00:00
00:00
KURSER  / 
Övningsgeneratorn
/  Övningsgeneratorn

Beräkningar med kalkylprogram

Författare:Simon Rybrand
Så hjälper Eddler dig:
Videor som är lätta att förstå Övningar & prov med förklaringar
Allt du behöver för att klara av nationella provet
Så hjälper Eddler dig:
Videor som är lätta att förstå Övningar & prov med förklaringar
Allt du behöver för att klara av nationella provet

Med hjälp av datorn kan du göra olika beräkningar med kalkylprogram. Genom att föra in din datamängd i ett datorprogram sammanställer och gör du beräkningar på datamängden. Man kallar ett program som kan göra detta för ett kalkylprogram.

I denna lektion tittar vi närmre på hur du använder kalkylprogram för att summera, skriva formler för skatt- och momsberäkningar och beräknar olika lägesmått.

Ordlista för kalkylprogram

Rutorna i ett kalkylprogram kallas celler. Dessa celler är ordnade i vågräta rader och lodräta kolumner.

Kalkylarkets begrepp

Raderna är numrerade med en siffra och alla celler på samma rad betecknas därför med samma siffra.

Kolumnerna är namngivna med en bokstav. Därmed kommer alla celler i samma kolumn betecknas med samma bokstav.

För att kunna skilja på olika celler kombinerar du bokstaven som anger cellens kolumn med siffran som anger cellens rad. Exempelvis motsvarar den markerade cellen i bilden ovan för B4.

Funktioner i kalkylprogram

Kalkylprogram har inbyggda funktioner för att exempelvis sortera eller summera datamängden. Du kan även göra beräkningar av medelvärdemedian och typvärde med kalkylprogrammet. Dessutom kan du rita diagram utifrån dessa tabeller.

Fördelen med att göra detta digitalt i stället för för hand, är att det är lätt att lägga till eller korrigera data i efterhand. Dessutom kan man behandla väldigt stora datamängder snabbt.

Det finns flera olika program med liknade funktioner. Vi har har använt ett gratisprogram som heter Google kalkylark. Fler instruktioner om programmet finner du här.

I lektionen Digitala metoder för att bestämma Lägesmått och spridningsmått tittar vi på hu man även kan använde GeoGebra för att göra dessa beräkningar.

Olika kommandon för beräkningar i kalkylark

Du skriva in formler för att göra olika beräkningar med kalkylprogram. Här listar vi några vanliga kommandon som är bra att känna till som gör kalkylprogrammet ännu mer användbart. Du ställer dig i en tom ruta och anger vad du vill beräkna, vilka celler som är aktuella för din beräkning och trycker sedan enter för att beräkna värden.

=SUM  summerar markerade celler
*   motsvarar ett multiplikationstecken. Du själv ange numeriska värden i cellen eller använda värde i celler genom att ange aktuella cellers namn.
–   motsvarar ett subtraktionstecken
/  motsvarar ett divisionstecken

Tänk på att du behöver tänka på prioriteringsregler även när du skriver formler med kalkylprogram. Du använder, som vanligt, parenteser för att hjälpa programmet att utföra beräkningar i önskad ordning.

Exempel 1

Kalkylbladet visar Sivs inkomst under en vecka. Beräkna men hjälp av ett kalkylprogram Sivs totala inkomst under veckan.

Inkomst

Lösning

Du kan göra på minst två sätt.

Genom att markera cell B7 och skriva  =SUM(B2:B6) och sedan trycka enter summerar programmet värdena i cellerna B2, B3, B4, B5 och B6. Värdet motsvarar den totala inkomsten.

Alternativ markera cellerna du vill summera och sedan klickar sedan på summasymbolen.

Kalkylblad

Båda alternativen ger samma svar.

Inkomst

Exempel 2

Kalkylbladet visar Sivs inkomst under en vecka.

Beräkna men hjälp av ett kalkylprogram hur mycket Siv ska betala i moms varje dag om momssatsen är 25%25\%25% 

Lösning

Genom att markera cell C2 och skriva  =B2*0,25 och sedan enter anger programmet momsen i cellen.

Markera i kalkylblad

Genom att sedan peka med pilen på den lilla blå rutan i cellens högra hörn och dra neråt så skriver programmet automatiskt en ny formel i cellerna du passerar. Systemet korrigerar vilken cell den ska multiplicera med momssatsen. De kan dock bara vara bra att dubbelkolla att formeln är den du tänkt dig. Det gör du genom att klicka på cellen och kontrollerar formeln uppe i funktionsfönstret.

Beräkna lägesmått i kalkylark

Vi utgår från den datamängd vi skrivit in i kalkylarket nedan för att gå igenom funktioner för att göra beräkningar av lägesmått med kalkylprogram. Datamängden motsvarar vikten för tio hönsägg.

För att lättare komma ihåg vad alla siffror i ett kalkylark motsvarar skriver man, om man vill, en rubrik i en valfri cell genom att bara klicka på den och skriva sin text. Sedan fyller man i sin data.

Här har vi valt att lägga till rubrik för datamängden ””Vikt för ägg i gram”, samt tre rubriker för tre olika värden vi i denna lektion visar hur man kan beräknar med hjälp av kalkylprogrammet.

Kalkylark

För att genomföra beräkningar med kalkylprogram klickar vi på en tomma cell vi vill att programmet ska visa resultatet. Skriver vi ett lika-med-tecken (=) i rutan kan du nu hämta ett stort antal olika funktioner från kalkylprogrammet som sedan genomför beräkningen automatiskt.

Efter likhetstecknet anger du vilken funktion du vill använda, antingen genom att välja i en lista som kommer upp när du börjat skriva en bokstav eller genom att själv skriva hela funktionen. Programmet skriver automatiskt en parentes om du väljer ett kommando från listan. I parentesen ska du ange de celler som ska ingå i beräkning. Vi går igenom några kommandon nedan.

Beräkna medelvärde

Du beräknar medelvärdet med kalkylprogram genom att skriva  ​=MEDEL eller=AVERAGE , beroende på om du har svenska eller engelska inställt i programmet. Därefter skriver du in de celler du vill ska finnas med i beräkningen. Ligger cellerna intill varandra i en kolumn eller rad kan man skriva in den första cellens beteckning följt av en kolon och sedan den sista rutans beteckning.

Kalkylark medelvärde

Du kan även använda pilmarkören för att markera de celler du vill ska ingå i beräkningen.

Trycker du sedan enter så visar programmet automatiskt det beräknade värdet i cellen. I  fxfxƒ x-fältet längst upp kan du se vilken beräkning som gjorts i rutan.

Kalkylark medelvärde

Det beräknade värdet ändrar sig automatiskt när du ändrar värde i någon av cellerna du markerat för beräkningen. Du behöver alltså inte utföra beräkningen igen efter en förändring av någon av dina observationer.

Beräkna median

Vi beräknar medianen med samma metod som ovan, förutom att man istället använder kommandot =MEDIAN.

Kalkylark median

Beräkna typvärde

Förvisso är typvärdet inte ett lägesmått, utan ett spridningsmått, men vi går ändå igenom hur man kan beräkna det i ett kalkylark här.

För att beräkna typvärdet i datamängden skriver man =TYPVÄRDE , eller =MODE på engelska. Då anger kalkylprogrammet det värdet som förekommer flest gånger i datamängden.

Kalkylark typvärde

Ett kalkylark har väldigt många fler beräkningsfunktioner än vad vi går igenom här. Här hittar du fler kommandon för beräkningar med kalkylark.