...
Kurser Alla kurser Min sida Min sida Provbank Mina prov Min skola Läromedel Blogg Guider Om oss Kontakt Nationella prov Gamla högskoleprov Läxhjälp matematik Priser
Sök Mitt konto Logga ut Elev/lärare
-registrering
Logga in Köp Premium Köp Premium Prova gratis
Genom att använda den här sidan godkänner du våra användarvillkor, vår integritetspolicy och att vi använder cookies.
EXEMPEL I VIDEON
Lägg till som läxa
Lägg till som stjärnmärkt
  Lektionsrapport   Hjälp

Frågor hjälpmarkerade!

Alla markeringar försvinner.

Ta bort markeringar Avbryt
Kopiera länk Facebook Twitter Repetera Rapportera Ändra status
KURSER  / 
Matematik 1b
 /   Procent

Amortering och Ränta

Endast Premium- användare kan rösta.
Författare:Simon Rybrand
Rapportera fel Redigera lektion Redigera text Redigera övning Redigera video
Så hjälper Eddler dig:
Videor som är lätta att förstå Övningar & prov med förklaringar
Allt du behöver för att klara av nationella provet
Så hjälper Eddler dig:
Videor som är lätta att förstå Övningar & prov med förklaringar
Allt du behöver för att klara av nationella provet
Din skolas prenumeration har gått ut!
Påminn din lärare om att förnya eller fortsätt plugga med Eddler på egen hand.
Så funkar det för:
Elever/Studenter Lärare Föräldrar
Din skolas prenumeration har gått ut!
Förnya er prenumeration. Kontakta oss på: info@eddler.se

Begreppen amortering och ränta är kopplade till att låna pengar från en bank. När du tar ett lån hos en bank så tar de ut en avgift för detta, detta kallas för ränta. Med tiden skall du betala tillbaka pengar på lånet, detta kallas för att amortera.

Ränta

Med ränta eller räntekostnad menas den kostnad i kronor, per månad eller år, som banken eller du betalar för lånet. Om någon lånar pengar hos en bank så kommer räntan att vara det pris som banken tar för att låna ut pengar. Om du istället sparar pengar hos banken så kan detta ses som att banken lånar pengar av dig, och då betalar banken dig för att du har dina pengar hos dem och du får sparränta för dina insatta pengar.

Förutom ränta på lånet kanske du har olika avgifter och amorterar. Dessa kostnader tillsamman motsvarar den totala lånekostnaden.

Räntesats

Med räntesats menas den kostnad som låntagaren betalar för ett lån, fast angiven i procent i stället. 

Räntan kan vara fast eller rörlig. Den fasta räntan är bestämd över en tidsperiod medan den rörliga kan förändras beroende på ränteläget i landet och vad banken bestämmer. Många låns ränta styrs av Riksbankens styrränta som kallas reporäntan.

Det är vanligt att man slarvar med skillnaden på dessa begrepp och ofta när man pratar om eller läser i tidningarna om ränta, kan man ibland istället mena räntesats. Så man får vara medveten om att den som pratar kanske ibland menar något annat. Man får försöka tolka det i kontexten.

Exempel 1

Du har ett lån på $150\,000$ kronor där räntesatsen är $3,4$ % per år. Vad betalar du i ränta det första året?

Lösning

För att beräkna detta så vill du ta reda på delen som andelen $3,4$ % är av $150\,000$ kr.

Det gör du med beräkningen  $0,034\cdot150\text{ }000=5\text{ }100\text{ }$0,034·150 000=5 100 kr

Olika typer av lån

Det finns många olika typer av lån. Vilket lån du kan erbjudas beroende på vad du önskar låna pengarna till. Om man har glömt plånb0ken hemma och behöver köpa en glass räcker det förstås att låna $20$ kronor av en kompis. Förhoppningsvis slipper du betalt ränta på ett sådant lån.

