LOGGA IN

VIA

OBS! Inget publiceras i ditt flöde utan ditt medgivande.

VIA E-POST

E-post/användarnamn

Lösenord

Glömt lösenordet?
eller

Så fungerar det att läsa tekniskt eller naturvetenskapligt basår

2020-04-03 Av Simon Rybrand 7 kommentarer

Att läsa tekniskt basår eller naturvetenskapligt basår är en fantastisk möjlighet för dig som vill få behörighet och garantiplats till universitet eller högskola. Men hur fungerar ett basår, vad läser du och hur svårt är det?

Innehåll:
Vad innebär ett basår?
Hur svårt är det tekniska eller naturvetenskapliga basåret?
Vilka förkunskaper krävs?
Detta läser du på basåret
Vilka utbildningar kan du komma in på?
Var kan du läsa det?
Går det att läsa på distans?

Vad innebär ett basår?

Ett naturvetenskapligt eller tekniskt basår är en möjlighet för dig att komma in på den utbildning som du vill komma in på. Det är en utbildning som ger dig rätt behörighet för att exempelvis bli högskoleingenjör, civilingenjör, läkare eller veterinär. När du klarar året får du också en garanterad plats in på ditt program.

Framförallt innebär basåret att du pluggar upp de ämnen som du inte har i din behörighet och som krävs för att komma in på utbildningen. Exempelvis läser du Matematik 3b, Matematik 4, Fysik 1 och Fysik 2.

Skillnaden mellan ett tekniskt basår och ett naturvetenskapligt basår är att du läser mer matematik på det tekniska och biologi på det naturvetenskapliga. Det beror på att det är olika behörighetskrav på tekniska och naturvetenskapliga utbildningar.

Hur svårt är det tekniska eller naturvetenskapliga basåret?

Hur svårt är det tekniska eller naturvetenskapliga basåret?

Många kan vara oroliga för att läsa basåret. Det kan kännas utmanade att plugga matematik och fysik. Därför vill jag ge några allmänna råd inför utmaningen att läsa basåret. Det är nämligen viktigt att du är motiverad och har tydliga mål när du börjar studera.

Många som jag pratar med brukar säga att de tyckte att det var enklare än vad de trodde. Det beror på att de hade ett tydligt mål, dvs en utbildning de ville komma in på. Så om du därför känner en stark motivation tycker jag inte du skall vara orolig för detta utan istället hitta kraft att lära dig matematik ur den motivationen.

Vår kurs i tekniskt och naturvetenskapligt basår hjälper dig dessutom med att förstå både grunder och fördjupning i matematik. Det är ju många som just tycker att matematiken känns svår. Dessutom får du tillgång till hela fysik 1 hos oss vilket ger dig mycket bra grunder i fysik.

Vilka förkunskaper krävs

För att komma in på ett basår så skall du ha följande behörighet.

 • Grundläggande behörighet. Om du undrar vad grundläggande behörighet så kan du läsa här hos universitet och högskolerådet om olika sätt att få detta.
 • Matematik 2a/2b/2c (länk till vår kurs)

Detta läser du på basåret

Innehållet på basåret kommer att se lite olika ut beroende på om du har natur- eller teknikinriktning. Det kan också variera något från skola till skola beroende på till vilken utbildning som året ger garantiplats till.

Delkurser på tekniskt basår

Delkurser på naturvetenskapligt basår

 • Matematik motsvarande Matematik 3 och Matematik 4
 • Fysik motsvarande Fysik 1 och Fysik 2
 • Kemi motsvarande Kemi 1 och Kemi 2
 • Biologi motsvarande Biologi 1 och Biologi 2

Vilka utbildningar kan du komma in på?

Den största fördelen med att läsa upp sin behörighet på ett basår är att du får en garantiplats om du klarar av utbildningen. Därför är det förstås viktigt att rätt tidigt veta vilken utbildning som du vill läsa. Dessutom listar jag nedan exempel på utbildningar du kommer in på efter ett avklarat basår.

Tekniska utbildning – Ingenjörsprogram

 • Datateknik
 • Elektroteknik
 • Maskinteknik
 • Industriell ekonomi
 • Teknisk fysik
 • Högskoleingenjör

Naturvetenskapliga utbildningar

 • Läkarprogrammet
 • Veterinärprogrammet
 • Biologi
 • Biomedicinskt program
 • Datavetenskapligt program
 • Fysik
 • Matematikprogrammet

Var kan du läsa det?

Basåret finns på väldigt många orter i Sverige. Alltifrån Tekniskt basår 60 fup på KTH, Chalmers tekniska basår till Basåret i Jönköping där du också kan läsa på distans.

Det naturvetenskapliga basåret finns exempelvis på Göteborgs universitet, Åsö vuxengymnasium i Stockholm och Malmö Universitet.

Med andra ord är basåren faktiskt väldigt utspridda över landet så du som funderar på om det finns en utbildning i närheten har stor chans att kunna gå denna.

Går det att läsa på distans?

Du kan faktiskt även läsa utbildningen på distans. Det kanske absolut bäst passar dig som är mycket motiverad och har bra stöd eller egna kunskaper för att klara kurserna. Exempelvis kan du läsa det på distans i Jönköping och Högskolan Väst.

Frågor om utbildningen?

Om du har frågor eller funderingar om de här utbildningarna är du välkommen att kommentera eller fråga oss. Om du dessutom funderar mer kring hur våra kurser hjälper dig som pluggar matematik eller fysik så tveka inte att höra av dig!

