Författare:
Fredrik Vislander
Allt du behöver för att klara av nationella provet
Allt du behöver för att klara av nationella provet
I den här lektionen ska vi prata om något som kallas för stående vågor och i synnerhet stående vågor i strängar. Vi har i tidigare lektioner tittat på fortskridande vågor, dvs vågor som rör sig i någon riktning. Stående vågor är som namnet antyder vågor som ser ut att stå still. För att kunna hantera begreppet stående vågor måste vi ha koll på två tidigare begrepp, reflektion och interferens. Dessa begrepp tar vi upp i den första lektionen i det här avsnittet, Pulser och vågrörelser, så om du inte gått igenom den lektionen ännu är det bra att göra det först.
Stående vågor
En stående våg är resultatet av interferens mellan två fortskridande vågor som har samma våglängd och möts ”i fas”. I bilden ser vi två fortskridande vågor, en grön som breder ut sig åt höger och en blå som breder ut sig åt vänster. Den röda vågen är summan av deras amplituder.
I bilden är ett antal punkter på den stående vågen markerade. I dessa punkter rör sig (oscillerar) inte den stående vågen alls. Här tar de två fortskridande vågorna alltid ut varandra pga destruktiv interferens, dvs en topp i den ena vågen möter en dal i den andra vågen. Sådana punkter kallas för noder.
I motsats till noderna kan vi även identifiera platser där summavågen oscillerar som kraftigast. Dessa punkter kallas för bukar. Här har vi konstruktiv interferens, dvs båda vågornas toppar eller dalar möts.
Resultatet av interferensen blir att den röda summavågen ser ut att stå still och oscillera utan att röra sig i sidled. En stående våg har bildats.
Eftersom en stående våg har våglängd och frekvens kan vi ange en hastighet för den stående vågen även om den står still. Vad vi då menar är egentligen hastigheten hos de fortskridande vågor som den stående vågen består av. Notera att den stående vågen har samma våglängd och frekvens som de två fortskridande vågorna som den består av.
Stående vågor i strängar
Stående vågor kan genereras i många medier på flera sätt men vi ska nu titta på stående vågor i strängar.
Kanske har du någon gång fäst ett hopprep i ena änden och sedan rört den andra änden periodiskt upp och ned, dvs med en viss frekvens? Om du gör det märker du att vid de flesta frekvenser blir hopprepet bara kaotiskt, men vid vissa specifika frekvenser bildas stående vågor på hopprepet.
Vad är det då som händer? Om vi genererar vågor som färdas åt höger i figuren reflekteras vågorna vid fästpunkten, och börjar färdas omvända tillbaka i repet (åt vänster). Dessa reflekterade vågor möter nya vågor på väg åt höger och interfererar med dem, och om frekvensen är ”rätt” kommer en stående våg att bildas.
Värt att notera nu är att fästpunkten ju inte kan röra sig och den blir därmed en nod. Handen kan visserligen röra sig, men repet rör sig ändå relativt lite här, och vi kommer därför se även denna punkt som en nod för enkelhetens skull.
Grundsvängning
Det finns flera sätt att bilda stående vågor. I figuren ser vi vad vi kan kalla för grundsvängningen eller grundtonen. Vi ser att repets längd motsvarar en halv våglängd. Den har två noder och en buk. Vi kan beteckna våglängden och frekvensen för grundsvängningen λ1λ1 respektive f1ƒ 1.
Det är också praktiskt att ha ett index för antalet halva våglängder som den stående vågen har. Vi låter nn ange detta, och här blir ju då n=1n=1 .
1:a översvängningen
Om vi nu ökar frekvensen blir ju våglängden kortare enligt λ=fvλ=vƒ och när frekvensen är sådan att det ”får plats” ytterligare en halv våglängd på repets längd bildas nästa stående våg.
Notera att detta alltså sker då frekvensen har dubblats, dvs halverad våglängd kräver fördubblad frekvens. Detta kallas för första översvängningen eller första övertonen. Vi kallar våglängden respektive frekvensen för 1:a översvängningen för λ2λ2 respektive f2ƒ 2. Notera att f2=2f1ƒ 2=2ƒ 1 .
Denna våg har tre noder, förutom noderna vid fästpunkterna bildas även en nod mitt emellan dessa. Detta gör även att vågen får två bukar och består alltså av två halva våglängder, dvs n=2n=2.
Utbredningshastighet
Viktigt att notera nu är att alla vågor i ett visst medium har samma hastighet. Denna hastighet beror på mediets fysiska egenskaper, t.ex har ljudvågor i luft en viss hastighet medan ljudvågor i vatten har en annan hastighet. I detta fall har samtliga vågor i repet samma hastighet. Vi kan därför använda sambandet v=λfv=λƒ oavsett vilken svängning vi pratar om, dvs oavsett vilket index nn vi har. Detta kan vi skriva som v=λnfnv=λnƒ n .
I just det här fallet kan vi skriva att v=λ2f2v=λ2ƒ 2 .
Vågors utbredningshastighet i en sträng
Men vad beror utbredningshastigheten i en sträng på? Det är mediets fysiska egenskaper som avgör utbredningshastigheten. I exempelvis en gitarrsträng beror utbredningshastigheten på spännkraften FF i strängen, materialets densitet ρρ och strängens tvärsnittsarea AA enligt
v=v= ρAF√FρA
Detta innebär t ex att hastigheten är lägre i tyngre medier och högre i en hårdare spänd sträng.
Notera att en gitarrsträng är fäst i båda ändarna, så att de inte kan röra sig. Det innebär ju att vi får noder där.