Vill du däremot köpa en mobil eller TV är det vanligt att du erbjuds en avbetalningsplan med en fast summa per månad i ett antal månader. I en sådan deal tillkommer oftast kostnader som ränta eller andra avgifter.

När du vill ta mycket större lån för att exempelvis köpa en bostad (bostadsrätt eller hus), en bil eller vill låna pengar för att renovera ett hus så man kontakta banken. Banken kommer alltid göra en koll på att de kan få tillbaka de pengar de lånar ut med ränta. Annars kommer du inte få ett stort lån beviljat. 

Det finns alltså flera olika sorters lån som banker och låneutgivare erbjuder. Här har vi samlat några.

Bolån

Bolån är samlingsnamnet på lån där en eller flera personer lånar pengar för att köpa en bostad. Exempelvis ett hus eller en bostadsrätt. Detta är ett lån där banken använder den bostad som ni vill köpa som säkerhet. Det innebär att ifall personen som tagit lånet inte har möjlighet att återbetala det kommer banken att ”kräva” att bostaden säljs för att låntagaren ska kunna betala av sitt lån.  Hur stort lån som beviljas beror på hur högt bostaden värderas, alltså hur stor säkerheten är, samt vilken inkomst låntagaren har.

Billån

Ett billån kan i vissa fall också vara ett lån där bilens värde används som säkerhet. Då bilars värde minskar fortare än vad en bostads värde gör så brukar räntan på ett billån vara högre. Detta för att långivaren tar en större risk i att inte få tillbaka de pengar den lånat ut. Och den risken får låntagaren ersätta i form av en högre ränta.

Blancolån

Ett lån utan säkerhet kallas för ett blancolån. Det kallas ibland även för privatlån och räntorna är mycket högre än för lån med säkerhet. I denna kategori hittar du även lån med extremt höga räntor som brukar kallas för snabblån. Här kan räntorna vara så höga att man måste återbetala lånet mycket snabbt för att det inte skall bli extremt dyrt.

Inom kategorin blancolån hittar vi även så kallade kreditköp. Det kan vara varor som du köper men återbetalar under en längre period. Då betalar du ränta under tiden och får i slutändan betala mycket mer än om du hade köpt varan kontant.

Amortering

När du amorterar så betalar du tillbaka en del av summan du lånat. Följden av din amortering är att du sänker ditt totala lån. Det är vanligt när man tar större lån att man är tvungen att amortera en viss summa varje månad. Men olika amorteringskrav är även en politisk fråga som ändras fram och tillbaka över tid.

Rak amortering och annuitet

När du betalar av ett lån är det vanligt att du både betalar in ränta och betalar tillbaka en del av lånet varje månad. Den del du betalar tillbaka per månad utöver räntekostnaden kommer att sänka ditt lån och kallas alltså för en amortering.

Det finns olika sätta att amortera lån på. I genomgången nämns rak amortering och annuitet. Summan av de blå och röda fältet i de två diagrammen motsvarar den totala månadskostnaden av de två olika återbetalningsmodellerna.

Rak amortering

Vid rak amortering så betalar man samma summa i amortering under hela återbetalningstiden vilket gör att mängden ränta som betalas kommer att vara större i början då lånet är större.

rak amortering

Annuitet

Vid annuitet så betalar du alltid samma summa vid varje betalning vilket gör att delen ränta i betalningen är större i början då lånet är större.

annuitet

Med tiden kommer delen ränta att minska och amorteringen istället bli större.

Vilken avbetalningsmetod som man väljer beror ofta på de förutsättningar individens privatekonomi ger. 

Ett annuitetslån kommer oftast bli dyrare i längden, med ger förutsättning för att få en jämnare månadskostnad. På så sätt kan man eventuellt ta ett något högre lån än man kanske skulle kunna annars, eftersom att månadskostnaden för ett annuitetslån är den samma hela tiden, medan det för en lån med rak amortering är mycket hög de första månaderna och sedan sjunker.