Med vänlig hälsning
Simon Rybrand
Leg. Gymnasielärare i Matematik

Gör som 1100+ matematiklärare, fysiklärare och skolpersonal och följ de senaste nyheterna i vårt nyhetsbrev.

Diskussion

 1. Jasmina.G skrev

  Hej. Jag läser Natbasår distans His- jag frågade er bara om råd.
  /då ni verkar hjälpsam och beläst på x.y.z om utbildningsmöjlighetr ,Nat/Tek basår och hur det fungerar och ev möjligheter under/efter basår. Högskoleprov, byta högskola unde eller efter avslutat BASÅR etc./

  NATBAS har för min del varit en räddning. Jag nämner kort; Högstadeit; läste jag inriktning idrott med allmän grundplan Skolverket. Undervisningsplan var dock allmän dvs Naturvetenskap, Språk och musik, Samhällskunskap etc.
  Jag var ett glatt skolbarn. Jag var väldigt duktig i Samhällsorienterande ämnen men älskade Naturvetenskap. Jag fann doc ej de stöd, tid etc i grundskolan av lärare el i hemmet gällande Matte&Naturvetenskap för att vidare studera dess trots intresse. Detta gjorde att jag ägnade nästan all min skoltid till Samhällskunskap där jag fick mycket bra betyg och kunde klara mig själv tack vare min Mor är professor i Litteraturhistoria.
  NU när jag läser basår ca 10 år ef gymnasie och barn, jobb emellan. Så upplever jag en stort tacksamhet över att utmana ett delområde som jag inte kan segla lugna vindar i. .

  Jag önskar dock råd eller tips på hur jag ska plugga i fysik och kemi distans (Jag är färdig med Matte 2&3 Biliologi 1&2)
  Jag uppleve att om får bättre vetskap kring hur jag skall förhålla mig till de (fysik, keim) srudierna, ex hur pluggar man fysik./(att läsa fysik fungerar ej/ Kan man labba fysik hemma? Finns det hjälpmatrial i digital form, el finns det högskolor som tar emot studenter för hjälp om man är distansstudent etc?

 2. Sara skrev

  Hej! jag läste basår men tyckte det var jättesvårt, jag klarade inte hastigheten på matematiken. Varför det? jag hade ändå behörighet att komma in på basåret och var jättemotiverad så trodde inte det skulle vara riktigt så omöjligt som det var, jag studerade mellan 8-10 timmar per dag.

  1. Anna skrev

   Hej Sara,

   det är svårt att veta exakt varför du känner att det går så bra som du önskat. Extra med tanke på att du lägger så mycket tid på studier. Generellt är det en kombination av förkunskaper, studie teknik och fokus i studierna.

   Har du testat att använda Eddler eller ett annat onlineläromedel? Där kanske du kan få hjälp med att se vad du behöver träna mer på genom att göra kapiteltesten och videogenomgångar och förklaringarna till uppgifterna.

   Tipset jag brukar ge mina elever är att alltid titta ”aktivt” på genomgångarna. Det innebär att pausa när det kommer ett exempel i videon och försöka lösa det själv först för att sedan se lösningen och jämföra.
   I kursöversikten på MIN SIDA kan du också få en överblick av vilka uppgifter du klarat lösa och vilka du behöver träna mer på. Tänk på att repetition är nyckeln till fördjupad kunskap.

   Och har du möjlighet att plugga tillsammans med någon annan så är det väldigt bra. Att prata matematik, förklara för och fråga varandra är toppen för inlärningen!
   Lycka till.

 3. Louise Aspegren skrev

  Hej,

  Jag går tredje året på teknikprogrammet inriktning teknikvetenskap men jag har kommit på att jag vill bli läkare. Jag funderar därmed på att gå ett naturbasår för att få rätt behörighet. Betyder det att jag får en garanterad plats om jag klarar utbildningen? Vad menas med att klara utbildningen, räcker det med godkänt i allt? Och behöver jag läsa om fysiken och matten eftersom jag redan läst det?

  1. Simon Rybrand skrev

   På vissa lärosäten blir du då garanterad en plats på en utbildning. Kolla med den högskola eller det universitet som du önskar läsa basåret på!

 4. Pauline skrev

  Hej. Jag vill läsa till läkare men gick ekonomiprogrammet på gymnasiet. Har jag förstått det rätt, att jag måste läsa det naturvetenskapliga basåret för behörighet? Det går alltså inte att få behörighet genom tekniskt basår? Och stämmer det verkligen att jag skulle få en garanterad plats på läkarprogrammet på universitet om jag klarar basåret? Eller har jag missförstått det? Och gäller detta fortfarande?

  Tack!

  1. Simon Rybrand skrev

   Det är det naturvetenskapliga basåret du söker. Vad det gäller behörighet till läkarprogrammet så tror jag inte att du får det då det är så högt söktryck men kontakta gärna utbildningen för att dubbelkolla detta.

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras.

*

Prova Premium gratis i 14 dagar

Därefter 99 kr per månad.
Avsluta prenumerationen när du vill.
SKAFFA PREMIUM
Nej tack. Inte just nu.

Vad är detta?
Här hittar du matematiska symboler som kan användas när du ställer frågor på forumet eller kommenterar. När du klickar på symbolen markeras denna, kopiera genom klicka med höger musknapp eller använda kortkommandot Ctrl-C (PC) / cmd-C (Mac)
Förhandsvisning Latex:
Latexkod: