Författare:
Fredrik Vislander
I den här lektionen ska vi fortsätta prata om harmonisk svängningsrörelse och i synnerhet ett system då en vikt med massan mm hänger i en vertikal fjäder. Vi ska nu fokusera mer på krafterna som påverkar vikten och hur de varierar under rörelsen, och därför är det bra om du har dina kunskaper om fjädrar och Hookes lag färska. Om detta är nytt för dig, eller om du behöver repetera, titta gärna på följande video från Fysik 1: Fjäderkraft och Hookes lag
Här kommer en kort repetition:
Hookes lag
Ffj=k⋅△xFƒ j=k·△x
FfjFƒ j är storleken på den så kallade fjäderkraften, dvs den kraft som fjädern utövar på vikten. Fjäderkraften är alltid motriktad förskjutningen från dess obelastade jämviktsläge, dvs. fjädern vill alltså återgå till sitt obelastade läge. Om den pressats samman vill den bli längre, om den dragits ut vill den bli kortare. △x△x är avvikelsen från jämviktsläget. Vi ser att FF och △x△x är proportionella mot varandra, dvs en större förlängning ger en större kraft.
Proportionalitetskonstanten kk kallas för fjäderkonstanten och beror på fjäderns fysiska egenskaper, t ex vilket material den är gjord av, längd, trådtjocklek. Ett stort värde på kk innebär en ”hårdare” fjäder, som är svår att deformera, medan ett lågt värde på kk ger en ”lösare” fjäder, som är lättare att dra ut eller komprimera. Löser vi ut kk ur sambandet kan vi se att enheten för fjäderkonstanten kk är N/m.
En vikt som hänger i en vertikal fjäder påverkas både av tyngdkraften Fg=mgFg=mg (konstant nedåt) och fjäderkraften Ffj=k△xFƒ j=k△x uppåt från fjädern.
Om vikten sätts i vertikal svängning kommer fjäderkraftens storlek och riktning bero på var vikten befinner sig i svängningsrörelsen. Detta gör att även den resulterande kraften på vikten varierar under rörelsen.
I videon härleder vi ett uttryck för hur den resulterande kraften på vikten varierar:
Den resulterande kraften på en vikt i vertikal fjäder
FR=−kyFR=−ky
där kk är fjäderkonstanten och yy är elongationen.
Vi ser alltså att den resulterande kraften på vikten endast beror på fjäderkonstanten och viktens position i yy-led, dvs elongationen. Minustecknet anger att den resulterande kraften alltid är riktad mot jämviktsläget. Om elongationen är positiv är resultanten negativ (dvs riktad nedåt), och om elongationen är negativ är resultanten positiv (dvs riktad uppåt).
Tittar vi på den resulterande kraften vid några tidpunkter under en period så varierar den på följande principiella sätt.
Notera att kraftresultanten är som störst i vändlägena och noll vid jämviktsläget.
Viktens acceleration
Enligt Newtons andra lag så medför en resulterande kraft på ett objekt att objektet accelererar i samma riktning som kraften enligt FR=m⋅aFR=m·a .
Vid tiden t0t0 är den resulterande kraften noll, och därmed är även accelerationen noll.
Vid tiden t1t1 finns en kraftresultant riktad mot jämviktsläget, och därmed har vikten en acceleration åt samma håll. I detta fall är ju vikten på väg uppåt medan accelerationen är riktad nedåt. Detta innebär att det är en inbromsning (retardation). Viktens fart minskar.
Vid tiden t2t2 har kraftresultanten sitt största värde, och därmed har även accelerationen sitt största värde här. Det gäller precis i vändläget, och det stämmer med det faktum att vikten vänder efter att ha varit på väg uppåt, och byter nu till riktning nedåt.
Vid t3t3 avtar accelerationens storlek medan vikten närmar sig jämviktsläget igen, och vid jämviktsläget är accelerationen återigen noll.
I resterande tidpunkter får vi motsvarande acceleration, men nu riktad uppåt.
Sammanfattningsvis: Accelerationen är precis som den resulterande kraften, som störst i vändlägena och noll vid jämviktsläget.
Viktens hastighet
Till sist tittar vi på hur hastigheten varierar under en svängning.
Vi vet att vid vändlägena är hastigheten noll. Vid t2t2 är alltså hastigheten noll. Dock accelererar vikten nedåt, vilket leder till att farten ökar i riktning mot jämviktsläget, t ex vid t3t3 .
När vikten når jämviktsläget har accelerationen avtagit till noll, men vikten har nu sin högsta fart och passerar jämviktsläget just på grund av sin hastighet. Just efter jämviktsläget växlar accelerationen tecken och blir riktad uppåt.
När vikten närmar sig det undre vändläget ökar kraften, och därmed accelerationen. Vikten bromsas då in för att till slut vända i det nedre vändläget. Hastigheten då återigen noll för ett ögonblick.
Vid t7t7 fortsätter kraften att accelerera vikten uppåt och hastigheten ökar.
När vikten når jämviktsläget är hastigheten maximal igen.
Vid t0t0 och t1t1 har vi motsvarande situationer som t4t4 och t3t3, men med hastigheten riktad uppåt.
Sammanfattningsvis: Farten är som störst vid jämviktsläget och noll vid vändlägena.
Kommentarer
e-uppgifter (1)
1.
(1/0/0)E C A B 1 P PL M R K En vikt i en vertikalt hängande fjäder utför en harmonisk svängningsrörelse. När vikten befinner sig 5,25,2 cm ovanför jämviktsläget så är den resulterande kraften på vikten 0,7280,728 N, riktad nedåt. Vad är fjäderns fjäderkonstant?
Svar:Ditt svar:Rätt svar: 14 N/m(Korrekta varianter)Bedömningsanvisningar/Manuell rättning- +1
- Rättad
Rättar...-
c-uppgifter (3)
2.
(0/1/0)E C A B P PL 1 M R K En fjäder med en fjäderkonstant på 1010 N/m belastas med en vikt på 250250 g. Vikten sätts sedan i svängning genom att vikten dras ned 1010 cm och släpps. Beräkna fjäderkraften i det nedre vändläget.
Svar:Ditt svar:Rätt svar: 3,5 N(Korrekta varianter)Bedömningsanvisningar/Manuell rättning- +1
- Rättad
Rättar...-
3.
(0/1/0)E C A B 1 P PL M R K Samma fjäder som i uppgiften ovan dvs. en fjäder med en fjäderkonstant på 1010 N/m belastas med en vikt på 250250 g. Vikten sätts sedan i svängning genom att vikten dras ned 1010 cm och släpps. Beräkna nu fjäderkraften i det övre vändläget.
Svar:Ditt svar:Rätt svar: 1,5 N(Korrekta varianter)Bedömningsanvisningar/Manuell rättning- +1
- Rättad
Rättar...-
4. Premium
(0/1/0)E C A B 1 P PL M R K En vikt med massan 0,750,75 kg hänger i en fjäder och utför en harmonisk svängningsrörelse. Vi lyckas mäta fjäderkraften när vikten är i det övre vändläget till 2,22,2 N riktad uppåt. Hur stor kraften som fjädern påverkar vikten med i det nedre vändläget?
Svar:Ditt svar:Rätt svar: 13 N(Korrekta varianter)Bedömningsanvisningar/Manuell rättning- +1
- Rättad
Rättar...-
Allt du behöver för att klara av nationella provet
Allt du behöver för att klara av nationella provet
Allt du behöver för att klara av nationella provet
Allt du behöver för att klara av nationella provet
Eddler
POPULÄRA KURSER
FÖRETAGSINFO
Eddler AB
info@eddler.se
Org.nr: 559029-8195
Kungsladugårdsgatan 86
414 76 Göteborg
Yunus Noori
Hej,
På fråga 2, i det nedrevändläget har vi inte endast en resulterande kraft riktad uppåt? Det står på förklaringen att Fr = Ffjäder + Fg, detta är sant för det övre vändläget men hur blir det sant för det nedre vändläget?
Hadieh Albaghdadi
jag föstår inte fråga 2 (svaret)
Sara Petrén Olauson
Hej Hadieh,
Jag har förtydligat förklaringen till uppgift 2. Hoppas att det hjälper dig!
Endast Premium-användare kan kommentera.