Exempel i videon

 • Maria har ett sparkonto med 11 000 kronor där räntan är 2,2 % per år. Hur mycket pengar finns på kontot efter ett år?
 • Företaget datorgeekz har ett lån på 150 000 med årsräntan 4,5%. Vad blir räntekostnaden a) per år? b) per månad?
 • Du ska låna 100 000 kr och vill betala tillbaka lånet på 10 år. På hemsidan för banken ”loanitnow” hittar du följande information. Låna 50 000 – 100 000 direkt utan säkerhet eller kontantinsats.
  Lånebelopp Räntesats Återbetalning 5 år Återbetalning 10 år
  50 000	  5,6 %   957 kr/mån	  545 kr/mån
  100 000	  4,9 %   1915 kr/mån	  1090 kr/mån

  a) Hur mycket kommer du totalt ha betalat under de 10 åren?
  b) Hur stor andel av den första månadens återbetalning utgörs av räntekostnad?

Kommentarer

Maruxs M

Hej,
Diagrammet visar att det ökar med 2000kr i fråga 15!
Varför är svaret mellan 5600-5900 kr?

Tacksam för svar!

Utbildningscentrum Gnesta

frågor 20 är räntan första månaden ca 6000 kr ?

  Simon Rybrand (Moderator)

  Ja det skall det vara, vi korrigerar uppgiften!

Emelie Björkdahl

Hej!

Jag har inget som beskriver något fel, jag bara undrar lite på fråga 9 så står det att räntan är 0.65% så gör ni om det till 1,0065. Hur fick ni fram det svaret? För jag ville omvandla de till 0,065.

  David Admin (Moderator)

  Hej Emelie.

  Procent betyder ju hundradel. $0,65%$ är då $0,65$ hundradelar, alltså $6,5$ tusendelar eller $65$ tiotusendelar. I decimalform motsvarar det talet $0,0065$.

  Då vi söker en förändringsfaktor som motsvarar en ökning med $0,65%$ är det förändringsfaktorn som motsvarar $100%+0,65%=100,65%$. Det skrivs i decimalform som $1,0065$.

  Det decimaltal du nämnde, $0,065$, motsvarar $6,5%$.
  Hoppas detta gick att förstå.

Joakim Rosby

I videon så får Maria ränta på sina sparpengar, jag vill nu veta en bank som betalar 2,2% ränta på sparkontot, det hade varit väldigt trevligt.

  Simon Rybrand (Moderator)

  🙂

Mårten Björk

I det röd-blå diagrammet under ”Amortering och Ränta” visas att _räntan_ minskar så länge att de raka amorteringarna pågår. Men borde man inte säga att _räntekostnaderna_ minskar? Räntan är väl konstant? (Eller i alla fall inte kopplad till storleken på lånet.)

  Simon Rybrand (Moderator)

  Hej
  Jo det kan jag hålla med om, det är också räntekostnaderna som avses där men det skall förstås göras tydliggare.

tackmats@hotmail.com

Lånebelopp 82000kr Räntesats 4.3% Årsänta : A
Lånebelopp : B Räntesats 3.25% Årsränta C

Hur räknar man ut B C?

Tack på förhand!

  Simon Rybrand (Moderator)

  Hej
  Har lite svårt att tolka vilken som är frågan?
  Finns det en tydligare uppgiftsbeskrivning?

Pedro Veenekamp

Hallå! … Jag förstår inte riktigt varför ni delar med 12 i den andra frågan: 3312/12=276. Man skall ju inte dela med ett antal månader en funktion som är exponentiell?!? Månadens räntekostnad växer också exponentiellt (t.ex. på slutet av januari månaden har man bara en räntekostnad av 267 kr, däremot efter december månaden har man en räntekostnad av 285 kr)
Det man får fram när man delar med 12 är den genomsnittliga räntekostnad under 12 månader. Tänker jag fel eller har jag missförstått frågan?

