Innehåll
Transformatorn
I den här lektionen ska vi prata om en viktig anordning som kallas transformator. Ofta genereras elenergi långt ifrån de som ska konsumera den. I Sverige kommer en stor del av elenergin från t ex vattenkraftverk i norra Sverige, medan det är södra Sverige som använder den större delen av den här energin. Det innebär flera problem. Den första frågan blir: Hur transporterar vi energin långa sträckor?
Som du säkert vet sker denna transport genom elledningar. Ett problem med detta är att elledningar har resistans. Materialet i elledningarna är valt med omsorg för att ha en så liten resistans som möjligt, men som vi vet från Fysik 1 spelar även längden på ledningarna en roll. Ju längre ledning desto större resistans. I det här fallet handlar det om väldigt långa ledningar, vilket innebär att att en hel del energi ”förloras” genom värmeutveckling pga motståndet i ledningarna.
Vi utgår från sambanden för effekt, $P=\frac{\bigtriangleup E}{t}$P=△Et och $P=RI^2$P=RI2. Vi ser att effekten beror på energiomvandlingen, dvs i det här fallet ”energiförlusten”. Vi ser också att energiförlusten i förlängningen beror just på resistansen $R$R och strömmen $I$I i ledningarna. Ju större resistans, desto större energiförlust och ju större ström, desto större energiförlust.
Kanske kan vi kompensera energiförlusten från resistansen genom att ha en lägre ström?
Ja, vi tittar också på sambandet $P=UI$P=UI och ser att en minskad ström $I$I kan ge samma effekt, om vi samtidigt kompenserar genom att öka spänningen $U$U.
Det här är en anledning till att vi har en hög spänning (upp till $400$400 kV) och låg ström när vi transporterar elenergi i kraftledningar. Dessa kallas därför ofta högspänningsledningar.
Vi får dock ett följdproblem.
När elenergin når hushållen kan vi inte ha den här höga spänningen längre. Men vi vill ju ändå ha en hög effekt, och om vi återigen tittar på sambandet $P=UI$P=UI inser vi omvänt att vi kan kompensera en lägre spänning med en högre ström och ändå behålla effekten. Så i hushållen är spänningen låg men strömmen hög.
När vi väl har ström i våra eluttag hemma vill vi kanske koppla in en mobilladdare eller någon annan elektronik. I våra hushåll har vi vanligtvis $230$230 V växelström, vilket är alldeles för hög spänning för småelektronik, som ofta behöver spänningar på $9-12$9−12 V.
Vi ser att vi flera gånger behövt ändra förhållandet mellan spänning och ström, och en anordning som kan göra just detta är en transformator. Det finns transformatorstationer som transformerar ner spänningen från högspänningsledningarna innan elenergin närmar sig bostäder. Därefter behöver spänningen minskas ytterligare, och det görs bland annat i så kallade transformatorskåp.
Till sist behövs som sagt ofta ytterligare en liten transformator för att få ner spänningen från $230$230 V till en spänning som bättre passar t ex en mobil. (Denna transformator sitter i ”klumpen” mellan elkontakten och laddsladden.)
Hur fungerar en transformator?
Vi verkar vara beroende av transformatorer i vår vardag på flera sätt, och nu ska titta närmare på hur en transformator fungerar.
Syftet med en transformator är alltså att kunna ta in en ström och en spänning, vilka vi kan kalla primärström $I_1$I1 och primärspänning $U_1$U1 , på ena sidan och sedan få ut en önskade ström och spänning på den andra sidan. Vi kallar dessa för sekundärström $I_2$I2 och sekundärspänning $U_2$U2 .
Hur görs då detta?
Vi har ju tidigare sett strömmar och spänningar kan induceras i spolar om de befinner sig i varierande magnetfält. Vi vet också att inducerad ström och spänning beror på antalet lindningsvarv $N$N hos spolen.
En transformator konstrueras därför med två spolar, primärspole och sekundärspole, som har olika antal lindningsvarv $N$N . Vi kallar antalet lindningsvarv på primärspolen $N_1$N1 och antalet lindningsvarv på sekundärspolen $N_2$N2.
Spolarna konstrueras genom att ledningstråd lindas runt en sluten järnkärna enligt figuren. Notera att spolarna INTE har någon elektrisk kontakt. Det går ingen ström genom järnringen. Det går alltså att överföra elektrisk energi från den ena spolen till den andra utan att de är sammankopplade med några ledningar. Anordningen har stora likheter med Faradays försök.
