00:00
00:00
Författare:Fredrik Vislander

I videon går vi igenom några grundläggande egenskaper hos fjädrar och det samband mellan förlängningen hos en fjäder och kraften som krävs för att orsaka förlängningen. Sambandet kallas Hooke’s lag. 

Hooke’s lag

 F=kxF=k\cdot\bigtriangleup xF=k·x 

Där FFF är storleken på kraften som krävs för att orsaka förändringen i fjäderns längd x\bigtriangleup xx men även storleken på den kraft som fjädern utövar i motsatt riktning, den s.k. fjäderkraften. Vi ser att FFF och x\bigtriangleup xx  är proportionella mot varandra, en större förlängning kräver t.ex. en större kraft. 

Proportionalitetskonstanten kkk kallas för ”fjäderkonstanten” och beror på fjäderns fysiska egenskaper, vilket material den är gjord av, längd, trådtjocklek osv. Ett stort värde på k innebär en mer ”styv” fjäder som är svår att deformera medan ett lågt värde på k ger en mer lös fjäder som är lättare att dra ut eller komprimera. Löser vi ut k ur sambandet kan vi se att enheten för k är N/m.

Vi kan även visualisera Hooke’s lag i en graf där vi har förlängningen Δx på x-axeln och storleken på kraften FFF på y-axeln. Sambandet är linjärt och lutningen på linjen motsvarar fjäderkonstanten kkk

Fjäderkraften FFF är alltid motriktad förskjutningen från dess obelastade jämviktsläge, x\bigtriangleup xx, dvs. fjädern vill alltså återgå till sitt obelastade läge, dvs. den strävar efter att ”återföra” vikten till det obelastade jämviktsläget. Om fjädern pressats samman vill den bli längre, om den dragits ut vill den bli kortare. Fjäderkraften kallas därför ibland för ”återförande kraft”. Notera alltså att Hooke’s lag även gäller om vi skulle trycka samman fjädern sträckan Δx istället för att dra ut den. För att markera att FFF och x\bigtriangleup xx har olika riktning så skriver man ibland Hooke’s lag med ett minustecken framför.

Exempel 1

Under en laboration med fjädrar hängs en 0,1 kg vikt i en fjäder.
Fjädern dras då ut 12,0 cm. Vad är fjäderns fjäderkonstant?

Lösning

Vi ställer upp Hookes lag och löser ut fjäderkonstanten kkk.

 F=kxk=FxF=k\cdot\bigtriangleup x\Rightarrow k=\frac{F}{\bigtriangleup x}F=k·xk=Fx  

Kraften på vikten, och därmed den kraft som drar ut fjädern är ju tyngdkraften vilket vi kan skriva som massan multiplicerad med tyngdaccelerationen:

 k=Fx=mgx=0,19,820,128,2 Nmk=\frac{F}{\bigtriangleup x}=\frac{mg}{\bigtriangleup x}=\frac{0,1\cdot9,82}{0,12}\approx8,2\text{ }\frac{N}{m}k=Fx =mgx =0,1·9,820,12 8,2 Nm  

Svar

Fjäderkonstanten är ungefär 8,2 N/m

Exempel 2

En massa på 2,5 kg hänger i en fjäder. Fjädern har en fjäderkonstant på 70 N/m. Hur långt är fjädern utdragen? 

Lösning

Fjäderns har en viss längd obelastad. När vikten sedan hängs på så belastas fjädern med kraften Fg=mgF_g=mgFg=mg och sträcks ut sträckan ∆x.

Vi ställer upp Hooke’s lag och löser ut förlängningen ∆x ur sambandet:

 F=kxx=FkF=k\cdot\bigtriangleup x\Rightarrow\bigtriangleup x=\frac{F}{k}F=k·x⇒△x=Fk  

Vi kan nu ersätta kraften FFF med mgmgmg:  

 x=mgk=2,59,82700,35 m=35 cm\bigtriangleup x=\frac{mg}{k}=\frac{2,5\cdot9,82}{70}\approx0,35\text{ }m=35\text{ }cmx=mgk =2,5·9,8270 0,35 m=35 cm 

Svar

Fjäderns förlängning är ungefär 35 cm.