Tack för hjälpen!

  Simon Rybrand (Moderator)

  Hej
  Jag förstår ditt resonemang och kan hålla med. Tanken med uppgiften är dock inte att göra beräkningar på exponentiella utvecklingar utan mer att man tänker sig en årsränta. Vi gör så att vi formulerar om denna uppgift.

Umumazin

276 kr har jag skrivit och det är fel för att rät svar är 276

  Simon Rybrand (Moderator)

  Hej, vi gör så att vi förtydligar i frågan att man skall ange svaret utan kr. Tack för påpekandet!

   Victor Öhrvall

   Det får nog förtydligas igen på fråga 5

    Simon Rybrand (Moderator)

    Vi förtydligar!


Endast Premium-användare kan kommentera.

██████████████████████████
████████████████████████████████████████████████████

e-uppgifter (13)

 • 1. Premium

  Redigera uppgift Rapportera fel Ändra till korrekt
  (1/0/0)
  E C A
  B
  P 1
  PL
  M
  R
  K
  M NP INGÅR EJ

  Ola lånar $10\text{ }000$10 000 kr för att kunna köpa en båt. Under det första året betalar han $1850$1850 kr i ränta.

  Hur stor är räntesatsen?  

  Bedömningsanvisningar/Manuell rättning
  Klicka i rutorna och bedöm ditt svar.
  • Rättad
  • +1
  • Rättad
  Dela med lärare
  Rättar...
 • 2. Premium

  Redigera uppgift Rapportera fel Ändra till korrekt
  (1/0/0)
  E C A
  B 1
  P
  PL
  M
  R
  K
  M NP INGÅR EJ

  Diagrammet nedan beskriver avbetalningsplanen för ett lån. Betalningen, som motsvarar räntekostnad och amortering, sker varje månad under 6 år. I diagrammet presenteras varje månads amorterings- och räntekostnad.

  Diagram över lånekostnad

  Vad kallas ett lån som ser ut på detta vis?

  Bedömningsanvisningar/Manuell rättning
  Klicka i rutorna och bedöm ditt svar.
  • Rättad
  • +1
  • Rättad
  Dela med lärare
  Rättar...
 • 3. Premium

  Redigera uppgift Rapportera fel Ändra till korrekt
  (1/0/0)
  E C A
  B
  P 1
  PL
  M
  R
  K
  M NP INGÅR EJ

  Vilket uttryck ger oss resultatet av räntekostnaden om vi har $10000$10000  kr på ett konto och räntan är  $1,2\%$1,2% ?

  Bedömningsanvisningar/Manuell rättning
  Klicka i rutorna och bedöm ditt svar.
  • Rättad
  • +1
  • Rättad
  Dela med lärare
  Rättar...
 • Så hjälper Eddler dig:
  Videor som är lätta att förstå Övningar & prov med förklaringar
  Allt du behöver för att klara av nationella provet
  Så hjälper Eddler dig:
  Videor som är lätta att förstå Övningar & prov med förklaringar
  Allt du behöver för att klara av nationella provet
  Din skolas prenumeration har gått ut!
  Påminn din lärare om att förnya eller fortsätt plugga med Eddler på egen hand.
  Så funkar det för:
  Elever/Studenter Lärare Föräldrar
  Din skolas prenumeration har gått ut!
  Förnya er prenumeration. Kontakta oss på: info@eddler.se
 • 4. Premium

  Redigera uppgift Rapportera fel Ändra till korrekt
  (1/0/0)
  E C A
  B
  P 1
  PL
  M
  R
  K
  M NP INGÅR EJ

  Anna lånade $6000$6000 kr för att kunna åka till New York på sitt sommarlov.  När hon ska betala tillbaka lånet får hon betala $6720$6720 kr.

  Hur stor var räntesatsen på lånet?