När en växelström $I_1$I1 passerar genom primärspolen induceras ett varierande magnetfält i spolen. Detta ger då ett varierande magnetiskt flöde. Järnkärnan magnetiseras och bidrar till att överföra det magnetiska flödet mer effektivt från primärspolen till sekundärspolen. Sekundärspolen känner då av detta magnetfält och magnetiska flöde, och det induceras då en spänning i sekundärspolen.
Eftersom båda spolarna känner av samma varierande magnetfält induceras samma spänning i varje varv (slinga) på båda spolarna enligt:
$e=$e= $\frac{dΦ\text{ }}{dt}$dΦ dt
Antalet varv påverkar den inducerade spänningen enligt:
$e=N$e=N $\frac{dΦ\text{ }}{dt}$dΦ dt
En spole med många varv får alltså en högre spänning, medan en spole med färre varv får en lägre spänning. Så genom att variera antalet varv får vi ett sätt att välja vilken spänning vi vill få ut. Dock kan vi ju inte kan skapa energi, så effekten ( $P=UI$P=UI ) måste vara oförändrad på båda sidor om transformatorn:
$P_1=P_2$P1=P2
$U_1\cdot I_1=U_2\cdot I_2$U1·I1=U2·I2
$U_1\cdot I_1$U1·I1 är effektutvecklingen i primärspolen och $U_2\cdot I_2$U2·I2 är effektutvecklingen i sekundärspolen.
Vi ersätter $U_1$U1 och $U_2$U2 med $N_1\frac{dΦ_1}{dt}$N1dΦ1dt respektive $N_1\frac{dΦ_1}{dt}$N1dΦ1dt :
$N_1$N1 $\frac{dΦ_1}{dt}\cdot$dΦ1dt · $I_1=N_2$I1=N2 $\frac{dΦ_2}{dt}\cdot$dΦ2dt · $I_2$I2
Eftersom flödesändringen/tid är densamma för båda spolarna kan vi förkorta bort dem:
$N_1\cdot I_1=N_2\cdot I_2$N1·I1=N2·I2
$\frac{N_1}{N_2}=\frac{I_2}{I_1}$N1N2 =I2I1
På motsvarande sätt kan vi skriva om likheten:
$U_1\cdot I_1=U_2\cdot I_2$U1·I1=U2·I2
$\frac{U_1}{U_2}=\frac{I_2}{I_1}$U1U2 =I2I1
Detta kan vi sammanfatta som:
$\frac{N_1}{N_2}=\frac{I_2}{I_1}=\frac{U_1}{U_2}$N1N2 =I2I1 =U1U2
Notera att detta är effektivvärden.
Detta samband mellan spänning, ström och antal lindningsvarv är väldigt användbart.
Transformator
$\frac{N_1}{N_2}=\frac{I_2}{I_1}=\frac{U_1}{U_2}$N1N2 =I2I1 =U1U2
$N_1$N1 är antal lindningsvarv på primärspolen
$N_2$N2 är antal lindningsvarv på sekundärspolen
$I_1$I1 är strömmen i primärspolen
$I_2$I2 är strömmen i sekundärspolen
$U_1$U1 är spänningen över primärspolen
$U_2$U2 är spänningen över sekundärspolen
Exempel
En transformator har primärspolen kopplad till en växelströmskrets med resistansen $2,5$2,5 Ω och en spänning med effektivvärdet $230$230 V. Primärspolen har $700$700 varv och sekundärspolen har $80$80 varv. Beräkna sekundärspänningen och primärströmmen.
Lösning
Vi börjar med att lösa ut sekundärspänningen $U_2$U2 ur sambandet
$\frac{N_1}{N_2}=\frac{U_1}{U_2}$N1N2 =U1U2 $\text{⇒}$⇒ $U_2=U_1\cdot$U2=U1· $\frac{N_2}{N_1}$N2N1
Vi sätter in värden:
$U_2=230\cdot$U2=230· $\frac{80}{700}=$80700 = $26,28…$26,28… V
Nu vill vi beräkna primärströmmen $I_1$I1. Det gör vi genom att först beräkna sekundärströmmen $I_2$I2 med hjälp av Ohms lag:
$I_2=$I2= $\frac{U_2}{R}=\frac{26,28…}{2,5}=$U2R =26,28…2,5 = $10,51…$10,51… A
Nu kan vi beräkna primärströmmen $I_1$I1 genom att lösa ut $I_1$I1 ur sambandet
$\frac{I_2}{I_1}=\frac{U_1}{U_2}$I2I1 =U1U2
$I_1=I_2\cdot$I1=I2· $\frac{U_2}{U_1}=$U2U1 = $10,51…\cdot$10,51…· $\frac{26,28…}{230}=$26,28…230 = $1,201…$1,201… A
Svar: Sekundärspänningen är $26$26 V och primärströmmen är $1,2$1,2 A.
