00:00
00:00
KURSER  / 
Matematik 1a
/  Trigonometri och Vektorer

Vektor och Skalär

Författare:Simon Rybrand
Så hjälper Eddler dig:
Videor som är lätta att förstå Övningar & prov med förklaringar
Allt du behöver för att klara av nationella provet
Så hjälper Eddler dig:
Videor som är lätta att förstå Övningar & prov med förklaringar
Allt du behöver för att klara av nationella provet

I den här lektionen går vi igenom innebörden av en vektor och en skalär och tittar på parallella och motsatta vektorer. Vi visar även grafiskt hur du parallell förflyttar en vektor till origo.

Skillnaden på en vektor och en skalär

För att att förklara vad en vektor och skalär är, börjar vi med begreppet storhet. En storhet kan beskrivas som egenskapen hos en händelse eller ett föremål som kan jämföras, mätas eller beräknas. En längd, hastighet, vikt eller tid är några exempel på storheter.

Både vektorer och skalärer är storheter, skillnaden är att en vektor även har en riktning och inte bara en kvantitet, alltså en storlek.

Skalär

En skalär kan beskrivas som en storhet som endast har en storlek.

Några exemplen på skalärer är massa, tid och temperatur. Alla har en kvantitet som kan går att mätas. Temperaturen kan öka men ändå befinna sig på samma plats. Skalären representeras av ett tal.

Vektor

En vektor är en storhet som både har en storlek och en riktning.

Några exemplen på vektorer är krafter, hastigheter och en acceleration. Alla har en kvantitet som också har en riktning. Om en bils hastighet ökar, förflyttas den också i någon riktning.

Så skrivs en vektor

När man skall markera att en storhet beskriver en vektor, använder man en liten pil ovanför en bokstav, tex v\vec{v} eller u\vec{u}.

Vill man förtydliga var vektorn har sin start- och slutpunkt kan man istället uttrycka vektorn som v=AB\vec{v} = \vec{AB}. Då menar man att vektorn har sin startpunkt i AA och slutpunkt i BB.

Vektor mellan två punkter

Det finns även andra sätt att skriva vektorer, t.ex. att man fetmarkerar bokstaven, tex v\mathbf{v} eller u\mathbf{u}.

Skalärmultiplikation

För att för ändra en vektors längd kan man multipliceras med en skalär. Vi kommer då att få en ny vektor. Följande gäller för skalärmultiplikation.

  • Om vektorn v\vec{v} multipliceras med skalären k1k\ne1k1 så får vi en ny vektor kvk·\vec{v} som är kk gånger så lång som v\vec{v}.
  • Om k<0k<0, dvs om kk är ett negativt tal, så får vi en ny vektor med motsatt riktning.

Att multiplicera vektorn med en positiv skalär ger resultatet att vektorn ändrar längd. Vektor ändrar däremot inte riktning. Det enda undantaget är om  k=1k=1k=1, eftersom att multiplikation med talet ett inte ger någon förändring.

Är skalären däremot negativ, resulterar det i att vektorn får motsatt riktning, alltså behåller samma lutning men pekar med spetsen åt det motsatta hållet. Är skalären inte lika med (1)\left(-1\right)(1) ändras även vektorns längd.

Att multiplicera en vektor med till exempel skalären  222 resulterar i att den nya vektorn har samma riktning, men blir dubbelt så lång.

Exempel 1

Multiplicera en vektor u\vec{u} med skalärerna 3,0,53,\,0,5 och 2-2 och rita ut de nya vektorerna.

Lösning

skalärmultiplikation med vektorer

Parallella vektorer och Motsatta vektorer

Det är också viktigt att känna till begreppen parallella vektorer och motsatta vektorer då dessa används för att beskriva vektorers förhållande till varandra.

Parallella vektorer

Vektorer som har samma eller motsatt riktning.

Motsatta vektorer

Vektorer som har samma storlek men motsatt riktning.

Vektorn z\vec{z} har den motsatta vektorn z\vec{-z} och då gäller att  z+(z)=zz=0 \vec{z}+(\vec{-z})=\vec{z}-\vec{z}=0

Parallellförflyttning av vektorer

Vektorer kan även parallellförflyttas eftersom placeringen av en vektor inte är viktig, vektorn är densamma även om den flyttas. D.v.s. om vi flyttar en vektor så har den fortfarande samma storlek (pilens längd) och riktning (pilens riktning).

Här är det viktigt att känna till att om man parallellförflyttar en vektor till origo så kan denna vektor beskrivas med hjälp av koordinaterna för dess slutpunkt. Om en vektor v\vec{v} har sin start i origo och sin slutpunkt i (a,b)(a,b) så kan denna vektor skrivas som v=(a,b)\vec{v}=(a,b).

Exempel 2

Parallellförflytta vektorn i bilden till origo och ange dess koordinater.

parallellforflyttning_1

Lösning

Vi sätter vektorns startpunkt i origo och kan skriva denna vektor i koordinatform som v=(4,8) \vec{v}=(4,8) efter som att vektorns spets då avslutas i den punkten.

parallellforflyttning_2

Exempel i videon

  • Exempel på skalärer och vektorer.
  • Exempel på utritning (åskådliggöra) vektorer.
  • Multiplicering av vektorn u\vec{u} med skalärerna 22 och 0,5-0,5.
  • Exempel på parallella vektorer och motsatta vektorer.
  • Parallellförflyttning av vektorerna v1,v2\vec{v_1},\vec{v_2} och v3\vec{v_3} till origo.