  Svar:
  Ditt svar:
  Rätt svar:
  (Korrekta varianter)
  {[{correctAnswer}]}
  Bedömningsanvisningar/Manuell rättning
  Klicka i rutorna och bedöm ditt svar.
  • Rättad
  • +1
  • Rättad
  Dela med lärare
  Rättar...
 • 5. Premium

  Redigera uppgift Rapportera fel Ändra till korrekt
  (1/0/0)
  E C A
  B
  P 1
  PL
  M
  R
  K
  M NP INGÅR EJ

  Amin har $102\text{ }300$102 300  kr på ett sparkonto år $2012$2012 , med årsräntan  $3,3\%$3,3% .

  Hur mycket pengar har han på kontot år  $2013$2013 ?

  Bedömningsanvisningar/Manuell rättning
  Klicka i rutorna och bedöm ditt svar.
  • Rättad
  • +1
  • Rättad
  Dela med lärare
  Rättar...
 • 6. Premium

  Redigera uppgift Rapportera fel Ändra till korrekt
  (1/0/0)
  E C A
  B
  P
  PL 1
  M
  R
  K
  M NP INGÅR EJ

  Joakim vill låna $500$500 kr av sin kompis Calle. Calle säger att han kan låna ut pengarna gratis en vecka. Men om Joakim inte betalar tillbaka pengarna inom en vecka vill han ha $10\%$10% i ränta för varje vecka efter det.

  Hur mycket får Joakim betala tillbaka till Calle, om han betalar tillbaka sitt lån och räntan efter två veckor?

  Svar:
  Ditt svar:
  Rätt svar:
  (Korrekta varianter)
  {[{correctAnswer}]}
  Bedömningsanvisningar/Manuell rättning
  Klicka i rutorna och bedöm ditt svar.
  • Rättad
  • +1
  • Rättad
  Dela med lärare
  Rättar...
 • 7. Premium

  Redigera uppgift Rapportera fel Ändra till korrekt
  (1/0/0)
  E C A
  B
  P 1
  PL
  M
  R
  K
  M NP INGÅR EJ

  Ylva har ett billån med räntan $7,2\%$7,2%  som hon för tillfället inte amorterar på, alltså inte betalar av. 

  Hur mycket får hon betala ett år då hon har $46\text{ }000$46 000 kr i lån?

  Svar:
  Ditt svar:
  Rätt svar:
  (Korrekta varianter)
  {[{correctAnswer}]}
  Bedömningsanvisningar/Manuell rättning
  Klicka i rutorna och bedöm ditt svar.
  • Rättad
  • +1
  • Rättad
  Dela med lärare
  Rättar...
 • 8. Premium

  Redigera uppgift Rapportera fel Ändra till korrekt
  (1/0/0)
  E C A
  B
  P 1
  PL
  M
  R
  K
  M NP INGÅR EJ

  Du lånar $2000$2000 kronor av företaget ”Snabba lån”. Med liten text står det att räntan är $22\%$22% om du betalar tillbaka inom $3$3 månader, därefter höjs räntan till $32\%$32%. Du lyckas betala tillbaka lånet efter $1$1 månad.

  Hur mycket ska du då betala?

  Svar:
  Ditt svar:
  Rätt svar:
  (Korrekta varianter)
  {[{correctAnswer}]}
  Bedömningsanvisningar/Manuell rättning
  Klicka i rutorna och bedöm ditt svar.
  • Rättad
  • +1
  • Rättad
  Dela med lärare
  Rättar...
 • 9. Premium

  Redigera uppgift Rapportera fel Ändra till korrekt
  (1/0/0)
  E C A
  B
  P 1
  PL
  M
  R
  K
  M NP INGÅR EJ

  Du sätter in $5000$5000 kronor på ett sparkonto med sparräntan $0,65\%$0,65% per år.

  Hur mycket pengar har du på kontot efter $5$5 år?

