsvinkeln nu börjar bli så stor att den transmitterade ljusstrålen börjar närma sig vattenytan. Ännu mindre ljus transmitteras och det reflekterade ljuset ökar.
Vi inser att det finns en infallsvinkel som kommer innebära att brytningsvinkeln blir exakt 90∘90∘. Inget ljus kommer då att passera gränsytan, utan allt ljus reflekteras tillbaka ner i vattnet. Fenomenet kallas totalreflektion och vinkeln kallas gränsvinkel för totalreflektion, icic.
Kan vi beräkna denna gränsvinkel? Ja, vi har ju tidigare tagit fram ett samband mellan brytningsindex i de olika medierna och infalls- och brytningsvinklarna. Sambandet kallas Snells lag och ser ut på följande sätt: n1sini=n2sinbn1sini=n2sinb
Gränsvinkeln fås då brytningsvinkeln är 90∘90∘.
Vi sätter därför b=90∘b=90∘, vilket ger sinic=n1n2⋅sin90∘sinic=n2n1 ·sin90∘.
Eftersom sin90∘=1sin90∘=1 kan vi förenkla till:
sinic=n1n2sinic=n2n1 eller ic=sin−1(n1n2)ic=sin−1(n2n1 )
Notera att eftersom infallsvinkeln måste vara mindre än 90∘90∘ måste kvoten n1n2n2n1 vara mindre än 11, och vi inser då att totalreflektion bara kan inträffa då n2<n2< n1n1 , dvs då ljuset går från ett optiskt tätare medium till ett optiskt tunnare.
Exempel
Beräkna gränsvinkeln i fallet då ljus går från vatten till luft. Använd nluft=1,00nluft=1,00 och nvatten=1,33nvatten=1,33.
Lösning
Vi sätter in värdena i uttrycket för gränsvinkeln
ic=sin−1(nvattennluft)=sin−1(1,331,00)=48,753…ic=sin−1(nluftnvatten )=sin−1(1,001,33 )=48,753…
Svar: Gränsvinkeln för totalreflektion är 48,8∘48,8∘.
Kommentarer
e-uppgifter (2)
1.
(1/0/0)E C A B P PL 1 M R K Beräkna gränsvinkeln för totalreflektion då en ljusstråle går från etanol med brytningsindex 1,361,36 till luft.
Svar:Ditt svar:Rätt svar: 47,3 grader(Korrekta varianter)Bedömningsanvisningar/Manuell rättning- +1
- Rättad
Rättar...-
2.
(1/0/0)E C A B P PL 1 M R K Då en ljus går från en viss vätska till luft är gränsvinkeln för totalreflektion 42,9∘42,9∘ . Vad är vätskans brytningsindex?
Svar:Ditt svar:Rätt svar: 1,47(Korrekta varianter)Bedömningsanvisningar/Manuell rättning- +1
- Rättad
Rättar...-
c-uppgifter (1)
3.
(0/1/0)E C A B P PL 1 M R K En optisk fiber har en kärna med brytningsindex 1,541,54 och ett ytterhölje med brytningsindex 1,491,49. Med vilken minsta infallsvinkel måste signalen skickas in i fibern för att totalreflektion ska ske, och signalen ska fortsätta genom fibern?
Svar:Ditt svar:Rätt svar: 75,4 grader(Korrekta varianter)Bedömningsanvisningar/Manuell rättning- +1
- Rättad
Rättar...-
Allt du behöver för att klara av nationella provet
Allt du behöver för att klara av nationella provet
Allt du behöver för att klara av nationella provet
Allt du behöver för att klara av nationella provet
Eddler
POPULÄRA KURSER
FÖRETAGSINFO
Eddler AB
info@eddler.se
Org.nr: 559029-8195
Kungsladugårdsgatan 86
414 76 Göteborg
David Evans
I fråga 1. Borde inte frågan vara att det går från luft till etanol och inte tvärtom. Annars blir det 1.36/1 vilket inte ger något svar?
Sara Petrén Olauson
Hej! För att totalreflektion ska kunna uppstå måste ljuset gå från ett optiskt tätare medium till ett optiskt tunnare, som t ex från etanol till luft. I formeln är då n1=1,36 (etanol) och n2=1,00 (luft). Jag har lagt till ett extra steg i förklaringen till uppgiften, hoppas att det är tydligare nu!
Endast Premium-användare kan kommentera.