Kommentarer
██████████████████████████
████████████████████████████████████████████████████
e-uppgifter (4)
-
1. Premium
En transformator har primärspolen kopplad till en växelströmskrets med resistansen 2,1 Ω och en spänning med effektivvärdet 230 V. Om primärspolen har 730 lindningsvarv och sekundärspolen 90 lindningsvarv. Beräkna sekundärspänningen.
Svar:Ditt svar:Rätt svar:(Korrekta varianter)Ger rätt svar {[{correctAnswer}]}Bedömningsanvisningar/Manuell rättningRätta själv Klicka i rutorna och bedöm ditt svar.-
-
Rättad
-
+1
-
Rättad
Rättar... -
-
2. Premium
I en transformator har primärspolen 1000 varv och sekundärspolen har 250 varv, och den växelspänning som matas in i primärspolen är 230 V, beräkna den växelspänning som finns i sekundärspolen.
Svar:Ditt svar:Rätt svar:(Korrekta varianter)Ger rätt svar {[{correctAnswer}]}Bedömningsanvisningar/Manuell rättningRätta själv Klicka i rutorna och bedöm ditt svar.-
-
Rättad
-
+1
-
Rättad
Rättar... -
-
3. Premium
I en transformator har primärspolen 1500 varv och den växelspänning som matas in i primärspolen är 230 V. En viss hushållsapparat kräver en spänning på 115 V. Hur många varv måste sekundärspolen vara lindad med?
Svar:Ditt svar:Rätt svar:(Korrekta varianter)Ger rätt svar {[{correctAnswer}]}Bedömningsanvisningar/Manuell rättningRätta själv Klicka i rutorna och bedöm ditt svar.-
-
Rättad
-
+1
-
Rättad
Rättar... -
-
4. Premium
I en transformator har primärspolen 1300 varv och den växelspänning som matas in i primärspolen är 230 V. En viss hushållsapparat kräver en spänning på 110 V. Hur stor blir sekundärströmmen efter att spänningen transformerats ner till 110 V om strömmen på primärsidan är 2,5 A?
Svar:Ditt svar:Rätt svar:(Korrekta varianter)Ger rätt svar {[{correctAnswer}]}Bedömningsanvisningar/Manuell rättningRätta själv Klicka i rutorna och bedöm ditt svar.-
-
Rättad
-
+1
-
Rättad
Rättar... -
c-uppgifter (2)
-
5. Premium
En transformator med en verkningsgrad på 95% används för att omvandla växelspänningen från ett elnät (230 V) till en lägre spänning (12 V) för att driva en belysningsanläggning. Primärspolen har 2500 varv och sekundärspolen har 100 varv. Transformatorn används för att leverera 50 W effekt till belysningsanläggningen.
Beräkna den ström som går genom sekundärspolen för att leverera den önskade effekten på 50 W.
Svar:Ditt svar:Rätt svar:(Korrekta varianter)Ger rätt svar {[{correctAnswer}]}Bedömningsanvisningar/Manuell rättningRätta själv Klicka i rutorna och bedöm ditt svar.-
-
Rättad
-
+1
-
Rättad
Rättar... -
-
6. Premium
En transformator har primärspolen kopplad till en växelströmskrets med resistansen 2,4 Ω och en spänning med effektivvärdet 230 V. Om primärspolen har 600 lindningsvarv och sekundärspolen 70 lindningsvarv. Beräkna primärströmmen.
Svar:Ditt svar:Rätt svar:(Korrekta varianter)Ger rätt svar {[{correctAnswer}]}Bedömningsanvisningar/Manuell rättningRätta själv Klicka i rutorna och bedöm ditt svar.-
-
Rättad
-
+1
-
Rättad
Rättar... -
Endast Premium-användare kan kommentera.