  Bedömningsanvisningar/Manuell rättning
  Klicka i rutorna och bedöm ditt svar.
  • Rättad
  • +1
  • Rättad
  Dela med lärare
  Rättar...
 • 10. Premium

  Redigera uppgift Rapportera fel Ändra till korrekt
  (1/0/0)
  E C A
  B
  P
  PL 1
  M
  R
  K
  M NP INGÅR EJ

  Vid beställning av en ny mobiltelefon bestämmer sig Calle för att skaffa ett abonnemang där samtalskostnad och sms inte ingår. Han är bunden i  $24$24 månader och ska betala  $299$299 kr i månaden för mobiltelefonen och abonnemanget. Kontantpriset för telefonen är  $6199$6199 kr.

  Hur mycket hade han tjänat på att köpa telefonen kontant istället?

  Bedömningsanvisningar/Manuell rättning
  Klicka i rutorna och bedöm ditt svar.
  • Rättad
  • +1
  • Rättad
  Dela med lärare
  Rättar...
 • 11. Premium

  Redigera uppgift Rapportera fel Ändra till korrekt
  (2/0/0)
  E C A
  B
  P 1
  PL 1
  M
  R
  K
  M NP INGÅR EJ

  I ett reklamblad fanns följande information.

  I återbetalning ingår amortering, ränta m.m. Renée funderar på att låna $100\text{ }000$100 000kr med återbetalning under $10$10 år.

  a) Använd informationen i reklambladet och beräkna hur mycket som hon totalt ska ha betalat till banken då lånet är återbetalt.

  Svar:
  Ditt svar:
  Rätt svar:
  (Korrekta varianter)
  {[{correctAnswer}]}
  Bedömningsanvisningar/Manuell rättning
  Klicka i rutorna och bedöm ditt svar.
  • Rättad
  • +1
  • Rättad
  Dela med lärare
  Rättar...
 • 12. Premium

  Redigera uppgift Rapportera fel Ändra till korrekt
  (1/0/0)
  E C A
  B 1
  P
  PL
  M
  R
  K
  M NP INGÅR EJ

  En formel för momsberäkning i kronor är inlagd i ett kalkylblad.

  Vad bli värde av beräkningen i cell B2?

  Svar:
  Ditt svar:
  Rätt svar:
  (Korrekta varianter)
  {[{correctAnswer}]}
  Bedömningsanvisningar/Manuell rättning
  Klicka i rutorna och bedöm ditt svar.
  • Rättad
  • +1
  • Rättad
  Se mer:Videolektion: Beräkningar med kalkylprogram
  Dela med lärare
  Rättar...
 • 13. Premium

  Redigera uppgift Rapportera fel Ändra till korrekt
  (1/0/0)
  E C A
  B
  P
  PL
  M 1
  R
  K
  M NP INGÅR EJ

  Nedan visas ett kalkylblad med en överblick av hur mycket som ska betala i ränta och amortera på ett lån.

  Vilken formel ska skrivas i cell E13 för att beräkna den totala kostnaden för lånet?

  Svar:
  Ditt svar:
  Rätt svar:
  (Korrekta varianter)
  {[{correctAnswer}]}
  Bedömningsanvisningar/Manuell rättning
  Klicka i rutorna och bedöm ditt svar.
  • Rättad
  • +1
  • Rättad
  Dela med lärare
  Rättar...

c-uppgifter (7)

 • 14. Premium

  Redigera uppgift Rapportera fel Ändra till korrekt
  (1/2/0)
  E C A
  B 1
  P 1
  PL 1
  M
  R
  K
  M NP INGÅR EJ

  I ett reklamblad fanns följande information.

  I återbetalning ingår amortering, ränta m.m. Renée funderar på att låna $100\text{ }000$100 000kr med återbetalning under $10$10 år.

  b) Hur stor andel av den första månadens återbetalning utgör räntekostnad?

