00:00
00:00
KURSER  / 
Matematik 1b
/  Förberedande Aritmetik

Negativa tal - vad är det?

Författare:Simon Rybrand
Så hjälper Eddler dig:
Videor som är lätta att förstå Övningar & prov med förklaringar
Allt du behöver för att klara av nationella provet
Så hjälper Eddler dig:
Videor som är lätta att förstå Övningar & prov med förklaringar
Allt du behöver för att klara av nationella provet

I den här lektionen lär du dig vad ett negativt tal är. Vi kommer även titta på skillnaden mellan beteckningen av ett negativt tal och operationen subtraktion som i vardagligt språk kallas minus.

Ett negativt tal är ett tal som är mindre än noll. Om vi markerar de negativa talen på en tallinje så är det alla tal till vänster om noll. När vi gör beräkningar med negativa tal används exakt samma räkneregler som med positiva tal. Vi kommer titta mer på det i nästa lektion.

Minustecknets olika betydelser

Det är viktigt att betona skillnaden mellan operationen subtraktion och beteckning av ett negativt, eller motsatt, tal för att dessa inte skall blandas ihop. Det är nämligen två helt olika saker.

Negativa tal

Vi tittar på tre olika exempel för att förtydliga skillnaden.

Tecken för operationen subtraktion

Exempel vis gäller att minustecknet i 123=9 12 – 3 = 9 är en subtraktion mellan de positiva talen 121212  och 333.

Tecken för negativa tal

I uttrycket 12(3) 12 – (-3) är det första minustecknet symbolen för subtraktionen mellan talen, men det andra tecknet anger att vi har en negativ trea. Alltså har vi subtraktion mellan talen 121212 och 3-33.

För att skriva matematik på ett korrekt sätt skriver vi aldrig två minus eller plustecken precis i följ, utan skiljer dem med en parantes. Det hjälper oss att tydliggöra, som i detta exempel, att det gäller subtraktion med ett negativt tal.

Tecken för det motsatta talet

Minustecknet kan också användas som symbol för ett så kallat motsatt tal. Ett motsatt tal är ett tal som vid addition med ett annat tal ger summan noll.

Talen  aaa  och a-aa är motsatta tal då  a+(a)=0a+\left(-a\right)=0a+(a)=0 

Om talet a=3 a = 3 så kan vi beteckna det motsatta talet till a som (a)=(3)(-a)=(-3). I de grundläggande gymnasiekurserna fokuserar man inte alltid så mycket på de motsatta talen, men kan ändå vara bra att känna till.

Negativa tal i vardagen

Du kanske har stött på negativa tal i din vardag i samband med temperaturangivelser i er frys eller på vinterhalvåret. Eller kanske när du läst en karta som anger höjd över havet, som ibland visar platser under havsytan vilket då anges med ett negativt tal.

Förklaringsmodell till addition och subtraktion av negativa tal

Här nedan ges en förklaringsmodell, med några exempel, på hur man kan förstå addition och subtraktion av negativa tal. Det är sällan man använder en förklaringsmodell som denna i det dagliga räknandet, men den kan vara ett sätt att förstå hur addition och subtraktion av negativa tal fungerar.

Här betecknar en blå ruta en positiv etta, 111, och en vit ruta en negativ etta,  1-11.

Här ovan har vi 3 blå rutor och 3 vita. Tillsammans har dessa värdet noll. Talen är motsatta tal vilket innebär att 3+(3)=0 3 +(-3) = 0.

Först ett exempel på subtraktion mellan ett negativ och ett positivt tal.

Exempel 1

Beräkna 3+1=2-3 + 1 =-2

Lösning

För att förklara additionen ritar vi ut tre vita rutor som symboliserar det negativa talet minus tre

och adderar sedan, det vill säga lägger till, en blå ruta som symboliserar det positiva talet ett.

Här gäller att en blå ruta kommer att ”ta ut” en av de vita och kvar har vi då två vita rutor, vilket motsvarar värdet 2-22.

Alltså gäller att 3+1=2-3 + 1 =-2.

Sedan ett exempel på subtraktion mellan två negativa tal.

Exempel 2

Beräkna 5(3)=2 -5 – (-3) = -2

Lösning

För att förklara subtraktionen här ovan ritar vi ut fem vita rutor symboliserar det negativa talet minus fem.