När vi knäpper till strängen med fingret tillför vi energi och strängen börjar att svänga. Vågor börjar att röra sig längs med strängen och reflekteras vid ändarna. När dessa vågor interfererar uppstår stående vågor i strängen. Strängens längd räknas från sadel till stall, dvs från där strängen möter huvudet till där strängen är fäst nertill på gitarren. Notera att vi här har förstorat vågorna rejält av pedagogiska skäl.
Spela olika toner på en gitarr
En gitarr skulle inte vara speciellt användbar om det endast gick att spela de toner som genereras av de sex lösa strängarna. För att kunna spela fler toner (dvs generera svängningar med andra frekvenser) förkortar vi längden på den svängande delen av strängen genom att trycka ner strängen mot greppbrädan. Vi ser i bilden att om vi gör strängen kortare minskar våglängden, vilket motsvarar en ökad frekvens. Detta uppfattar vi som en högre (”ljusare”) ton.
Sammanfattning stående vågor i strängar (fixerade ändpunkter)
Krav för att bilda en stående våg i en sträng:
Strängens längd ska motsvara ett antal halva våglängder: L=n 2λL=n λ2
Viktiga samband:
v=λnfnv=λnƒ n
λn=n2Lλn=2Ln
fn=nf1ƒ n=nƒ 1
fn=n2Lvƒ n=nv2L
v=ρAFv=√FρA
Kommentarer
e-uppgifter (6)
1.
(1/0/0)E C A B 1 P PL M R K Om perioden hos den stående vågen i bilden är 4,04,0 sekunder, vad har vågorna som genererar den stående vågen för utbredningshastighet?
Svar:Ditt svar:Rätt svar: 1,0 m/s(Korrekta varianter)Bedömningsanvisningar/Manuell rättning- +1
- Rättad
Rättar...-
2.
(1/0/0)E C A B 1 P PL M R K Malik vibrerar ena änden på ett rep med en frekvens på 9,09,0 Hz så att en stående våg bildas enligt bilden. Utbredningshastigheten i repet är 3636 m/s. Hur stort är avståndet mellan hans hand och trädet?
Svar:Ditt svar:Rätt svar: 6,0 m(Korrekta varianter)Bedömningsanvisningar/Manuell rättning- +1
- Rättad
Rättar...-
3.
En gitarrsträng har en längd på 68,068,0 cm och frekvensen för grundtonen är 247247 Hz. Vad är våglängden hos grundsvängningen och hur stor är utbredningshastigheten för vågorna i strängen?
Bedömningsanvisningar/Manuell rättning- +1
- Rättad
Rättar...4. Premium
(1/0/0)E C A B 1 P PL M R K En gitarrsträng har en längd på 64,064,0 cm och frekvensen för grundtonen är 147147 Hz. Vad är våglängden för 1:a övertonen?
Svara i cm.
Svar:Ditt svar:Rätt svar: 64,0 cm(Korrekta varianter)Bedömningsanvisningar/Manuell rättning- +1
- Rättad
Rättar...-
5. Premium
(1/0/0)E C A B 1 P PL M R K En gitarrsträng har en längd på 64,064,0 cm och en utbredningshastighet på 250,0250,0 m/s. Vad är frekvensen för 2:a övertonen? Svara i hela Hz.
Svar:Ditt svar:Rätt svar: 586 Hz(Korrekta varianter)Bedömningsanvisningar/Manuell rättning- +1
- Rättad
Rättar...-
6. Premium
(1/0/0)E C A B 1 P PL M R K Om våghastigheten i en gitarrsträng är 425425 m/s och avståndet mellan stall och sadel är 68 cm, vad är då frekvensen hos strängens 1:a överton?
Svar:Ditt svar:Rätt svar: 625 Hz(Korrekta varianter)Bedömningsanvisningar/Manuell rättning- +1
- Rättad
Rättar...-
Allt du behöver för att klara av nationella provet
Allt du behöver för att klara av nationella provet
c-uppgifter (2)
7. Premium
(0/1/0)E C A B 1 P PL M R K Torben vill spela tonen D3D3 ( f=147ƒ =147 Hz) på den tjockaste strängen på en gitarr. Utbredningshastigheten i strängen är 105105 m/s. Hur långt från stallet ska han placera fingret? Svara i hela centimeter.
Svar:Ditt svar:Rätt svar: 36 cm(Korrekta varianter)Bedömningsanvisningar/Manuell rättning- +1
- Rättad
Rättar...-
8. Premium
(0/1/0)E C A B 1 P PL M R K Anaya vill att en viss sträng på hennes gitarr ska generera en grundton med en frekvens på 9292 Hz då den vibrerar löst. Om hon vet att tvärsnittsarean hos strängen är 1,075⋅10−6 m21,075·10−6 m2, strängens längd är 6464 cm och att den är gjord av en metall med en densitet på ρ=7800 m3kgρ=7800 kgm3 , med vilken kraft måste hon spänna strängen?
Svara i hela Newton.
Svar:Ditt svar:Rätt svar: 116 N(Korrekta varianter)Bedömningsanvisningar/Manuell rättning- +1
- Rättad
Rättar...-
Allt du behöver för att klara av nationella provet
Allt du behöver för att klara av nationella provet
Eddler
POPULÄRA KURSER
FÖRETAGSINFO
Eddler AB
info@eddler.se
Org.nr: 559029-8195
Kungsladugårdsgatan 86
414 76 Göteborg
Glenn Ahlgren
Hej! I videon när ni går igenom den 3:e översvängningen säger ni att den har 4 noder och 3 bukar, alltså samma som i den andra översvängningen. Det är väl fel? Mvh
Sara Petrén Olauson
Ja, det har blivit fel i texten just när det gäller antalet noder och bukar. Bilden är korrekt, så det borde alltså stå ”5 noder och 4 bukar”. Vi ska försöka korrigera videon. Tack för att du noterade detta!
Endast Premium-användare kan kommentera.