  Svar:
  Ditt svar:
  Rätt svar:
  (Korrekta varianter)
  {[{correctAnswer}]}
  Bedömningsanvisningar/Manuell rättning
  Klicka i rutorna och bedöm ditt svar.
  • Rättad
  • +1
  • Rättad
  Dela med lärare
  Rättar...
 • 15. Premium

  Redigera uppgift Rapportera fel Ändra till korrekt
  (1/1/0)
  E C A
  B 1
  P 1
  PL
  M
  R
  K
  M NP INGÅR EJ

  I diagrammet nedan är ett lån med rak amortering beskrivet. Betalningen, som motsvarar räntekostnad och amortering, sker varje månad under 3 år. I diagrammet presenteras varje månads amorterings- och räntekostnad.

  Diagram över lånekostnad

  Bestäm med hjälp av diagrammen hur stor skillnaden är mellan den första och sista betalningen på lånet.

  Ange svaret avrundat till hela hundratal.

  Svar:
  Ditt svar:
  Rätt svar:
  (Korrekta varianter)
  {[{correctAnswer}]}
  Bedömningsanvisningar/Manuell rättning
  Klicka i rutorna och bedöm ditt svar.
  • Rättad
  • +1
  • Rättad
  Dela med lärare
  Rättar...
 • 16. Premium

  Redigera uppgift Rapportera fel Ändra till korrekt
  (1/1/0)
  E C A
  B
  P
  PL 1 1
  M
  R
  K
  M NP INGÅR EJ

  Fia har $23\text{ }718$23 718  kr på ett konto med räntesatsen $1,7\%$1,7% . Hur lång tid tar det innan hon har $30\text{ }000$30 000 kr på kontot, om hon inte sätter in några mer pengar, utan bara låter räntan stå för ökningen?

  Svara med ett helt antal år.

  Svar:
  Ditt svar:
  Rätt svar:
  (Korrekta varianter)
  {[{correctAnswer}]}
  Bedömningsanvisningar/Manuell rättning
  Klicka i rutorna och bedöm ditt svar.
  • Rättad
  • +1
  • Rättad
  Dela med lärare
  Rättar...
 • 17. Premium

  Redigera uppgift Rapportera fel Ändra till korrekt
  (0/1/0)
  E C A
  B
  P
  PL
  M 1
  R
  K
  M NP INGÅR EJ

  Kalkylark

  Vilken av följande formler skulle ge ett korrekt värde i cell E4?

  Bedömningsanvisningar/Manuell rättning
  Klicka i rutorna och bedöm ditt svar.
  • Rättad
  • +1
  • Rättad
  Se mer:Videolektion: Beräkningar med kalkylprogram
  Dela med lärare
  Rättar...
 • 18. Premium

  Redigera uppgift Rapportera fel Ändra till korrekt
  (0/3/0)
  E C A
  B 1
  P
  PL 1
  M
  R 1
  K
  M NP INGÅR EJ

  I diagrammet nedan är ett lån med rak amortering beskrivet. Betalningen, som motsvarar räntekostnad och amortering, sker varje månad under 3 år. I diagrammet presenteras varje månads amorterings- och räntekostnad.

  Diagram över lånekostnad

  Hur stort är det totala lånebeloppet om hela lånet är återbetalt efter 36 månader?

  Svar:
  Ditt svar:
  Rätt svar:
  (Korrekta varianter)
  {[{correctAnswer}]}
  Bedömningsanvisningar/Manuell rättning
  Klicka i rutorna och bedöm ditt svar.
  • Rättad
  • +1
  • Rättad
  Dela med lärare
  Rättar...
 • 19. Premium

  Redigera uppgift Rapportera fel Ändra till korrekt
  (0/2/0)
  E C A
  B
  P
  PL 1
  M 1
  R
  K
  M NP INGÅR EJ

  Du ska köpa en ny soffa och hittar en snygg soffa för $8000$8000 kronor. Du kan få dela upp betalningen på $12$12 månader, med en årsränta på $19,25\%$19,25% .