Nu subtraherar vi, det vill säga tar bort, tre av dessa och kvar har vi då två stycken vita lådor, vilket motsvarar värdet 2-22

Alltså gäller att 5(3)=2-5- (-3) = -2 .

 

Och nu ett exempel på subtraktion mellan ett positivt och ett ett negativ tal.

Exempel 3

Beräkna 3(4)=7 3 – (-4) = 7

Lösning

Vi ritar ut tre blåa rutor symboliserar det positiva talet tre.

Här möter vi problemet att vi inte kan subtrahera, det vil säga ta bort, fyra vita rutor direkt eftersom att vi bara har blåa. Vi tillför en så kallad inskjuten nolla, vilket i detta fall motsvarar fyra vita rutor och fyra blå så att vi får följande.

 

Nu kan vi ta bort fyra vita rutor och vi får då sju blå rutor kvar, vilket motsvarar värdet 777.

Alltså gäller att 3(4)=73 – (-4) = 7 .

Och till sist ett exempel på subtraktion mellan två negativa tal där det andra talet är ett större negativt tal än det första.

Exempel 4

Beräkna 2(5)=3  -2 – (-5) =3 

Lösning

Vi ritar ut två vita rutor som symboliserar det negativa talet minus två.

Här möter vi problemet att vi inte kan subtrahera fem vita rutor. Vi tillför en så kallad inskjuten nolla, vilket i vårt fall motsvarar fem vita rutor och fem blå så att vi får följande

Nu kan vi ta bort fem vita rutor och vi får då följande kvar

Här gäller att två blåa rutor kommer att ”ta ut” de två vita och kvar har vi då tre blåa rutor.

Alltså gäller att 2(5)=3 -2 – (-5) = 3  .

Addera det motsatta talet

Ett sätt att underlätta subtraktion med negativa tal och förtydliga hur subtraktion med negativa tal ger ett större resultat än ursprunget är att använda det motsatta talen för att underlätta beräkningen.

Först ett exempel med subtraktion med ett positivt tal.

Exempel 4

Beräkna 12496124-9612496 

Lösning

Ett sätt att underlätta beräkningen av talet i huvudet, är att addera fyra till båda termerna. Detta eftersom att det är ”lättare” att subtrahera hundra än nittiosex. Differensen kommer att bli densamma, eftersom att du lägger till lika mycket till den första termen som i termen som du subtraherar.

Vi får att  (124+4)(96+4)=128100=28\left(124+4\right)-\left(96+4\right)=128-100=28(124+4)(96+4)=128100=28 

Samma metod kan nu användas för att underlätta förståelsen av subtraktion med ett negativt tal. Vi tittar närmre på det i nästa lektion.

De negativa talens historia

Som vi tidigare nämnde motsvarar de negativa talen mängde av alla tal mindre än noll.  Namnets ursprung är latinets negare som betyder förneka eller upphäva. 

Talen cirkulerar tidigt i flera olika kulturer.  Till exempel har man funnit belägg för att man redan cirka 100100100 fKr använt dem i Kina, även om begreppet negativa tal inte införts ännu. Det är troligt att är det indierna som inför begreppet negativa tal någon gång ca 600600600 eKr. De införde ett motsatt tal, alltså ett tal som vid addition ger summan noll, till varje tal. Tex infördes till talet 555 ett nytt tal (5)\left(-5\right)(5). De redan existerande talen kallades då de positiva medan de nya talen fick namnet negativa tal. Många tror att de flesta matematiker kände till de negativa talen under 150015001500– och  160016001600-talen, men att de vägrade att acceptera dem som tal och rötter till ekvationer. Först på 180018001800-talet accepterats de negativa talen fullt ut bland matematiker.

Exempel i videon

  • Exempel på skillnaden mellan 535-3 och 5(3)5-(-3).
  • De motsatta talen till 55 och (5)(-5).
  • Förklaringsmodell till 2+(2)2 + (-2).
  • Förklaringsmodell till 2+3=52 + 3 = 5.
  • Förklaringsmodell till (2)+(1)=(3)(-2) + (-1)=(-3).
  • Förklaringsmodell till (4)+2=(2)(-4) + 2=(-2).
  • Förklaringsmodell till (3)(2)=(1)(-3) – (-2) = (-1).
  • Förklaringsmodell till (2)(4)=2(-2) – (-4) = 2.
  • Förklaringsmodell till 2(4)=62 – (-4) = 6.