...
Kurser Alla kurser Min kurs Min sida Min sida Provbank Mina prov Läromedel Blogg Guider Om oss Kontakt Nationella prov Gamla högskoleprov Läxhjälp matematik Priser
Sök Mitt konto Logga ut Elev/lärare
-registrering
Logga in Köp Premium Köp Premium Prova gratis
Genom att använda den här sidan godkänner du våra användarvillkor, vår integritetspolicy och att vi använder cookies.
EXEMPEL I VIDEON
Lägg till som läxa
Lägg till som stjärnmärkt
  Lektionsrapport   Hjälp

Frågor hjälpmarkerade!

Alla markeringar försvinner.

Ta bort markeringar Avbryt
Kopiera länk Facebook X (Twitter) Repetera Rapportera Ändra status
KURSER  / 
Fysik 2
 /   Mekanisk vågrörelse

Böjning av mekaniska vågor

Endast Premium- användare kan rösta.
Författare:Fredrik Vislander
Rapportera fel Redigera lektion Redigera text Redigera övning Redigera video Skapa thumbnails

Vi ska i den här lektionen fortsätta att titta på egenskaper hos mekaniska vågor, och nästa fenomen kallas böjning eller diffraktion. Det kan kort beskrivas som att då plana vågor träffar ett hinder med en öppning i kommer vågorna att böjas av. Detta leder till att vågorna sedan sprids radiellt efter hindret. Det innebär att de utbreder sig cirkulärt (två dimensioner) på t ex en vattenyta, eller sfäriskt (tre dimensioner) i t ex luft. Om du vill repetera hur sfäriska vågor breder ut sig så kika på lektionen om ljudstyrka

Vi tittar på vad som händer då plana vattenvågor träffar ett hinder med en bred öppning. När de plana vågorna stöter på hindret ser vi att i mitten av öppningen fortsätter de plana vågorna att utbreda sig i princip rakt framåt, precis som vår intuition säger oss. Men om vi tittar vid öppningens kanter ser vi att där böjs de plana vågorna av något, och utbreder sig snett uppåt och nedåt.

Minskar vi öppningens storlek, till samma storleksordning som de plana vågornas våglängd, ser vi att fenomenet blir mycket tydligare.

Det visar sig att ju smalare öppningen är i relation till våglängden desto kraftigare blir diffraktionen (böjningen). Vi kan lite förenklat utgå från att när öppningens bredd  $d$d  är lika med eller mindre än våglängden  $\text{λ}$λ  får vi radiell diffraktion, dvs om $d\le\text{λ}$dλ.

Om öppningen är i samma storleksordning som våglängden, skapas alltså på andra sidan hindret radiella vågor med cirkelns eller sfärens centrum i själva öppningen.  Öppningen kan då ses som en enskild vågkälla, en punktkälla. Detta kommer att bli viktigt i nästa lektion, som handlar om interferens mellan vågor från två punktkällor.

Huygens princip

Ett sätt att förklara varför det blir på det här sättet är att använda Huygens princip, som är uppkallad efter den nederländske vetenskapsmannen Christiaan Huygens. Principen innebär att varje punkt på en vågfront ses som en källa till en ny liten våg (sekundärvåg) som utbreder sig radiellt i samma hastighet som den primära vågen. Några av dessa punkter är markerade som röda prickar i figuren.

Om den primära vågen är plan bildar sekundärvågorna tillsammans en resulterande plan vågfront (genom interferens) som vi då upplever som en ny plan våg.

Som vi såg tidigare böjs de plana vågorna av när de stöter på ett hinder, och sekundärvågorna bildar nu istället en resulterande våg som utbreder sig radiellt.

Obs! Det finns inga övningar till denna lektion än.

Kommentarer


Endast Premium-användare kan kommentera.

██████████████████████████
████████████████████████████████████████████████████

Så hjälper Eddler dig:
Videor som är lätta att förstå Övningar & prov med förklaringar
Allt du behöver för att klara av nationella provet
Så hjälper Eddler dig:
Videor som är lätta att förstå Övningar & prov med förklaringar
Allt du behöver för att klara av nationella provet
Din skolas prenumeration har gått ut!
Påminn din lärare om att förnya eller fortsätt plugga med Eddler på egen hand.
Så funkar det för:
Elever/Studenter Lärare Föräldrar
Din skolas prenumeration har gått ut!
Förnya er prenumeration. Kontakta oss på: info@eddler.se