  Hur mycket får du då betala varje månad?

  Bedömningsanvisningar/Manuell rättning
  Klicka i rutorna och bedöm ditt svar.
  • Rättad
  • +1
  • Rättad
  Dela med lärare
  Rättar...
 • 20. Premium

  Redigera uppgift Rapportera fel Ändra till korrekt
  (0/3/0)
  E C A
  B
  P 1
  PL 1
  M
  R 1
  K
  M NP INGÅR EJ

  När Siv, My och Set är ute och fikar berättar Siv att hon gärna vill köpa en ny TV som kostar  $4495$4495 kronor, men som just denna helgen säljs med  $15\text{ }\%$15 % rabatt.

  Tyvärr har hon lite ont om pengar och får lön först om tio dagar och funderar därför på att köpa TVn i helgen på avbetalning. Då skulle hon få TVn för dealen $199$199 kr i månaden i  $24$24 månader i stället för $229$229 kr i månaden.

  My säger att Siv inte kommer tjäna något på att köpa den på avbetalning, medan Set menar att sänkningen på avbetalningen också motsvarar $15\%$15%  rabatt på avbetalningen.

  Vad anser du?  

  Bedömningsanvisningar/Manuell rättning
  Klicka i rutorna och bedöm ditt svar.
  • Rättad
  • +1
  • Rättad
  Dela med lärare
  Rättar...

a-uppgifter (2)

 • 21. Premium

  Redigera uppgift Rapportera fel Ändra till korrekt
  (0/0/2)
  E C A
  B
  P
  PL 1
  M
  R 1
  K
  M NP INGÅR EJ

  Max och Mini ska ta ett lån för att köpa en sommarstuga. De väljer mellan två annuitetslån. Båda lånen har en expeditionsavgift på $75$75 kr per avi, alltså en avgift du får betala varje gång du ska göra en återbetalning.

  Lanetabell

  Max säger att det blir billigast om de tar lånet med den lägsta räntan.

  Mini säger att det stämmer att det lånet blir billigast, men att alla expeditionsavgifter gör att de ändå tjänar på att ta det dyrare lånet.

  Vad säger du?

  Bedömningsanvisningar/Manuell rättning
  Klicka i rutorna och bedöm ditt svar.
  • Rättad
  • +1
  • Rättad
  Dela med lärare
  Rättar...
 • 22. Premium

  Redigera uppgift Rapportera fel Ändra till korrekt
  (0/0/2)
  E C A
  B
  P
  PL 1
  M
  R 1
  K
  M NP INGÅR EJ

  I diagrammet nedan är ett lån med rak amortering beskrivet. Betalningen, som motsvarar räntekostnad och amortering, sker varje månad under 3 år. I diagrammet presenteras varje månads amorterings- och räntekostnad.

  Diagram över lånekostnad

  Vilken räntesats har lånet?

  Vi utgår från att lånet har en fast ränta. Ange svaret i procentform med en decimals noggrannhet. 

  Svar:
  Ditt svar:
  Rätt svar:
  (Korrekta varianter)
  {[{correctAnswer}]}
  Bedömningsanvisningar/Manuell rättning
  Klicka i rutorna och bedöm ditt svar.
  • Rättad
  • +1
  • Rättad
  Dela med lärare
  Rättar...
Så hjälper Eddler dig:
Videor som är lätta att förstå Övningar & prov med förklaringar
Allt du behöver för att klara av nationella provet
Så hjälper Eddler dig:
Videor som är lätta att förstå Övningar & prov med förklaringar
Allt du behöver för att klara av nationella provet
Din skolas prenumeration har gått ut!
Påminn din lärare om att förnya eller fortsätt plugga med Eddler på egen hand.
Så funkar det för:
Elever/Studenter Lärare Föräldrar
Din skolas prenumeration har gått ut!
Förnya er prenumeration. Kontakta oss på: info@eddler.se