...
Kurser Alla kurser Min sida Min sida Provbank Mina prov Min skola Läromedel Blogg Guider Om oss Kontakt Nationella prov Gamla högskoleprov Läxhjälp matematik Priser
Sök Mitt konto Logga ut Elev/lärare
-registrering
Logga in Köp Premium Köp Premium Prova gratis
Genom att använda den här sidan godkänner du våra användarvillkor, vår integritetspolicy och att vi använder cookies.
Start / Derivata

Derivata

 

Allt om derivata

Med hjälp av derivata kan du beskriva hastigheten på en förändring vid en viss tidpunkt. Derivatan i en punkt är detsamma som en tangents lutning i en punkt på funktionens graf.

   
Så här hjälper Eddler dig:
Förnya ditt betalkonto hos din skola här.
  • 800+ videolektioner till gymnasiet och högstadiets matte.
  • 10 000+ övningsfrågor med fullständiga förklaringar.
  • Heltäckande för din kurs. Allt på ett ställe.
  • Träning inför nationella prov och högskoleprovet.
Sedan endast 99 kr/mån.
Ingen bindningstid. Avsluta när du vill.
99 kr för 6 månader
Ingen bindningstid. Betala 1 gång.

Här hittar du alla lektioner hos oss som handlar om derivata.

   

Mer om derivata

Med hjälp av derivata kan du beskriva förändringshastigheten vid en tidpunkt. Exempelvis kan du tänka dig att en funktion beskriver en bils sträcka. Derivatan av denna funktion beskriver då förändringen av sträckan vid en viss tidpunkt. Därför beskriver då derivatan av funktionen bilens hastighet.

Här nedan kan du läsa en sammanfattning av vad du behöver kunna om derivata på gymnasiet. Framförallt lyfter vi fram de viktigaste begreppen som du lär dig i Matematik 3, 4 och 5.

Gränsvärden och derivatans definition

När du lär dig förstå innebörden av derivata så behöver du börja med gränsvärden och genomsnittlig förändringshastighet. Det beror på att dessa två begrepp är två grundstenar när du lär dig derivatans definition. Derivatans definition ser ut på följande vis:

$f'(x)=$ $\lim\limits_{h \to 0}$ $\frac{f(x+h)-f(x)}{h}$

Derivatans definition används sedan för att ta fram deriveringsregler för olika typer av funktioner. Därför är det bra om du minst har grundläggande förstålse för hur definitionen fungerar.

De viktiga deriveringsreglerna

Deriveringsregler förenklar sättet som du tar fram derivatan av olika funktionstyper. Exempelvis finns det färdiga deriveringsregler för polynomfunktioner, potensfunktioner och exponentialfunktioner. Framförallt börjar du att lära dig dessa regler i kurserna Matematik 3b och c. Sedan fördjupas deriveringsreglerna from kursen Matematik 4 (se nedan).

Derivata och tangentens lutning

Derivatans värde för en funktion är detsamma som tangentens lutning i en punkt. Därför är denna kunskap viktigt att känna till då den hjälper dig att lösa uppgifter grafiskt eller bestämma ekvationen till tangenten.

Derivatan och grafen

Derivata används även till att beskriva hur funktioner förändras. Därför kan du ta reda på när funktioner växer eller avtar med derivata. Dessutom kan du förstå när en funktion har en maximipunkt eller en minimipunkt. Exempelvis använder du det när du löser optimeringsproblem.

Derivata och avtagande och växande funktioner

Det kan även vara viktigt att du förstår innebörden av andraderivata. Det beror på att med hjälp av andraderivata kan du se om en punkt på funktionens graf är en minimipunkt eller maximipunkt.

Fördjupning av deriveringsregler

I kursen Matematik 4 får du lära dig fler typer av deriveringsregler. Exempelvis lär du dig att derivera sammansatta funktioner med kedjeregeln och produkter av funktioner med produktregeln. Dessutom lär du dig att derivera kvoter av funktioner med kvotregeln.

Alla dessa regler bygger vidare på grundläggande förståelse av derivatans definition och de första deriveringsreglerna.

Derivata och förändringshastigheter

I matematik 4 fördjupar du dig även i tillämpningar som vi beskriver med sammansatta funktioner. I vissa verkliga skeenden beror en sak på en annan som kan ha en inre funktion. Dessa typer av skeenden benämns som förändringshastigheter och derivata. Exempelvis kan en kubs sida växa med tiden. Kubens volym beror på sidan som i sin tur beror på tiden. Därför har sidan en inre funktion som deriveras med kedjeregeln.

Tolka grafer med asymptoter

En asymptot är en rät linje som grafen till en funktion närmar sig. Du delar upp asymptoter i lodräta, horisontella och sneda asymptoter. Med hjälp av asymptoter och derivata kan du tolka och förstå hur grafer beter sig. Exempelvis kan det röra sig om grafer som inte är definierade för alla x. Därför kan dessa grafer vara lite svårare att snabbt skissa ut för hand.

   

Höj dina resultat i matematikkursen!

  • Högstadiet och hela gymnasiet.
  • Mer än 600 supertydliga videos.
  • Träna inför ditt nationella prov.
  • Dessutom Fysik 1, programmering och högskoleprovet.
Köp Premium Köp Premium Prova gratis i 14 dagar Endast 99 kr/mån. Ingen bindningstid. Sedan 99 kr/mån. Ingen bindningstid. 99 kr för 6 månader. Betala 1 gång.
   

Nyheter

Lektioner och kurser hos oss

Utforska våra kurser. Flera av våra populära lektioner är helt gratis.

Populära kurser

...

Åk 9

66 lektioner

...

Matematik 2b

92 lektioner

...

Matematik 3c

67 lektioner

...

Högskoleprovet

71 lektioner

...

Matematik basår

95 lektioner

...

Fysik 1

92 lektioner

Våra användare gillar oss!

Populära lektioner

Räta linjens ekvation Gratis

Matematik 2


Ekvationslösning

Matematik 1


Vad är Algebra?

Matematik 1


Beteckningen f(x)

Matematik 1


Ohms lag Gratis

Fysik 1


Tallinjen Gratis

Matematik 1


Vad är funktioner

Matematik 1Enhetscirkeln Gratis

Matematik 3

 

Få tillgång till allt för
endast 99 kr/mån

Över 600 lektioner. Ingen bindningstid. Avsluta när du vill.

Köp Premium Prova gratis